Voisiko yritysten kiinnostusta urheilun ja liikunnan tukemiseen lisätä?

Blogi, tiistaina 11.12.2012

Itse uskon, että voisi. Siksi tänään tein yhden konkreettisen esityksen, jossa esitän yritysten ja yksityisten tekemät lahjoituksia urheiluseuroille ja urheiluorganisaatioille vähennyskelpoisiksi lahjoittajan verotuksessa. Haen esityksessäni mallia nykyisestä hyvin toimivasta tieteen ja taiteen lahjoitusmallista ja uskon, että näin maastamme löytyisi lisää halua panostaa urheiluun ja urheilijoihin.

Niin jokin aika sitten täälläkin totesin niin muihin Pohjoismaihin verrattuna meillä Suomessa urheilun sponsorointi on aivan lapsen kengissä. Esimerkiksi Ruotsissa urheilun sponsoroinnin tulovirta on 450-500 miljoonan euroa, Norjassa noin 350 miljoonaa euroa ja Tanskassakin 150 miljoonaa euroa. Meillä Suomessa vastaava summa noin 100 miljoonaa euroa.

Huippu-urheilun muutostyöryhmä esitti huippu-urheilun tarvitsevan merkittävästi lisää rahaa ja minä uskon verokannustimen toimivan myös urheilussa. Valtaosa urheilun rahoituksesta tulee jatkossakin ja pitääkin tulla veikkausvoittovaroista, mutta yksityistä sponsorirahaa tarvittaisiin merkittävästi lisää. Kun lahjoittajayritys tai yksityinen henkilö voisi vähentää lahjoituksen omassa verotuksessaan se lisäisi varmasti urheilun sponsorointia. Tämä olisi erinomainen keino vahvistaa urheilumme rahoitusperustaa ilman julkisten voimavarojen lisäämistä. Toivonkin, että hallitus tekee esityksen eduskunnalle luonnollisten henkilöiden ja yhteisöjen liikuntaan ja urheiluun tekemien lahjoituksien verokohtelun verovapaudesta. Vastaavia toimivia malleja löytyy joistakin maista ja niistä saadut kokemukset myös osoittavat, että verovähennysoikeus on välittömästi lisännyt urheilun samaa ulkopuolista rahoitusta.

Yliopistojen varainhankinta viime vuosilta on esimerkki onnistuneesta muutoksesta. Tieteelle ja taiteelle tehtävät lahjoitukset ovat jo nykyisin verovapaita yhteisöjen osalta aina 250 000 euroon saakka. Urheiluun ja liikuntaan tehtävien lahjoitusten ja sponsoroinnin kohdalla voitaisiin noudattaa vastaavia rajoja.

Nyt tarvitsemme uusia rohkeitakin esityksiä lisätä urheilumme rahoitusta. Meidän juniorityö tarvitsee lisää rahaa ja myös huippu-urheilu. Uskon, että tällä nyt esittämälläni mallilla löytyisi merkittävästi lisää rahaa yksityisiltä henkilöiltä ja yrityksiltäkin urheiluun ja liikuntaan. Minusta tällä tavalla kannustaisimme kaikkia mukaan huippu-urheilun ja yleensäkin liikunnan ja urheilun kehittämiseen. Meidän on panostettava merkittävästi lisää voimavaroja ja tämä olisi hyvä kortti katsoa.

Mitä mieltä olette?

Kello9 14.52 ja kaksi valiokuntaa jo takana ja hyvä lounastapaaminen ja aamusta myös Hämeen Kansanedustajien kuukausipalaveri. Aiheena aamulla opetusministeri Jukka Gustafssonin ja OKM:n suunnittelemat todella kovat leikkaukset toisen asteen ammatilliseen koulutukseen. Nyt julki annettu malli on aivan käsittämätön. Se on puhtaasti matematiikkaa ja katsoo vain yhtä nuorisoikäryhmää ja unohtaa esimerkiksi täysin muuttovoiton, aiemman ilman koulutusta olevan väestön alueittain ja myös laadulliset kysymykset. Ja ei se muuten ota huomioon edes sitä, että osa ammatillisen koulutuksen oppilaitoksista on valtakunnallisia eikä todellakaan vain maakunnallisia. Meillä Hämeessä esimerkiksi Ypäjän Hevosopiston toiminta-alue on koko Suomi kuten myös Kiipulan erityisammattioppilaitoksen. Ei niiden aloituspaikkoja voi todellakaan katsella vain yhden maakunnan nuorisoikäryhmien valossa vaan todellakin koko maan mittapuussa ja näiden alojen ja näiden nuorten näkökulmasta.

Iso huoli on myös se, että nyt suunnitellut leikkaukset todellakin halvaannuttavat oppisopimuskoulutuksen ja myös ammattistarttitoiminnan ja siirtäisi tätä työtä kymppiluokille. Itse pelkäänkin, että tässä on taustalla aatteellinen halu ajaa oppivelvollisuuden pidentämistä.

Katsotaan mitä tuleman pitää…

Nyt jo päivän ensimmäinen täysistuntokin takana. Päivä kuitenkin jatkuu. Onneksi hetki aikaa työhuoneessakin ja sen perään sitten vielä eduskuntaryhmän kanssa hieman pikkujoulutunnelmiakin.

Kiitos jo tulleista palautteesta liittyen tuohon sporttiavaukseeni. Asiaa viedään varmasti vauhdilla eteenpäin.

Kello 22.59 ja nyt luovutan. Eli tämä päivä oli tässä. Aikamoinen härdelli eduskunnassa ja vauhtia riitti todellakin koko päiväksi radiokeskustelusta valiokuntaryhmiin ja valiokuntiin ja istuntoonkin. Mutta nyt kiitetään tästä päivästä ja huomenna jatketaan. Uskoisin, että keskustelua urheilun rahoituksesta on syytä jatkaa ministeri Paavo Arhinmäen kanssa huomenna. Oli tänään tyrmännyt esitykseni ja täytyy kysyä, että mikä on hänen mallinsa.

Kommentit