Yksi viime viikon eniten huomiota saanut uutinen kertoi lännen ja Venäjän välisestä vankeinvaihdosta. Elokuun ensimmäisenä päivänä 2024 Turkissa toteutettiin laajin kylmän sodan jälkeinen vankienvaihto, kun Venäjältä vapautettiin 16 ihmistä vastineeksi kahdeksasta rikollisesta, jotka vapautettiin mm. Yhdysvalloissa, Norjassa, Saksassa ja Sloveniassa.
Vankienvaihtoa voidaan pitää merkittävänä diplomaattisena saavutuksena, mutta sillä on myös toinenkin puoli.
Vankienvaihdon taustalla oli pitkät neuvottelut, joiden ytimessä oli Venäjän diktaattori Vladimir Putinin läheinen Vadim Krasikov. Krasikov murhasi Tiergarten puistossa Berliinissä keskellä päivää, vuonna 2019, Georgian tsetseenivähemmistöön kuuluneen Zelimhan Hangosvilin. ”Berliinin aaveeksi” kutsuttu Krasikov jäi kiinni pakomatkallaan. Aidolla Venäjän passin turvin ja muutetulla nimellä Vadim Andrejevits Sokolovin valehenkilöllisyydellä liikkunut salamurhaajalla oli suora yhteys Venäjän valtioon. Saksalainen tuomioistuin tuomitsi salamurhaajan joulukuussa 2021 ja viranomaisten mukaan Krasikov toimi FSB:n eli Venäjän turvallisuuspalvelun alaisuudessa ja teki salamurhan Moskovan eli käytännössä Vladimir Putinin tilauksesta. Lisäksi Krasikov oli yhdistetty myös kahteen muuhun murhaan Venäjällä vuosina 2007 ja 2013.
Joulukuussa 2021 Krasikov tuomittiin Berliinissä murhasta elinkautiseen vankeuteen. Krasikovin ”kohtalo” näytti ottaneen henkilökohtaisesti Vladimir Putinille koville ja julkisuudessa kerrotun mukaan Putin näytti olleen vankeinvaihdossa kiinnostunut vain yhdestä eli Krasikovista.
Saadakseen kiinni jääneen palkkamurhaajansa vapaaksi Saksan vankilasta Venäjä tarvitsi riittävän merkittävän vaihtohenkilön. Tällaisena ensin pidettiin Aleksey Navalnyia. Oliko Navalnyi kuitenkin liian kova oppositiojohtaja ja ennen muuta voima Venäjän yksinvaltaa vastaa, kun häntä ei kuitenkaan vaihdettu vaan ehkä tapettiin pois neuvotteluiden tieltä vankilassa? Kuollutta, kun ei enää länsi voinut vaatia vapautettavaksi?
Sopivaksi näytti valikoituneen Yhdysvaltalainen muun muassa The Wall Street Journalille työskennellyt toimittaja Evan Gershkovich. Venäjän viranomaiset pidättivätkin Gersckovichin 29. maaliskuuta 2023 ja syyttivät häntä vakoilusta. Venäläisvankilaan oli saatu riittävän merkittävä henkilö pelimerkiksi vankeinvaihtoon.
Putinin hallinto siis keräsi vankiloihinsa mielivaltaisesti ihmisiä. Tällaisia nyt vapautettuja, mielivallan uhreja, olivat Evan Gerschkovichin lisäksi ihmisoikeusjärjestö Memorialin aktivisti Oleg Orlov, oppositiopoliitikot Vladimir Kara-Murza ja Ilja Jašin, taiteilija Aleksandra Skotšilenko, venäläis-yhdysvaltalainen toimittaja Alsu Kurmaševa ja ex-sotilas Paul Wheelan.
Vankeinvaihdossa vapautetut:
Venäjä vapautti yhteensä 15 henkilöä: Evan Gershkovich, Vladimir Kara-Murza, Lilia Tšanyseva, Ilja Jashin, Ksenia Fadeeva, Andrei Pivovarov, Paul Whelan, Alsa Kurmasheva, Oleg Orlov, Sasha Skotšilenko, Demuri Voronin, Kevin Lick, Patrick Schoebel, Herman Moyzhes, Vadim Ostanin.
Valko-Venäjä vapautti Rico Kriegerin.
Yhdysvallat vapautti Vladislav Kljushin, Roman Seleznevin ja Vadim Konoshtšenkon.
Puola: Pavel Rubtsovin.
Norja: Mihail Mikushinin.
Slovenia: Artem ja Anna Dultsevin.
Saksa: Vadim Krasikovin.
Heistä viime torstain vankienvaihdossa vapautettu oppositioaktivisti Ilja Jašin sanoikin pian vapautumisensa jälkeen haluavansa palata Venäjälle ja totesi, että ”hän ei missään vaiheessa antanut suostumustaan siihen, että hänet vietäisiin pois Venäjältä”. Jashinin huolen takana olikin se, että tällaiset vankienvaihdot kannustavat Putinia ottamaan vain lisää panttivankeja. Toki osa vapautetuista totesi totesi vankienvaihdon pelastaneen heidät kuolemalta. Tämäkin on varmasti totta.
Mutta varmaa on sekin, että Putinin Venäjä tullee siis jatkamaan mielivaltaisia ulkomaalaisten vangitsemisia ja myös oman maan opposition vangitsemisia. Diktatuuri tarvitsee vaihdettavaa vapauttaakseen taas seuraavia ulkomailla vakoilijoina toimineita kansalaisiaan ja myös kiinni jääneitä salamurhaajia ja muita.
Näissä on siis aina puolensa. Mielivallan uhrit pitäisi saada vapautettua. Totta kai ja ehdottomasti. Se on prioriteetti yksi. Samaan aikaan kuitenkin aina, kun panttivankeja, jollaisina myös Venäjällä vangittuja ulkomaalaisia ja myös venäläisiä opposition ja vaiennetun median edustajia voidaan pitää otetaan, niin vaihtokauppaa heillä myös käydään. Näin syyttömillä ihmisillä painostetaan länsimaita vaihtamaan julmista rikoksista tuomittuja henkilöitä.
Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt twiittasikin, että:
”I think that’s unprecedented: a head of state embracing a convicted killer. But it speaks volumes.”
Eli ”mielestäni se on ennennäkemätöntä: valtionpäämies syleilee tuomittua tappajaa. Mutta se puhuu paljon.”
Tässä myös muuten yksi tärkeä viesti kaikille heillekin, jotka Venäjälle nykyhallinnon aikana päättävät kuitenkin matkustaa. Maa ei ole vakaa ja turvallinen edes omille kansalaisilleen puhumattakaan kaksoiskansalaisista tai ulkomaalaisista. Putinin diktatuuri voi nähdä heissä jokaisessa sopivan pelimerkin seuraavaan vankeinvaihtoon.
Ja kyllä se jotenkin irvokkaalta tuntui, että esimerkiksi Yhdysvaltain presidentiksi takaisin pyrkivä Donald Trump onnitteli Vladimir Putinia historiallisesta vankeinvaihdosta.
….
Lomat on nyt takana ja paluun arkeen. Työpöytä täynnä hommia ja tästä se politiikan syksy taas alkaa.
….
Kello 23.33 ja kaunis loppukesän ilta takana. Illalla vielä lenkillä ja Tuomolan Tomppa teki vielä hieman lisää riistapeltoa. Meidän aiempi erinomaisen hyvässä kasvussa ja kohtahan se taas jahtikausikin alkaa. Mutta huomenna sitten Hämeenlinnan kuukausimarkkinat ja kesäkiertueeni jatkuu.