VLN:n vpj Timo Heinonen juhlapuhe Cocks-Palloiluhallin peruskiven muuraus 21.5.2018

Kynästä, maanantaina 21.05.2018

Cocks-Palloiluhallin peruskiven muuraus
21.5.2018

Kansanedustaja, Valtion Liikuntaneuvoston varapuheenjohtaja Timo Heinonen

Parahin Jari,
Hyvät cocksilaiset!
Arvoisat kutsuvieraat, hyvät urheilun ystävät.

Meillä on tänään aihetta juhlaan. Olemme muuraamassa uuden Cocks-Palloiluhallin peruskiveä. Tämän päälle tulee rakentumaan hieno ja lähes ainutlaatuinen palloiluhalli, areena.

Maassamme on kaiken kaikkiaan noin 33 000 liikuntapaikkaa. Näiden arvo on merkittävä – itseasiassa niiden jälleenhankinta-arvo on noin 14,5 miljardia euroa. Näistä kuntien ylläpitämiä on noin kolme neljästä. Asiakaskohtaisesti tarkasteltuna meidän liikuntapaikkaverkosto on ainutlaatuinen ja kattava. Käytetyimmät liikuntapaikat ovat kevyen liikenteenväylät ja maastoliikuntapaikat, mutta perinteisessä rakennetussa liikuntapaikkakannassa isoimmassa osassa ovat palloiluhallit, jäähallit ja uimahallit.

Liikuntarakentamisen painopiste on viime vuosina ollut lasten ja nuorten liikuntaympäristön kehittämisessä, mutta myös huippu-urheilun olosuhteisiin on haluttu panostaa lisää. Vuosittain valtio tukee tänä päivänä liikuntapaikkarakentamista noin 25 miljoonalla eurolla vuodessa. Sillä saadaan maahan joka vuosi uusia urheiluhalleja, palloiluhalleja ja lähiliikuntapaikkoja. Näistä edelleen valtaosa on kuntien ja julkisen puolen hankkeita, mutta nykyisin myös lisääntyvässä määrin yksityisiä hankkeita – urheiluseurojen, mutta myös yritysten ja muiden toimijoiden.

Itse olen saanut tehdä työtä liikunnan ja urheilun parissa pitkään ja viimeiset 11 vuotta myös Valtion Liikuntaneuvostossa – pitkään sen liikuntarakentamisen jaoston puheenjohtajana ja nyt neuvoston varapuheenjohtajana. Näinä vuosina olemme ottaneet hyviä askelia myös rakentamisessa ja nykyisin myös tällaisten yksityisten hankkeiden valtiontukeminen on mahdollista. Näin pitää totta kai olla.

Käsipallon pelaaminen alkoi Riihimäellä jo vuonna 1966. Riihimäen Cocks perustettiin vajaa kymmenen vuotta myöhemmin 1973. Viimeisen reilun kymmenen vuotta olette hallinneet lajia. Kymmenen Suomenmestaruutta, kaksi Baltian mestaruutta, yhdeksän Suomen Cupin voittoa. 40 vuotta lajin korkeimmalla sarjatasolla SM-sarjassa tai SM-liigassa. Ja suomalaisen käsipallon lippu on liehunut Cocksin johdolla myös Eurokentillä.

Legendoja on monia mainitakseni vain muutaman Jyri Wellingin, Markku Tuomen, Ari-Pekka Tuomen, Kai Elomaan, Pekka Lehtisen, Jarmo Lepolan, Nico Rönnbergin ja kaikkien aikojen maalintekijän Teemu Tammisen. Heidän nimensä on hyvä jättää myös tämän talon peruskiveen.

Pekka Lehtinen kirjoitti Cocksin historiikissä seuran 40-vuotisjuhlassa kuinka ”Toimittaja Martti Pohjola tapasi Hämeenkadulla entisen mestaruussarja käsipalloilija Matti Vartijan kesällä 1966. Virisi keskustelu mahdollisesta käsipallon pelaamisesta Riihimäellä, koska oli tiedossa, että Riihimäelle valmistuu 1968 upouusi urheilutalo.” Näin käsipallon Riihimäelle toi Pekka Lehtinen, jonka pelinumero aikanaan myös jäädytettiin muiden seuran legendojen rinnalle itseoikeutetusti.

Nämä nimet on myös syytä jättää tämän talon peruskiveen. Ja varmasti monen muunkin.

Tänään muuraamme Jari Viidan johdolla uuden Riiaitio Oy:n Cocks Palloiluhallin peruskiven. Halli tulee olemaan kooltaan 46 575 m3 ja sen pituus on 81,45m ja leveys 46,3m. Halli tarjoaa myös mahdollisuuden jakaa pelikentät kolmeen 22x41m pelikenttään. Riihimäen Cocksin edustusjoukkueen otteluissa ja muissa suuremmissa tapahtumissa areena tarjoaa täydellisen pelikentän 2 500 katsojan katsomolla. Hallin on tarkoitus valmistua loppusyksystä 2019.

Mutta uusi Urheilutalo oli siis silloin 1960-luvulla innoittaja ja toivon ja uskon, että uusi Cocksin Palloiluhalli tulee toimimaan samoin. Samalla itse toivon, että uusi halli innostaa myös väkeä laajemminkin sisämaassa upean, kovan ja vauhdikkaan sekä viihdyttävän lajin pariin. Käsipallossa Suomi voisi hyvin menestyä tulevaisuudessa myös arvokisoissa. Cocksista voisi moni ottaa mallia.

Haluan vielä kiittää ja onnitella Riihimäen Cocksia tämän vuoden Suomenmestaruudesta, kiittää Jari sinua upeasta työstä Cocksin, suomalaisen käsipallon ja urheilun eteen ja toivottaa hallin rakennustöille myötä myötätuulta ja reipasta etenemistä.

Toivottavasti reilun vuoden päästä Teemu Tamminen pääsee rikkomaan uuden Cocks Palloiluhallin kuparisen ja tekemään sen täyden 2 500 katsojan edessä.

Timo Heinonen
Kansanedustaja
Valtion Liikuntaneuvoston varapuheenjohtaja

Kommentit