Vihreät ja jopa entinen presidentti Tarja Halonen syyttivät ministerivastuu-asiassa toimineita poliittisesta pelistä – Yhtään anteeksipyyntöä ei ole kuulunut, kun perustuslakivaliokunta totesi esitutkinnan olevan välttämätöntä

Blogi, perjantaina 21.02.2020

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimet Al-Holin tapauksen yhteydessä etenevät esitutkintaan. Perustuslakivaliokunta pyysi valtakunnansyyttäjää aloittamaan esitutkinnan ulkoministerin toiminnasta. Eduskunnan perustuslakivaliokunta päätyi tähän yksimielisesti. Päätöksen takana siis olivat myös Vihreiden omat kansanedustajat Outi Alanko-Kahiluoto ja Bella Forsgrén. Päätös on kova ja vakava sillä esitutkinta ministerin toiminnasta on Suomen oloissa äärimmäisen harvinaista. Nyt käynnistyvä ja todennäkäisesti pitkään aikaa vievä esitutkinta kohdistuu siihen, että oliko Haaviston tarkoitus päästä eroon eri mieltä olleesta virkamiehestä siirtämällä hänet toisiin tehtäviin.

Kun kymmenen kansanedustajaa pyysi joulukuussa 2019 perustuslakivaliokuntaa tutkimaan Haaviston toimia niin erityisesti vihreät arvostelivat pyyntöä rajusti. Ehkä pisimmälle arvostelunsa vei entinen presidentti Tarja Halonen, joka piti toimia presidenttipelinä. Nyt perustuslakivaliokunnan yksimielinen päätös tarpeesta siirtää asia esitutkintaan laittaa kyllä vihreiden ja Halosen puheet äärimmäisen outoon valoon? Ehkä paikallaan olisi myös anteeksipyyntö selitystä vaatineilta kansanedustajilta? Ilman tätä selvityspyyntöä ei mahdollista rikosta olisi ryhdytty selvittämään.

Ja kun edellä totesin, että myös vihreiden kansanedustaja perustuslakivaliokunnan jäsenet Alanko-Kahiluoto ja Forsgren olivat esitutkinnan tarpeellisuuden kannalla niin on hyvä myös huomata se, että perustuslakivaliokuntaa johtaa SDP:n Johanna Ojala-Niemelä. Ojala-Niemelä totesikin tutkintapäätöksen jälkeen, että ”Haavisto on antanut valmistelumääräyksen ulkoministeriön virkajohdolle, että Tuominen pitäisi siirtää pois tehtävästään. Kysymys kuuluu, miksi hänet tuli siirtää pois tehtävästään sen jälkeen, jos al-Holia koskevat tehtävät siirrettiin jo häneltä pois.” Ylen 19.2.2020 mukaan ”valiokunnalle jäi epäilyksen siemen siitä, oliko Haaviston tarkoitus päästä eroon eri mieltä olleesta virkamiehestä siirtämällä hänet toisiin tehtäviin”.

Perustuslakivaliokunnan päätös osoittaa, että meillä järjestelmä toimii ilman politikointi ja poliittista peliä. Tämä olisi hyvä tunnustaa myös muidenkin vihreiden kuin Alanko-Kahiluodon ja Forsgrenin ja myös presidentti Tarja Halosen. Perustuslakivaliokunnalle tulisi kaikkien antaa työrauha ja mahdollisuus tehdä päätöksen ilman ulkopuolista painostusta. Hämmentävää olikin miten vielä perustuslakivaliokunnan yksimielisen päätöksen jälkeenkin mm. Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari vähätteli tilannetta. Emma Kari totesi ”nyt vain yksi kohta opposition muistutuksesta” etenee valtakunnansyyttäjän esitukintaan ja, että ”tässä koko asiassa on lopulta kyse siitä, että autetaanko lapsia pois hengenvaarallisista oloista. Näiden lasten auttamiseksi ulkoministeri on tehnyt arvokasta työtä” vieden asiaa aivan väärille urille. Kysehän ei luonnollisestikaan ollut lasten auttamisesta (mitä itseasiassa kaikki puolueet eduskunnassa ovat kannattaneet) vaan nyt kyse on ulkoministeri Pekka Haaviston toimista ulkoministeriössä. Ja esitutkintaan etenevä osuus on juurikin se oleellisin ja vakavin tässä ministerivastuulausekkeessa.

Meidän kansanedustaja Kari Tolvanen totesi, että ”totuus saatava ilmi” ja ”nyt asian selvittäminen on hyvissä käsissä”.

Juuri näin. Tälle työlle tulisi nyt antaa kaikkien täysi tuki ja työrauha.

Tänään eduskunnassa vierailulla Riihimäen ja Hausjärven Nuorisovaltuustot. Aino-Kaisan kanssa sain vastailla nuorten hyviin kysymyksiin ja kertoa myös poliitikkojen työstä. Yhdessä ja yhteistyöllä tuloksia.

Ja alleviivataan nyt vielä tässäkin, että esitutkintakynnys täyttyi siltä osin, että on tarpeen selvittää onko kyse ulkoministeri Pekka Haaviston virka-aseman väärinkäytöstä tai toisaalta onko kyseessä mahdollisesti virkavelvollisuuden rikkominen. Ja ei esitutkintaan määrääminen ole myöskään vielä kannanotto senkään puolesta, että ulkoministeriä koskeva asia etenisi lopulta valtakunnanoikeuteen. Siihen otetaan kantaa perustuslakivaliokunnassa vasta esitutkinnan valmistuttua.

….

Riihimäen ja Hausjärven Nuorisovaltuustot eduskuntavierailulla

Tänään eduskunnassa kävi vierailulla myös perinteen mukaan Riihimäen ja Hausjärven Nuorisovaltuustot. Aino-Kaisan kanssa kerroimme hieman työstämme ja nuorilla myös hyviä kysymyksiä.

Jotenkin jäi mieleen tänään erityisesti yhden nuoren kysymys missä hän kysyi meidän eduista. Hän oli katsonut erään kansanedustajan jonkun videon ja siinä oli kirkkain silmin kerrottu, että kansanedustajilla olisi eduskunnassa mm. ilmainen parturi. Aikamoista. Täydellinen fakenews siis tuokin ja populismia parhaimmillaan tai minusta pahimmillaan. Toisaalta tämä taas muistuttaa siitä miten tärkeää on opettaa lapsille ja nuorille myös kriitistä medialukutaitoa.

Mutta olipa taas mukana porukka. Ja niin hauska jälleen AK:n kanssa saada näitäkin juttuja tehdä. Rouva ministeri nykyisin niin hirmuisen kiireinen 🙂

 

 

Kommentit