Vihreät ja vasemmisto lupasivat ennen vaaleja koulutuksen kunnianpalautusta ja koulutusmiljardin – Nyt vuoden 2020 budjetissa lupaukset jäämässä lähinnä kauniiksi sanoiksi

Blogi, tiistaina 20.08.2019

”Politiikka on totisesti arvovalintoja: Puoluetuki +6m€ ja Ammattikorkeakoulujen perusrahoitus +5m€”

Näin siis Rinteen hallitus ensimmäisessä budjetissaan.

Viime vaalikaudella Vihreät ja vasemmistopuolueet arvostelivat rajusti koulutukseenkin tehtyjä säästöjä. Säästöt olivatkin kipeitä ja ikäviä, mutta maamme oli pakko saada pois konkurssin ja Kreikan tieltä. Se tarkoitti säästöjä kaikille yhteiskunnan eri osa-alueille. Se tuotti tulosta ja uusi Rinteen hallitus sai Suomen hyvässä kunnossa itselleen. Enää viime vuonna 2018 Suomi ei joutunut itseasiassa ottamaan lisävelkaa arjen pyörittämiseen vaan velkamäärää voitiin jo lyhentää.

Vihreät lupasivat perua valtaan päästessään kaikki koulutuksen säästöt. Myös vasemmisto puhui koulutuksen kunnianpalautuksesta. Kumpikin petti lupauksensa.

Vihreät eivät edes osoittaneet koulutukseen lupaamaansa koulutusmiljardia eikä vasemmisto toteuttanut koulutuksen kunnianpalautusta. Ehkä lopulta siksi, että sellaista ei edes voi palauttaa mitä ei koskaan ole edes menetetty. Koulutusjärjestelmämme on ollut aina maailman huippua ja sitä se oli ja on tänäänkin.

Korkeakoulujärjestöt totesivatkin ensimmäisen Rinteen hallituksen budjettiesityksen tultua julki, että ”budjettiesitys petti korkeakoulut”. Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene, Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi, Sivistystyönantajat, OAJ, Professoriliitto, Tieteentekijöiden liitto, SYL ja SAMOK olivatkin aiheestakin pettyneitä. Suuret puheet ja vielä hallitusohjelmassakin lupaillut koulutuspanostukset oli unohdettu kesän helteiden myötä.

Jo tuo kesälläkin luvattu oli vain murto-osa luvatusta miljardista. Hallitusohjelmassa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rahoitusta luvattiin nostaa enää yhteensä 60 miljoonalla eurolla. Nyt ensi vuodelle esitetään enää 15 miljoonan euron korotusta, josta 10 miljoonaa menisi yliopistoille ja viisi miljoonaa ammattikorkeakouluille. Näin siis ensi vuoden budjettiesityksessä nämä korotukset vuodelle 2020 ovat enää kesälläkin luvatusta vain neljäsosa.

Rahoituksen piti kääntyä pitkän leikkauskierteen jälkeen nousuun, mutta toisin näyttää käyvän. Vihreät ja vasemmisto pettivät karusti lupaamansa. Täysimääräiset indeksikorotukset sekä hallitusohjelmassa vielä lupailtu erillinen 60 miljoonan euron perusrahoituksen korotus olisivat paikanneet osaltaan rahoitukseen syntynyttä noin puolen miljardin vajetta. Nyt hallitus on leikannut luvatusta summasta kolme neljäsosaa.

Ammattikorkeakoulujen julkinen rahoitus on laskenut viimeisen kymmenen vuoden aikana  yli 200 miljoonaa ja yliopistojen noin 300 miljoonaa. Lisäksi tutkimus- ja kehittämisrahoitukseen on tehty satojen miljoonien leikkaukset.
Vaikka korkeakoulut ovat onnistuneet paikkaamaan rahoitusta muun muassa kansainvälisellä tutkimusrahoituksella, kokonaisrahoitus on laskenut eikä merkittäviltäkin henkilöstövähennyksiltä ole vältytty.

Nyt kun olisi ollut mahdollista tehdä panostuksia ja vahvistaa korkeaan osaamistamme niin Rinteen hallitus näyttää päättävän toisin. Toivottavasti asia nousee vielä syksyllä esille ja koulutukseen, sivistykseen ja osaamiseen saadaan se mitä sinne on luvattu ja mitä siellä tarvitaan.

Kuvaamaan hieman tätä tilannetta voisi todeta, että samaan aikaan Rinteen hallitus esittää ensi vuodelle 2020 puoluetuen tasoa nostettavaksi 36 miljoonaan euroon. Omien avustajiensa palkkaamiseen Rinteen hallitus esittää käytettäväksi 32 miljoonaa tällä kaudella. Arvovalintoja olisi sanonut viime kauden oppositio. Ja sellaisiahan nuo ovat.

….

Kello 21.02 ja jo peiton alla. Huomenna Huomenta Suomen vieraaksi jo varhain ja täytyy matkaan päästä jo kuuden aikaan. Aiheena pelaaminen ja Veikkaus.

Tänään pitkä ja vauhdikas päivä. Mukavasti sen katkaisi lounastauolla piipahdus Riihimäen Pienessä Lelukaupassa. Upea kauppa ja taitaa olla pian Suomen suurin lelukauppa. Kivijalkakaupat kunniaan! Kannattaa ajella kauempaakin! Hienoa Janne Kataja ja Aku Hirviniemi!

Kommentit