Vielä keväällä Suomen talous kasvoi Euromaista parhaiten – Nyt jarrutus ollut raju ja talous painuu taantumaan

Blogi, perjantaina 30.08.2019

Viime vaalikaudella maamme taloutta laitettiin tiukasti kuntoon. Hypoteekkiyhdistys toteaa omassa juuri julkaisemassaan talouskatsauksessa, että kesällä työnsä aloittanut Antti Rinteen hallitus sai maamme paljon edeltäjäänsä paremmassa kunnossa vastuulleen. Mutta samaan aikaan muistutettiin kuitenkin siitä, että rakenneongelmat on edelleen ratkaisematta: ”Rinteen hallitus peri edeltäjältään suhdannekuopasta toipuneen talouden, joka ei kuitenkaan ole ratkonut rakenneongelmiaan. Ikääntyvän kansan kestävyys- vaje, naapureille häviävä työllisyys ja haparoiva ote ilmastonmuutokseen sekä kaupungistumiseen.

Kuva: Hypo

Kokoomuksen puheenjohtaja ja keväällä vielä valtiovarainministerinä toimineen Petteri Orpon kauden lopulla maamme talous jopa yllätti iloisesti. Maamme talous kasvoi liki prosentin alkuvuodesta ja kasvu oli siis euromaista vahvinta.

Muutos on ollut kuitenkin raju. HyPo toteaa, että ”Tämän vuoden osalta talouskasvu on nähty ja loppuvuonna Suomi kääntyy taantumaan, ja talous supistuu lievästi.” Vain alkuvuoden poikkeuksellisen hyvä kasvu pitää koko vuoden talouskasvun plussalla.

Nyt itseasiassa Rinteen hallituksen johdolla olemme huolestuttavassa tilanteessa. ”Suomen talouden rakenne ei ole valmis uuteen taantumaan ja hallitus jää kauas tavoitteistaan ilman uusia toimia tai maailmantalouden tuulien täydellistä käännettä. Miinuskorot tuovat toisaalta pelivaraa julkiseen talouteen meillekin.”

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus totesikin talouskatsauksen tiedotteessa, että
”Alkuvuoden kasvu Suomessa erottuu edukseen, sillä samaan aikaan Saksan ja Ruotsin taloudet painuivat jo pakkaselle. Ensi vuoden osalta näkymät ovat poikkeuksellisen sumuiset.”

Hypo on myös huolissaan Rinteen hallituksen toimista. Erityisesti uudistusintoa pidetään auttamattomasti riittämättömänä. Myös huoli työllisyyskehityksestä on vastaavanlainen mitä olen itsekin täällä ja puheissanikin esillä pitänyt. Koko maa jäänee kauaksi Rinteen hallituksen itse itselleen asettamasta 75% työllisyystasosta vaikka raja jo rikottiinkin viime hallituksen kaudella Etelä-Pohjanmaalla. Etelä-Pohjanmaan kanssa lähellä tavoitetasoa ovat myös Pohjanmaa, Uusimaa ja Kanta- Häme, mutta taas Kainuussa lukemat jäävät alle 65%. Näille alueille olisi nyt pitänyt kohdentaa erityisesti työllisyyttä tukevia toimia. Meillä Hämeenkin alueella on alueittain edelleen varsin korkeaa työttömyyttä ja mitä tehdään TE-hallinnossa nykyhallituksen aikana, esimerkiksi Heinolan palveluita ollaan ajamassa lähipalveluina alas niin kuin viime viikolla kirjoitin ja keskittämässä kaupunkeihin.

Ja samaan aikaan myös viestit ulkomailta synkkenevät ja tartuntauti uhkaa, kun Saksa ja Ruotsi supistuvat jo, eikä epävarmuus povaa parempaa. Nyt pitäisi kotimaassa olla valtiovarainministeriössä ja hallituksen heräillä. Tekemättömyys voi pahentaa tilannetta entisestään.

….

Tänään kävimme illansuussa Shellin parlamentin väen kanssa vielä pokkaamassa palkintoruuat kesän torivisasta Pelto-Seppälän Mulli&Mallas -kesäravintolalla. Siellä illalla meno jatkui vielä kesäkauden päättäjäisillä Mullirockin parissa. Upeaa toimintaa ja uutta tekemistä suoraan maatilalla.

Kommentit