Venäjän valtio luo vakavan uhkan itärajalle – Itärajan kaikki rajanylityspaikat syytä sulkea

Blogi, maanantaina 20.11.2023

Kainuun Raja kertoo ajankohtaisesta tilanteesta myös rajan sosiaalisen median palveluissa.

Venäjän valtion ja viranomaisten masinoiva hybridioperaatio itärajalla on jatkunut. Yksi edelleen osaksi avoinna oleva Vartiuksen raja-asema on tästä surullinen esimerkki. Rajavartiolaitos tiedotti, että Venäjän viranomaiset auttavat ”turvapaikanhakijoiden” tuloa ja siirtymistä Suomen ja Venäjän rajalle Kostamuksen alueella. Kainuun rajavartiosto kertoi myös eilen, että Venäjän rajavartiopalvelu ei päästänyt Syyriasta, Somaliasta ja Marokosta tulleita ihmisiä kääntymään takaisin Venäjälle. Tapahtumat siis täyttävät selvästi ja yksiselitteisesti välineellistetyn maahantulon kriteerit ja toisaalta valtiojohtoisena operaationa täyttävät ”vakavan uhkan” -tunnusmerkistön. Venäjä ei siis ole enää halukas vastaamaan rajaturvallisuudesta ja rajan perinteisestä toiminnasta, vaan on ennen muuta nyt jonkinlaisen ihmiskaupan ja hybridioperaation operoija.

Määrät ovat pysyneet varsin korkeina. Vartiuksen raja-asemalle saapui lauantain ja sunnuntain aikana yli 80 turvapaikanhakijaa. Sosiaalisessa mediassa levisi videoita syvempää Venäjän maalta, missä raavaat ja hyväkuntoiset nuoret miehet astelivat kohti raja-asemaa.

Sunnuntaina Kainuun rajavartiosto kertoi, että heidän arvionsa mukaan rajatilanne jatkuu haastavana myös tulevina päivinä. Vartiuksen rajavartioaseman päällikkö, kapteeni Jouko Kinnunen kertoi esimerkiksi Ilta-Sanomissa, että ”Venäjältä Suomen puolelle tulleet kansalaiset ovat kertoneet, miten itänaapurin puolella saattaa olla runsaasti uusia ilman viisumia Suomeen pyrkiviä ihmisiä”. Kinnunen puhui vähintään kymmenistä, mutta viittasi jopa satoihin. Jos määrät nousevat satoihin, niin rajavartioaseman päällikkö arvioi sen ”huolestuttavan suureksi” määräksi. Tosin luvattomia rajanylityksiä ei ole raportoitu.

Perjantaina keskiyöllä siis kiinni, kaikelta liikenteeltä 18.2.2024 saakka, meni Imatran, Niiralan, Nuijamaan ja Vaalimaan rajanylityspaikat Kaakkois-Suomesta. Tämän jälkeen ihmisten työntäminen pohjoisemmille raja-asemille alkoi. Vartiuksen raja-asema on nyt avoinna olevista eteläisin ja sen tapahtumasarjat olemme nyt jo nähneet.

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikkojen täyssulun jälkeen kansainvälisen suojelun hakeminen keskitettiin siis Vartiuksen ja Sallan rajanylitys­paikoille.

Nyt on minusta jo täysin selvää, että koko itäraja tulee saada sulki vähintään tuonne helmikuuhun asti. Rajan pitävyys tulee varmistaa raja-asemien sulkujen kohdilla ja samaan aikaan myös vahvistaa koko itärajan valvontaa. Meidän tärkein tehtävä on nyt taata maamme koskemattomuus ja ennen muuta tässä tilanteessa turvallisuus.

….

Kuten myös Rajavartiolaitos. Näitä sivuja voitte seurata mm. Twitterissä.

Samaan aikaan Venäjän sotatoimet jatkuvat Ukrainassa. Perjantaina päätettiin meidän 20. apupaketista Ukrainalla. Sotatarvikepaketin kokonaisarvo ns. uudelleen hankinta-arvona on noin 100 miljoonaa euroa. Näin meidän yhteensä 20 puolustustarvikeapupaketin kokonaisarvo nousee jo 1,5 miljardiin euroon. Me olemme noudattaneet alusta asti pakettien sisältöjen suhteen vaiteliaisuutta. Operatiivisista syistä sekä avun turvallisen perillemenon takaamiseksi avun tarkemmasta sisällöstä, toimitustavasta tai aikataulusta ei siis ole eikä tiedoteta tarkemmin. Lisäavussa on kuitenkin huomioitu sekä Ukrainan tarpeita että Puolustusvoimien resurssitilannetta.

Uusi viikko käyntiin. Ei näytä helpolta tämäkään.

Taas mennään.

 

 

 

Kommentit