Venäläisiltä takavarikoitu omaisuus tulee myydä ja tuotot ohjata Ukrainaan

Blogi, keskiviikkona 15.03.2023

Suomen viranomaiset ovat takavarikoineet pakotelistatuiden venäläisten omaisuutta jo sadoilla miljoonilla euroilla. Tähän joukkoon kuuluu niin yksityishenkilöitä kuin yhteisöjäkin. Takavarikoituun omaisuuteen kuuluu laajalla skaalalla eri asioita, kuten osakkeita, aineettomia varoja, tileillä pidettyjä rahoja ja kiinteistöjä. Esimerkiksi Helsinki-halli, entinen Hartwall-areena sekä Långvikin kylpylä ja muuta omaisuutta mm. suuria luksusveneitä ja muuta kuuluu tähän venäläisomistusten takavarikointilistaan. Venäläisomistus haittaa nyt kohteiden käyttöä ja entisen Hartwall Areenan osalta on estänyt sen kokonaan. Arvokas ja merkittävä kiinteistö seisoo nyt tyhjillään ja kaikki tietää mitä kiinteistölle tyhjillään alkaa kiihtyvällä tahdilla käydä.

Vanhan Hartwall Areenan venäläisten omistusosuus tulisi nyt myydä ja varat käyttää Ukrainan tukemiseen. Näin myös suomalaisten omistajuus areenasta turvattaisiin ja omistajat saisivat omistuksensa käyttöön.

Euroopan Unionin jäsenmaat ja EU-komissio ovat kertoneet viimeksi reilu kuukausi sitten selvittävänsä, voisiko lännessä ollutta Venäjän ja venäläisten omaisuutta käyttää Ukrainan hyväksi. Lahjoittamisen puolesta on esiintynyt vahvaa tahtoa, mutta haasteena on, että kaikki halutaan tehdä varmasti laillisesti. Juridisesti haastavin ja toki myös rahallisesti merkittävin osuus on Venäjän keskuspankin rahat, koska lännen alueella olleet rahat on ikään kuin tehty liikkumattomiksi eli Venäjä ei voi siirrellä keskuspankkinsa varoja. Keskuspankin rahojen takavarikointi ei myöskään ole kansainvälisten sopimusten mukaista. EU on puhunut takavarikoinnista jo ainakin viime vuoden toukokuussa, mutta ilmeisesti selvitystyö on yhä kesken. 1990-luvulla Irak määrättiin korvaamaan Kuwaitille sotatuhoja. Ratkaisu on siis löydettävissä, jos vain on tahtoa.  Painetta on nyt tärkeää lisätä.

Venäläisten omaisuuden kohtalo ratkaistaan lähtökohtaisesti EU-tasolla, mutta nyt on tärkeää, että Suomi lisää painetta Euroopan Unionia kohtaan. Aina ennenkin EU on löytänyt ratkaisut myös juridisesti, jos tahtoa on vain ollut. Tässä tahdon kysymyksessä Suomen on oltava edelläkävijä. Venäläisiltä takavarikoitu omaisuus ei saa palautua takaisin heille, vaan se tulee käyttää Ukrainan tukemiseen ja jälleenrakentamiseen.

Suomen hallituksen tulee lisätä nyt painetta Euroopan Unionin suuntaan, jotta Venäjältä ja venäläisiltä takavarikoitu omaisuus voidaan käyttää Ukrainan tukemiseen ja jälleenrakentamiseen. Ja jos ratkaisua ei EU-tasolla löydetä, minusta Suomen tulee tehdä kansallinen ratkaisu meillä takavarikoidun omaisuuden myymiseksi ja varojen lahjoittamiseksi Ukrainaan? Suomi toimisi näin suunnan näyttäjänä ja edelläkävijänä.

Timo Heinonen
kansanedustaja
puolustusvaliokunnan jäsen

Kommentit