Voiko Sosiaali- ja terveysministeriön koronatoimista vastaava johtaja muka puhua muuta kuin Pääministeri Sanna Marinin hallituksen linjaa? – Vakava johtajuusongelma uhkaa koronatoimia

Blogi, lauantaina 09.05.2020

Helsingin Sanomat uutisoi alunperin, että…

”Ministeriö: Koronaviruksen on annettava levitä, jotta rajoitustoimien edellytykset säilyvät.”

…ja jatkoi samassa uutisessa, että Sosiaali- ja terveysministeriön koronatoimista vastaavan johtajan Pasi Pohjolan todenneen, että…

”Epidemiaa ei voi tukahduttaa, koska silloin rajoitustoimien edellytykset poistuisivat”.

Hämmentä lausunto pääministeri Sanna Marinin hallituksen koronatoimista vastaavalta johtajalta.

Helsingin Sanomat uutisoi, että ”Sosiaali- ja terveysministeriön koronatoimista vastaavan johtajan Pasi Pohjolan mukaan perusteet valitulle linjalle eivät kuitenkaan ole ainoastaan epidemiologiset, myös oikeudelliset: viruksen on levittävä väestössä, jotta poikkeustoimien oikeudelliset perusteet säilyisivät.” Ja julkaisi myös johtajan suoran sitaatin mikä ei jätä tulkinnalle varaa: ”Jos tautia ikään kuin lähdettäisiin tukahduttamaan ja saataisiin kutakuinkin tartunnat häviämään Suomesta, silloin vääjäämättä jouduttaisiin myös purkamaan rajoitustoimenpiteitä. Esimerkiksi valmiuslain tai tartuntatautilain mukaisia perusteita toimenpiteille ei enää olisi. Se tarkoittaisi sitä, että rajat jouduttaisiin avaamaan ja helmikuun kaltainen taudin maahantulo ja leviäminen lähtisivät uudelleen käyntiin.”

Sanna Marin älähti twitterissä Sosiaali- ja terveysministeriön koronatoimista vastaavav johtajan lausunnosta, että ”STM:n Pohjolan lausunto ei edusta hallituksen linjaa tai ajattelua.”

Nyt kysymys kuuluukin, että voiko todella Sosiaali- ja terveysministeriö toimia koronatoimissan muka irrallaan eli eri linjalla maan hallituksen kanssa?

Keskustan riveistä jo eilen vaadittiinkin Pohjolalle potkuja ja tänään kommentteja on selitelty. Syytä on nyt vieritetty jopa Helsingin Sanomien toimittajalle. Tuo edellä oleva kursivoitu sitaatti STM:n johtajalta kuitenkin on täysin yksiselitteinen ja on vaikea ymmärtää, että miten tuosta syyn voisi vierittää toimittajalle?

Nyt kysymys kuuluukin, että miten vakavat virkamiesjohdon johtajuusongelmat Sosiaali- ja terveysministeriössä nyt on? Ja kysyä pitää myös sitäkin, että onko tilanne enää pääministeri Sanna Marinin hallituksenkaan käsissä? Jos oikea käsi ei tiedä mitä vasen tekee niin silloin ollaan vakavan ongelman edessä.

Toivottavasti pian Marinin hallitus ja pääministeri Sanna Marinin antaa asiasta perusteellisen julkisen selvityksen ja myös selvityksen esimerkiksi eduskunnan täysistunnossa. Nyt tilanne on epäselvä ja vaikea tietää enää sitä kenen sanaan ja toimiin ministeriössä ja hallituksessa voi luottaa? Toimiiko kuka yksin sooloillen? Toimiiko ministeriöiden virkamiehet ilman poliittista ohjausta? Onko Marinin hallituksella edelleenkään siis selvää strategiaa miten koronatoimissa edetään, jos toimista vastaava virkamieskään ei näytä sitä tietävän?

Mielenkiintoista nähdä miten asian uutisointi tänään etenee ja kenelle Marinin hallitus mustapekkaa pelaan ja joutuuko joku virkamies jälleen tuolileikistä pois?

Hyvää Eurooppapäivää – Ollaan ylpeästi eurooppalaisia!

Toukokuun 9. päivä – Europpapäivä! Hyvää Eurooppapäivää meille kaikille. Ollaan ylpeästi europpalaisia! Ja muistetaan mitä kaikkea hyvää Europpa ja EU:kin on meille antanut. Nyt jo 75 rauhanvuotta on arvokkain saavutus, mutta myös vapaus. Ja myös oikeus normaalioloissa liikkua vapaasti, opiskella, mennä vaihtoon ja olla yhdessä euroopplainen.

Ja niin, onhan tänään Timonkin päivä. Kiitos kymmenistä onnitteluista jo näin aamutuimaan. Kevät päivää kaikille!

Kello 22.05 ja Eurooppapäivä ja nimipäivä takana. Kaunis ja keväinen päivä olikin. Ja ehdimme monenlaista tehdä ja jo vähän toisten isovanhempien kanssa etkoilla äitienpäivää viettääkin. Huomenna sitten varsinainen äitienpäivä. Siniristilippu jälleen salkoon. Tärkein päivä ❤️

 

Kommentit