Valppain mielin muista sä aina vaaroja liikenteen – Lähes 63 000 uutta koululaista tien päälle

Blogi, torstaina 10.08.2017

Kouluvuosi käynnistyy useimmissa kunnissa tällä viikolla ja noin 62 900 uutta ekaluokkalaista lähtee koulutielle. Meidän perheessä se hetki tänään kun esikoinen lähtee kouluun. Tuntuu enemmän isää jännittävän vaikka aika konkarihan minäkin näissä kouluunlähdöissä olen. Ensin koululaisena 12 vuotta ja sitten vajaa kymmenen vuotta opettajana. Hienoja muistoja ja hetkiä jokainen uuden kouluvuoden avaus.

Opetushallituksen mukaa ensimmäistä luokkaa aloittavia arvioidaan nyt olevan muutama prosentti enemmän, mutta sen sijaan itse peruskouluja puolestaan 5 prosenttia vähemmän. Koulujen määrä on siis 129 vähemmän kuin kaksi vuotta aiemmin.

Minun ensimmäinen koulupäivä ja se alkoi Tuomisen Petrin kanssa Lopen Viertolasta syksyllä 1981.

Tässä edellisinä vuosina isompia Viertolan lapsia kouluun menossa ja minä vielä turvallisesti oman rakkaan äidin kädessä.

Tämä syksynä peruskoulun 7. vuosiluokalla eli ns. vanhanajan yläasteella aloittaa noin 60 000 ja lukioissa noin 35 300 nuorta. Ammatillisessa peruskoulutuksessa aloittavien määrä on nyt noin 46 200 eli reilusti suurempi osa nuorista suuntaa amikseen kuin lukioon. Kauanhan tilanne oli aikalailla fifty-fifty. Näyttötutkintoon valmistavassa peruskoulutuksessa noin 25 900 ja ammatilliset opinnot oppisopimuskoulutuksena noin 18 800 uutta opiskelijaa. Lukiolaisten määrä on siis laskenut tasaisesti, mutta vuodesta 2015 lähtien laskua ei ole enää ollut nähtävissä. Tänä syksynä lukioissa opiskelee noin 104 100 nuortaa, joista vajaa kymmenes opiskelee aikuisten opetussuunnitelman mukaisessa koulutuksessa.

Ostin lapsille asennehupparit kun toinen lähti kouluun ja toinen viskariin.

Eli tänään ja tällä viikolla paljon uusia ja innokkaita koululaisia tienpäällä. Otetaanpa se huomioon kun liikenteessä me aikuisetkin olemme.

Mukava päivä takana ja tunnelmarikas. Esikoinen saateltu koulutielle ja täytyy myöntää, että herkistää herkistää. Ja mukava oli lapsi koulusta pois hakea kun kivaa oli ollut ja mukava opettaja ja paljon kavereita. Huomenna jatkuu ja myös pienemmällä kiva päivä päiväkodilla. Laadukasta ja hienoa työtä mistä Suomessa saamme olla enemmän kuin ylpeitä ja kiitollisia.

Päivällä sitten työasioita ja vielä illalla hieman ensi vuoden budjettiasioitakin puhelimessa. Huomenna hieman laajemmin aamulla ajattelin käydä läpi tätä ensi vuoden talousarvioesitystä. Aloitetaan siis aamulla uusi päivä sillä.

Niin ja illalla vielä tänään Lopen Kesätorilla ja tutun hieno tunnelma siellä ja sääkin meitä suosi. Ensi viikon torstaina sitten Kesätorien päättäjäiset.

 

 

Kommentit