Voiko Jungnerin ja Harkimon sekä Väyrysen kansanliikkeet saada muutosta aikaan?

Blogi, sunnuntaina 29.04.2018

SDP entinen puoluesihteeri Mikael Jungner on rakentamassa uutta Liike Nyt -ryhmää yhdessä mediapersoona Tuomas Enbusken ja hankkeen kasvoiksi valitun Hjallis Harkimon kanssa. Työtä on seurattu suurella mielenkiinnolla vaikka ainakin lähtö hieman tiedotustilaisuuden ja Ylen Ykkösaamun myötä jäikin odotettua vaisummaksi. Tiedotustilaisuutta joku vertasi aikanaan pääministerin morsiamen kirjan julkistamistilaisuuteen missä julkaistiin vain kirjan kannet.

Olen samaa mieltä, että odotukset olivat suuremmat. Eduskunnassa huhuttiin, että mukana olisi kansanedustajia ainakin SDP:stä, Vihreistä, Sinisistä ja Kokoomuksesta. Mukaan ei lähtenytkään yhtään eikä yhdestäkään eduskuntaryhmästä Harkimon lisäksi. Näytti jopa siltä, että tapahtumasarja vahvisti muita ryhmiä ja puolueita.

Ehkä Kokoomuksen riveissä epäreiluimmaksi koettiin Harkimon kritiikki puolueemme puheenjohtajaa Petteri Orpoa kohtaan. Kaikki mukava olevat tietävät, että Petterin johdolla kokoomusta on johdettu määrätietoisesti ja myös vahvasti osallistaen. Ryhmän yhteishenki on paras vuosikausiin ja osaamista ja tekemistä arvostetaan. Mietinkin miksi Harkimo näin teki? On väitetty, että pettymystään kun hänestä ei tehtykään ministeriä. Mutta luulen, että oikea syy löytyy hankkeen aivojen Mikael Jungnerin aivoriihestä. Muista kuinka aikanaan Jungner sanoi, että paras keino saada näkyvyyttä on vaatia oman puolueensa puheenjohtajan eroa eli tässä siis arvostella oma joukkue. Näinhän Harkimo teki jo ensimmäisessä videossaan mistä tämä käsikirjoitettu tarina sai alkunsa.

Jungnerin ja Harkimon Liike Nyt on saanut myös piirteitä Paavo Väyrysen Kansalaispuolueesta. Molempien tarkoitus on luoda uutta ja uudistaa toimintatapoja. Väyrynenhän nimenomaan halusi suorempaa demokratiaa jne, vaikka itse uskonkin että niin hänen kuin Liike Nytinkin lopullinen tavoite on nostaa tai kerätä valta vain itselleen. Sen jälkeen päätöksenteko mahtuisi näissä ryhmissä tilataksin sijaan mopoautoon. Uskon, että olen tässä oikeassa ja puhe esimerkiksi toimimisesta nettiklikkausten mukaan eduskunnassa on silkkaa kansan kosiskelua ja populimismiä. Eli ei esimerkiksi 7 kg painavasta ja satoja sivuja sisältävästä sotesta kukaan usko nettipalstoilla pystyttävän tekemään päätöksiä Klikkaa mun sotea -tyylillä. Ja tällaisen kokonaisuuden yrittäminen tiivistää ja yksinkertaistaa muutamaan ajatukseen on mahdotonta. Se on mahdotonta ihan asiasisällöltä ja myös silloin kun asiaan ei ole perehdytty. Jälkimmäisestä luulen olleen kyse kun Harkimo teki oman videonsa maakuntahallinnosta. Se oli otsikoitu  Maakuntauudistuksessa ei ole mitään järkeä. Kolmessa minuutissa hänen piti kertoa mistä maakuntauudistuksessa on kyse. Mutta tähänkin videoon sisältyi aivan älytön virhe. Luulen, että osaamattomuutta tai tietämättömyyttä, kun tuo virhe ei videon populististä viestiä kuitenkaan vienyt parempaan suuntaan eikä sitä siinä olisi tarvittu. Näytti, että aivan perusasiatkin siis hakusessa ja tuollaistenko perusteella sitten netissä pitäisi ihmisten näyttää peukaloa eri asioille joko ylös tai alaspäin?

Mitä sitten Väyrysen ja Jungnerin & Harkimon joukot voivat oikeasti saada aikaan?

Itse uskon, että voivat hyvinkin saada aikaan muutosta ja sellainen onkin tervetullutta. Politiikan täytyy elää ajassa ja uudistua ja uudistaa myös toimintatapoja. On tärkeää mennä sinne missä ihmiset ovat ja jos ihmisiä ei enää tapaa toreilla, ainakaan kaikkia, niin silloin on tärkeä avata vaikuttamisen kanavia myös mm. nettiin ja ennen muuta sosiaaliseen mediaan. Itse olen yrittänyt olla näissäkin aktiivinen. Facebookissa aloitin 2008 ja pian sitten myös Twitterissä ja Youtube-kanavan avasin jo yli 10 vuotta sitten. Ja myös aikanaan pidin 2007 ja 2011 vaaleissa suoria Poliitikko Chat -keskusteluja joissa vastailin suoraan netissä ihmisten kysymyksiin. Tätä on seurannut nykyisin aivan uudenlaiset Eduskunta Facebook Livet, joissa vieraana suorissa vuorovaikutteisissa keskusteluissa on nähty myös mm. Ben Zyskowicz ja Ilkka Kanerva. Tällaista politiikka minusta kaipaa lisää.

Liike Nyt on puheista riippumatta muuttunut jo nyt puolueeksi. Tässä tarina eteni oman yhdenmiehen eduskuntaryhmän perustamisen myötä. Tämä käytännössä esti muiden kansanedustajien mukaan lähtemisen ns. omien puolueidensa edustajina eli vaikuttamisen omissa puolueissa toimien samalla Liike Nytissä. Näinhän tuota alkuun yritettiin tarinassa kuvata ja kertoa. Nyt Liike Nyt on jo periaatteessa puolue ja kertonut myös tavoitteista asettaa ehdokkaita eduskuntavaaleihin. Tämä käytännössä estää toimimisen Liike Nytissä ja jatkamisen samaan aikaan toisessa puolueessa. Tilanne on kuin Väyrysellä Keskustan kanssa. Kahdella penkillä ei voi istua ja edessä on ero jommasta kummasta.

Mitä nämä kansanliikkeet sitten voivat saada aikaan? Toivottavasti herättelevät kaikkia puolueita ja tuovat piristysruiskeen politiikan harmauteen. Syntyykö jommasta kummasta sitten oikeasti vaikutusvaltainen puolue eduskuntaan? Sitä epäilen. Väyrynen tullee läpi Kansalaispuolueenkin riveistä jos ehdokkaaksi pääsee. Näin voi käydä myös Hjallis Harkimolle. Mutta siitä uskallan lyödä vetoa, että edes 16 hengen tilataksia ei näistä puolueista kumpikaan, ei Kansalaispuolue eikä Liike Nytkään, tarvitse 2019 vaalien jälkeen.

Macroniksikaan ei voi myöskään ryhtyä ilmoittautumalla. Sellaiset liikkeet syntyvät kansasta eikä mahtikäskyllä. Mutta tervetuloa koittamaan. Toivottavasti demokratiaa kunnioitetaan näissäkin puolueissa myös muuallakin kuin some-viestinnässä.

Minusta politiikka tarvitsee siis uudistamista ja tässä työssä on tehtävää kaikissa puolueissa. Meidänkin tulee elää herkästi ajassa ja kuunnella ja ottaa opiksi. Siksi kannattaa lukea myös kokoomuslaisen Elina Lepomäen 700-sivuinen kirja. Asiantuntija ja osaaja jonka ajatuksia kannattaa kuunnella ja pohtia. Puolueita muutetaan sisältä.

PS. Yksi mitä eduskunnassa ihmettelimme oli Liike Nytin asemoituminen puoluepoliittisella kartalla keskustan vasemmistopuolelle. Ehkä tämäkin avautuu liikkeen pääideoijan Mikael Jungnerin ajatusmaailman kautta eli ollaan lähellä SDP:tä ja Vihreitä. Mutta samassa ryhmässä istuu myös Perussuomalaiset. Jotenkin näytti, että ei edustaja Harkimo sinne ihan hyvin istunut. Mutta sinne liike nyt ainakin eduskuntasalissa pysähtyi. Mielenkiintoista.

Kommentit