Vanki on vankikarkuri vaikka lomaltaankin karkaisi.

Blogi, torstaina 07.11.2013

Maamme rikoslaissa olisi paljonkin korjattavaa. Jopa vakavista väkivaltarikoksista ensikertalaisena pääsee aivan liian lievillä tuomioilla ja vapaalla näytetään olevan jo ennen kuin koko oikeuskäsittely on edes saatu loppuun. Tilanne on siis kohtuuton ja epäoikeudenmukainen ja loukkaava. 

Älytöntä on myös se, että maamme rikoslain mukaan vankien poistumislupaehtojen rikkominen eli lue lomalta karkaaminen ei ole Suomessa rangaistava teko eikä siitä näin ollen voida antaa tuomiota. Säädetyssä vankeuslaissa poistumislupaehtoja rikkoneelle eli lomaltaan karanneelle voidaan määrätä ainoastaan kurinpitorangaistus. Tämä tarkoittaa, että ehdotonta vankeusrangaistusta suorittavan henkilön päästessä lomalle vankilasta ja hänen rikkoessa lomalle säädettyjä ehtoja, ei voida häntä siitä tuomita rangaistukseen. Poistumislupaehtojen rikkomisesta seuraavan kurinpitorangaistuksen kovuus on vankilan johtajan määriteltävissä ja se voi olla asteikolla varoituksesta ehdottomaan yksinäisyysrangaistukseen, eli eristysselliin. Ehtojen noudattamatta jättäminen voi myös vaikuttaa tuleviin lupa-arviointeihin, jotka koskevat vankilasta poistumista. Lomalta karannut ei kuitenkaan menetä lopulta edes oikeuttaa uusiin lomiin tuomionsa loppuaikana ja vaan riskeillä pelataan arvokasta ja vaarallista leikkiä yhä uudelleen ja uudelleen. 

Tapauksia, joissa vankilarangaistukseen tuomittu henkilö on jättänyt palaamatta hänelle myönnetyltä lomalta tai muilla tavoin rikkonut sääntöjä, tapahtuu säännöllisesti. Lupaehtojen rikkomisesta saadun rangaistuksen ollessa kevyt voi se houkutella jopa toistuviin poistumislupaehtojen väheksymiseen sekä laiminlyöntiin. Ehtojen rikkominen, palaamatta jättäminen vankilaan poistumisluvan umpeuduttua ja vangin jäljittäminen, sitovat työvoimaa ja raskauttavat vankeinhoidon sekä poliisin koneistoa.

Rikoslaki ei katso lomalta palaamatta jättämistä rangaistavaksi teoksi, mutta vankilasta pakeneminen sitä kyllä on. Lisäksi rikoslaki katsoo rangaistavaksi teoksi myös avunannon vankilapakoon. Tässä on havaittavissa selvä ristiriita, sillä poistumislupaehtojen rikkomisen tarkoituksena on lähes poikkeuksetta jättää lopullisesti palaamatta vankilaan.

Tämän takia olen jättänyt kollegani Ben Zyskowiczin kanssa eilen eduskunnalle lakialoitteen jossa ehdotamme rikoslain 16 luvun 16 §:n muuttamista niin, lisätään rikoslain 16 luvun 16 §:ään (24.7.1998/563) uusi 2 momentti. joka kuuluu seuraavasti: 16 § Vangin karkaamisesta tuomitaan myös se, joka ei noudata vangille hakemuksesta lyhyeksi aikaa annetun luvan poistua vankilasta, pituuteen liittyviä ehtoja.

Samalla minusta on syytä tiukentaa yleensäkin lomillepääsyn ehtoja. Ymmärrän, että tuomion loppupuolella voi olla hyvä ja tärkeäkin kokeilla vapautta valvotusti. Mutta silloinkin sen tulisi minusta jatkossa tapahtua aina aidosti valvotusti vähintään pantavalvonnalla. Ei vankiloista pääsääntönä pidä olla lomille pääsy vaan sen tullee olla vasta osa vapautumisprosessia tuomion loppupuolella. Toki hautajaisiin ja vastaaviin on mahdollista päästä, mutta silloinkin vain vartijan saattamana. Tässäkin on siis selvä tiukentamisen paikka.

Ja sitten nuo tuomiot. Kollegani Kari Tolvanen valmistelee esitystä tuomioiden tiukentamiseksi tapoissa yms. väkivaltarikoksissa. Tälle työlle annan myös täyden tuen ja tulen tuon aloitteen myös allekirjoittamaan.

Mutta tässä siis Benin ja minun tuoreimman yhteistyöprojektin sisältö. Joku järki ja kohtuus siis lomilta karkaamisiinkin.

Mukava yö takana. Isänä oleminen on hauskaa. Kesällä kauko-ohjattava-autolla ajamassa luvan kanssa ja viime yönä kerrossängyn yläsängyssä. Eläköön isyys!

Nyt Helsinkiin. Aamusta päätöskokous ympäristövaliokunnassa ja siitä torstai käyntiin mihin mahtuukin kolme valiokuntaa, kokoomuksen ekr:n työvaliokunta, ryhmäkokous, kyselytunti ja yksi tv-haastattelu ja Suomen Moottoriliiton hallituksenkin tapaaminen.

Kello 21.58 ja hetki sitten kämpille. Tänään oli pakko jäädä Helsinkiin pitkästä aikaa yöksi kun päivä venyi reilusti yli kellon ympäri ja huomenna aikainen herätys takaisin eduskuntaan. Tällaista tämä on aika usein, mutta minä tykkään tästä.

Tänäänkin päivään mahtui monenlaista. Valiokunnat, 84. kerta Verenluovutuksessa ja työvaliokunnat ja muut. Mitä jo aamulla luettelinkin. Kyselytunnin jälkeen eduskunnan tulevaisuuskeskustelu salissa ja näyttää keskustelun hengessä siltä, että tulevaisuustutkimus voidaan tässä maassa nyt unohtaa. Parempia asiantuntijoita näyttää olevan ihan jokainen ja näyttää siltä, että myös eduskunnan aikanaan hyvinkin arvostelun Tulevaisuusvaliokunnan voisi hyvin lopettaa. Tällaiselle työlle ei nyt tässä maassa enää anneta minkäänlaista arvoa ja mitä sitä silloin edes tekemään. Pitäisi kuitenkin muistaa, että Tulevaisuusvaliokuntakin on toiminut jo useamman vuosikymmenen tehden arvokasta työtä ja myös tulevaisuusasiakirjoja on tehty monen monta hallituskautta niin keskustan kuin SDP:nkin johdolla. Ja tämä ei siis liity nyt mihinkään kilpailutuskiistaan. Itsekin olen sitä mieltä, että kaikilta osin ei voi antaa parhaita tyylipisteitä vaikka samalla tavalla toimittiinkin kuin ennenkin. Vaan tämä nyt perustuu ihan siihen henkeen mikä erityisesti eduskunnassa ja mediassa on kaikkea tämän tyyppistä tutkimusta kohtaan. No se siitä. Itse ainakin ajattelin, että tämänkin hallituskauden työstä kannattaa oppia ja ajatuksia ottaa ja niin myös minä teen.

Sitten illansuussa sain vieraakseni Suomen Moottoriliiton hallituksen. Ennen tapaamista teimme hieman haastattelua ensi viikon Ylen Motorsport-ohjelmaan Nita Korhosen kanssa ja sitten puolitoistatuntinen hyvän moottoriurheilu- ja moottoripyöräkeskustelun parissa. Pyysin mukaan myös Martti Korhosen ja täytyy sanoa, että illasta jäi hyvä fiilis. Innokasta ja aikaansaapaa moottoriurheiluväkeä ja vahva halua tehdä ja kehittää omaa lajia tai lajeja.

Vielä kaiken tämän jälkeen piipahdin Postitalolla kollegani Pertti Salolaisen valokuvanäyttelyn avajaisissa. Pertin luontokuvista on koottu Rajala Pro Shopin tiloihin upea näyttely ja kuvaesitys marraskuun ajaksi ja mikä hienointa ainutlaatuiset kuvat on myös myynnissä ja koko tuotto menee Lastensairaalan hyväksi. Arvostan.

Mutta nyt kello jo yli kymmenen. Pakko luovuttaa tältä päivältä. Huomenna taas mennään.

 

 

Kommentit