VM:n talouskatsaus: Maamme talouskasvu jää vaisuksi

Blogi, lauantaina 17.09.2016

Ensi vuoden budjetin julkistamisen yhteydessä julkistettiin myös maamme tuorein talousennuste. Talouskatsaus kertoo, että tänä vuonna maamme talous kasvaa 1,1 prosenttia ja myös tulevina vuosina talouskasvu jänee nykytoimin yhden prosentin tuntumaan. Myönteistä on myös se, että työttömyys on saatu nyt laskemaan ja kilpailukykymme kohenemaan vaikkakin kokonaistuotannon kasvu pysyy hitaana ja julkinen talous selvästi alijäämäisenä. Vielä vuonna 2018 BKT on edelleen lähes 3 prosenttia ja teollisuustuotanto runsaan viidenneksen alemmalle tasolla kuin ennen taantumaa vuonna 2008.

Viimeinkin paraneva työllisyys, tulevaisuudenuskon vahvistuminen, alhainen inflaatio ja kilpailukykysopimukseen liittyvät veronalennukset tukevat kulutusta. Vuonna 2018 työttömyysasteen ennustetaan olevan 8,5 prosenttia. Investointien kasvu on laajapohjaista. Erityisesti rakentaminen on hyvässä vauhdissa.

Kilpailukykysopimuksen myötä ansiot nousevat alle prosentin vuonna 2017 ja työnantajien sosiaaliturvamaksut alenevat noin 7 prosenttia. Ennusteen mukaan sopimus parantaa suomalaisten yritysten hintakilpailukykyä selvästi esimerkiksi Ruotsiin ja Saksaan verrattuna. Vaikka sopimuksen suotuisat vaikutukset näkyvät taloudessa täydessä mitassaan vasta pidemmällä aikavälillä, alkaa se lisätä työllisyyttä jo ennustejaksolla.

studio_timoheinonen-9143Vaikka tunnelin päässä näkyykin vihdoinkin kovienkin toimien jälkeen ja tuloksena nyt valoa niin hallituksen itselleen asettaman kova tavoite velkaantumisen taittamiseksi suhteessa bruttokansantuotteeseen vaalikauden loppuun mennessä ja velaksi eläminen loppumiseksi vuonna 2021 näyttävät edelleen kaukailta. Velkasuhteen kasvu saadaan nyt pysähtymään, mutta ilman lisätoimia pysähdys jäänee vain väliaikaiseksi ja velkasuhde kääntyy ensi vuosikymmenellä uudelleen kiihtyvään kasvuun. Talouden vaisu kasvu ei siis tuota tarpeeksi tuloja rahoittamaan julkisia menoja ja erityisesti väestömme ikääntyminen lisää kustannuksia. Julkisen talouden rahoitus ei ole siis vielä kestävällä pohjalla pitkällä aikavälillä. Ja vaikka maamme julkisen talouden alijäämä nyt pieneneekin niin julkinen talous pysyy selvästi alijäämäisenä ennustejaksolla.

Huolestuttavaa on myös se, että vaikka työttömyys nyt hieman helpottaisikin niin pitkäaikaistyöttömyyden nousu uhkaa jättää pitkäkestoisen ongelman maamme talouteen.

EU-näkökulmasta maamme julkisen talouden alijäämä ei ole asiantuntijoiden mukaan muodostumassa ongelmaksi. Velkakriteerin vuoksi valtiovarainministeriö arvioi kuitenkin maamme joutuvan tekemisiin EU:n kanssa ja erityisesti ensi vuoden osalta on riski, että maamme ei noudata EU:n vakaus- ja kasvusopimusta. Asiaa käsitellään lokakuussa hyväksyttävässä EU:lle toimitettavassa vuoden 2017 alustavassa talousarviosuunnitelmassa.

Ensi vuoden budjetin loppusumma on siis 55,2 miljardia euroa ja kasvua siinä on kuluvaan vuoteen 0,8 miljardia. Hintatason nousu ja talousarvioesityksen rakennemuutokset huomioiden hallinnonalojen määrärahat kasvavat reaalisesti noin 0,7 prosenttia vuoden 2016 varsinaisen talousarvioon verrattuna. Kokonaisuudessa näkyvät mm. kilpailukykysopimuksesta aiheutuvat nettomääräiset menolisäykset ja panostukset ns. kärkihankkeisiin ja myös luonnollisesti toiseen suuntaan aiemmin sovitut ja päätetyt säästöt. Nyt eduskunnalle annettu talousarvioesitys on edelleen 5,5 miljardia euroa alijäämäinen ja tulojen ja menojen epäsuhta katetaan lisävelalla. Envi vuoden jälkeen valtionvelan arvioidaan nouseva noin 111 miljardiin euroon. Tämä on noin 51,2 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Valtionvelan korkomenojen VM arvioi olevan ensi vuonna noin 1,3 miljardia euroa, mikä on noin 0,2 miljardia vähemmän kuin tälle vuodelle on arvioitu.

Tehtävää siis edelleen riittää ja lisätoimenpiteitä tarvitaan. Mutta onneksi käänne on nyt parempaan tapahtunut ja toivottavasti kaikki haluavat ruokkia sitä edelleen. Maamme taloustilanne on edelleen hyvin herkkä, mutta itse uskon nyt parempaan.

Tuorein Talouskatsaus löytyy kokonaisuudessaan täältä: Taloudellinen katsaus, syksy 2016.

14344778_10154553137496670_7672234455914841179_n

Mainioita kotimaisia leffoja tulee kovalla tahdilla niin lapsille, aikuisille kuin koko perheellekin. Röllin seikkailut iskänkin makuun! Vaikka ei tuo Krista ja Iina ihan kauneimmillaan olleetkaan 🙂

14358792_10154553137571670_5899958548514331422_n 14344873_10154553137501670_12531518487646565_n Kello 19.34 ja kotona jälleen. Illalla kävimme vielä katsomassa lasten kanssa Hämeenlinnan Verkatehtaalla uusimman Rölli elokuva. Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus jatkoi hienolla tavalla Allu Tuppuraisen Rölli-tarinoita ja upeasti tehty elokuva. Hyödynnetty paljon myös tietotekniikkaa ja uutta elokuvan tekemistä, mutta niissäkin onnistuttu erinomaisen hyvin – aidonoloista menoa.

Mukava tarina ja taitavia näyttelijöitä. Jos iskänä saa toivoa, että Iina Kuustoselta ja Krista Kososelta turhat toppingit pois naamasta 🙂

Mutta hienoa, että kotimainen elokuva voi näin hyvin ja uusia leffoja tulee elokuvateattereihin koko ajan lisää. Ja hyvä, että tarjontaa niin lapsille kuin aikuisillekin, mutta myös tällaisia koko perheenkin leffoja. Seuraava leffa onkin jo jonossa ja se on sitten aikuisille eli Bodom.

Vauhdikas päivä takana. Hämeessä ja seutukunnallamme jälleen hienosti myös motorsportiakin. Tänään Lammin UA:n 40-vuotisjuhlaralli sadan autokunnan johdolla ja huomenna Hyvinkäällä jatkuu NEZ:n eli Pohjoi-Euroopan Mestaruussarjan finaaliviikonloppu. Otetaan huomenna sitten penkkapaikka vuorostaan Hyvinkään Vauhtipuistosta.

Ja syksyinen sääkin mitä parhainta ja toivottavasti kantaa vielä ensi viikonloppuunkin kun meillä täällä Lopella samoillaan Poronpolku 50. kertaa. Laittakaapa kalentereihinne ylös ja tulkaa mukaan Etelä-Suomen hienoimpaan ja suurimpaan retkeily- ja vaellustapahtumaan. Ja lyhin 5 kilometrin lenkki taipuu muuten myös lastenrattaidenkin kanssa. Ja pisin 50 km kiepaus vie sitten upeimpiin erämaihin vain 80 km päässä Helsingistä. Tervetuloa mukaan! Lisää: www.poronpolku.fi.

Kommentit