Suomen hallitus päätti eilen ottaa Suomessa käyttöön valmiuslait. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön johdolla maamme hallitus teki tärkeän ja välttämättömän ratkaisun. Eilinen lista on järeä ja kova ja se kertoo ennen muuta tilanteen vakavuudesta. Tänään tavoite saada lisätietoa mm. AVI:ltä ja myös OKM:ltä ja Opetushallitukselta käytännön ratkaisuista ja vastauksia avoimiin kysymyksiin. Niitä siis edelleen valtavasti ja tulee myös teistä monilta minulle myös koko ajan lisää.
Paljon siis avoimia kysymyksiä ja erilaisia huolia. Monelta ihmiseltä on jo nyt työ lähtenyt alta, monelta yritykseltä kassavirta pysähtynyt kuin seinään ja moni perhe miettii miten arjesta selvitään, kun koulut suljetaan. Myös ikäihmisten pärjääminen monen meistä huolena.
Itse ajattelen niin, että tässä tilanteessa pitää edetä alhaalta ylöspäin. Tätä ajatusta noudattaen myös eilen teimme Lopella päätöksen, että samantien vapautemme perheet varhaiskasvatusmaksuista, jos he ottavat lapsensa pois päivähoidosta. Eli ajatus se, että vastuuta ei kanna tässä yksittäinen perhe tai äiti tai isä vaan kuntamme. Samaa toivon myös esimerkiksi isoilta vuokranantajilta. Juuri yhdelle parturikampaajalle ehdotin, että kysy voisiko iso vuokranantaja vahvempana ja kestävämpänä antaa vuokrat anteeksi tai ainakin vaikka puolittaa, kun toinen vaihtoehto on yrityksen konkurssi ja vuokranmaksun loppuminen kokonaan. Tässäkin siis voisi ajatella niin, että alhaalta ylöspäin – heikommasta vahvempaa tai haavoittuvammasta ainakin hieman kestävämpään. Ja tässä ketjussa pitää sitten valtion olla viime kädessä auttamassa, että ketju kestää eikä katkea. Tällaisia toimia mm. verojen ja maksujen porrastus tai siirtäminen myöhempään korotta, sairaskuljetus korvaaminen yrityksille jne.
Vahvempi siis kantakoot aina isomman vastuun.
Esimerkkejä löytyy paljon maailmalta. Pitää kuitenkin muistaa, että monien muiden Euroopan maiden talous oli ennen tätä huomattavasti meitä vahvemmassa kunnossa. Monen maan taloudet olivat ylijäämäisiä, mutta me tulimme tähän tilanteeseen vahvasti alijäämäisessä tilanteesta. Itseasiassa tästä puhuin viime keväänä vaalien alla monet kerrat ja myös vaalien jälkeenkin ja totinen paikka tuli nopeammin kuin osasin ennustaa.
Tanska esimerkiksi pystyy kompensoimaan peräti 75% irtisanomisuhan alle joutuvuvien palkoista. Työnantajat maksavat siis neljänneksen palkasta ja sitoutuvat pitämään henkilöstön töissä. Ja vastapalveluksena työntekijät sitoutuvat pitämään lomiaan seuraavan kolmen kuukauden aikana. Tällaista jotain tarvittaisiin meilläkin. Nyt monet toimet ovat sellaisia, että ne eivät auta sitä pientä yritystä, vaikkapa parturia tai lounas-kahvilaa missä kassavirta, liikevaihto, on yhdessä hetkessä nolla euroa ja kulut lähes ennallaan. On arvioitu, että jopa kolmannes palvelusektorin kysynnästä häviää nyt erityisesti koronan leviämistä hallitsevien toimien seurauksena. Mutta monella siis pudotus on 100%. Tarvitaan siis nopeita toimia turvata yrityksen selviäminen yli kriisin.
Työttömyys tulee myös nousemaan hyvin nopeasti ja myös tässä tilanteessa meidän yhteiskunnan tukiverkkojen pitää olla toimivat ja riittävät.
Hallitus antoi tänään klo 13.30 Valtioneuvoston yleisistunnosta asetuksen Poikkeusolojen toteamiseksi. Asia meillä nyt kiireellisenä käsittelyssä eduskunnassa tänään.
….
Kello 15.39 ja eduskunnan työhuoneesssa ”eristyksissä”:
Takana jo aamun valtiovarainvaliokunta ja myös päivän ensimmäinen täysistunto. Pian saamme tänne valmiuslait ja niitä käsittelemme kiireisinä illan ja yön aikana.
Kiitos valtavasta määrästä viestejä. Ymmärrän, että nyt on todellakin paljon avoimia kysymyksiä ja paljon myös kysymyksiä ilman vastauksia.
Monet yrittäjät ovat olleet huolissaan, että miten tästä selvitään. Monilta mm. parturi-kampaajilta on loppunut kasvavirta täydellisesti. Myös kahvilat ja lounaspaikat ja monet muut ovat tukalassa tilanteessa. Ja nyt esitetyistä tukitoimista ei todellakaan vielä yksikään auta suoraan heitä ja teitä. Tarvitaan joustoja vuokriin, verojen yms. maksuun ja myös mahdollisesti Tanskan tapaan ihan suoraa tukea.
Myös monet perheet ovat olleet yhteydessä. Kysymys on kuulunut, että pitääkö oikeasti 7-vuotiaan ekaluokkalaisen tai yleensäkin alakoululaisen tulla toimeen yksin kodissa kuukausi kun vanhemmat ovat töissä? Monet eivät voi jäädä pois töistä ns. palkattomalle huolehtimaan lapsista etäopetuksen aikana. Ensi kuunkin vuokra on maksettava jne. Tähän pitää saada mahdollisimman pian myös maamme hallitukselta vastauksia ja selvitys siitä, että voiko perhe saada kotiin jäävälle esimerkiksi korvauksen tartuntatautipäivärahana tai vastaavana?
On myös ihmetelty miksi osa työpaikoista ja kunnista ei päästä väkeä etätyöhön. Kuntien tuleekin päästää huomisesta lähtien he kaikki jotka voivat kyseisen työn myös etänä tehdä etätöihin. Tällaisia töitä on varmasti opetustyö ja toimisto- ja vastaavat työt. Nyt pitää kaikissa ajatella ensisijaisesti sitä, että kontakteja saadaan vähennettyä.
Ikäihmisistä on myös tullut yhteydenottoja. Miten saada oma lähipiirin yli 70-vuotias uskomaan, että hän ei saa enää keskiviikon jälkeen mennä kahvilaan tai huoltoasemalla istumaan? Tai edes kauppaan? Ja toisaalta kuka auttaa häntä? Nyt pitääkin saada kunnissa kotipalvelut toimimaan aivan uudella tavalla ja myös seurakuntien ja esimerkiksi SRP:n aputoiminta ulottumaan koteihin, kuitenkin tartuntavaara huomioiden. Ja muistakaa myös se, että yli 70-vuotias ei voi enää huomisesta lähtien olla mukana näissä vapaaehtoistöissä tai vastaavissa. Heidän tulee käytännössä pysytellä omissa kodeissa.
Tässä nyt vain muutamia huolia ja huomioita joita olette minulle lähettäneet eri kanavissa. Liian vähän kuitenkin pystyin vastauksia edelleenkään antamaan.
Palaan kuitenkin pian. Kaveria ei jätetä.
Kurkatkaapa tämä video myös:
….