Kokoomuksen ensimmäinen kriisipaketti työpaikkojen ja yritysten pelastamiseksi – Voisiko palvelualojen ALV:n väliaikainen poisto olla tehokas keino auttamaan pieniä yrityksiä yli vaikeiden aikojen?

Blogi, keskiviikkona 18.03.2020

Hallitus on Tasavallan presidentti Sauli Niinistön johdolla ottanut järeät toimet käyttöön koronaviruksen vastaisessa taistelussa. Olemme Kokoomuksena tukeneet hallitusta näissä toimissa ja myös valmiuslain käyttöönottossa. Nyt on ensisijaisen tärkeää turvata erityisesti riskiryhmiin lukeutuvien suomalaisten terveys.

Eilen eduskunnassa valmiuslakien ensimmäinen käsittely venyi lähes kahteen yöllä. Nostin siellä lopussa esille vielä teiltä useammalta tulleen huolen ulkomailla olevien suomalaisten kotiinpääsemisen vaikeudesta. Lentoja on peruttu ja pääsy kotimaan on epävarmaa. Tällaisia viestejä mm. Espanjasta Aurinkorannikolta, Thaimaasta, Yhdysvalloista mm. Miamista ja monista muista maista olen saanut. Ulkoministeri Pekka Haavisto oli yöllä vielä paikalla ja keskustelimme näistä vielä täysistunnon jälkeenkin. Minusta on nyt tärkeää vahvistaa tiedotusta ja neuvontaa ja tarvittaessa auttaa hyvinkin konkreettisin keinoin ihmisiä turvaan ulkomailta. Paikoista missä suomalaisia on paljon niin minusta voisi olla jopa mahdollista järjestää omia kotiutuslentoja, jos normaalit reittilennot peruuntuvat yksi toisensa jälkeen. Ihmisten terveys on nyt monessa maassa todellakin uhattuna. Otan aiheen tänään vielä laajemmin esille.

Eilen yöllä valmiuslakien käsittely venyi puoli kahteen yöllä. Tai siis sehän tarkoitti, että oltiin jo tämän vuorokauden puolella. Periksi ei anneta ja nyt on tehtävä vaikka yötä päivää.

Nostin esille myös perheiden huolen ikäihmisistä ja myös lapsista. Koulut sulkivat nyt ovensa ja moni perhe on epätoinen miten pieni lapsi pärjää kotona etäopetuksessa ja toisaalta miten perhe pärjää jos vanhemmista jompi kumpi joutuu jäämään palkattomalle lomalle lapsen etäkoulunkäynnin takia. Tähän täytyy saada OKM:stä ja opetusministeri Li Anderssonilta mahdollisimman pian vastaus. Aiheesta eilen Li’n kanssa keskustelinkin ja myös sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen kanssa ja he etsivät ratkaisuja.

Ja aivan erityinen huoli on riskiryhmiin kuuluvien lasten kohdalla. Perheet ovat ahdingossa kun palkanmaksu loppuu jos äiti tai isä joutuu jäämään lapsen kanssa kotiin. Pitää olla keino tukea tällaisia perheitä myös taloudellisesti välittömästi pääsemään yli tästä kriisistä. Omaishoitajat ovat tilanteesta enemmän kuin huolissaan siis niin lasten omaishoitajat kuin ikäihmistenkin omaishoitajat. Niin kuin eräskin äiti laittoi yöllä viestiä niin nämä perheet ovat jo normaalissakin tilanteessa usein varsin pienituloisia ja tiukoilla ja nyt palkanmaksun katketessa todellakin kriisissä. Apua tarvitaan heti. Jatkan siis tänään tämän asian parissa myös työtä. Kela ei kuulemma myönnä tartuntalain mukaista päivärahaa jos kotiin jääminen johtuu muusta kuin pakollisesta karanteenistä. Mutta onhan tämä nyt juurikin pakollinen karanteeni jos kehitysvammainen tai muu riskiryhmään kuuluva lapsi joutuu jäämään kotiin koronan korkean uhan takia. Eilen ole näiden vanhempien ”omavalinta” olla omaishoitaja sillä se on heille äidin ja isän tehtävä ja ”hoidettava” on usein vielä juurikin infektioherkkä.

Yhteiskunnan useiden toimintojen pysähtyminen uhkaa myös kaataa muuten terveitä yrityksiä ja hävittää työpaikkoja. Teidän Tmi-yrittäjien ja pienten yrittäjien lähettämät viestit ja yhteydenotot voin laskea jo nyt kymmenissä. Kiitos kaikista ja pyrin teille vastauksia myös henkilökohtaisesti antamaan. Monelta mm. parturi-kampaajalta on loppunut kassavirta täydellisesti. Samoin monilta kahviloilta ja lounaspaikoilta jne. Tilanne on akuutti. Meidän onkin yhteiskuntana autettava yritykset yli tilanteesta, johon ne eivät ole itse pystyneet vaikuttamaan tai varautumaan. Rajoitukset ovat käytännössä sulkeneet monet palvelualan yritykset kokonaan. Asiakkaat ovat hävinneet, mutta palkat, vuokrat ja lainanlyhennykset juoksevat normaalisti.

Kiitimme Kokoomuksen ja pidimme hyvänä hallituksen jo julkaisemia esityksiä. Toimet ovat kuitenkin vain hyvä alku ja ne eivät vielä tuo riittävää ratkaisua yritysten akuuttiin hätään. Ja te ketkä nyt pohditte, että ovatko ne kokoomuslaiset taas vain yrityksistä ja yrittäjistä huolissaan niin totean, että emme ole vaan tässä on kaiken kaikkiaan kyse työpaikoista ja siitä miten tästä selviämme yhdessä yli. Jokainen tarvitsee apua ja jokainen menetetty työpaikka on henkilökohtaisella tasolla tragedia ja isku myös yhteiskunnallemme. Työttömyys tulee joka tapauksessa nyt kasvamaan rajusti. Tarvitsemme siis lisätoimia, joilla tuetaan suomalaisten toimeentuloa ja turvataan myös kotimaisten pientenkin yritysten toimintaedellytykset.

Itse olen pohtinut, että olisiko yksi nopeasti vaikuttava keino esimerkiksi poistaa palvelualoilta väliaikaisesti kokonaan arvonlisävero? Minusta tätä kannattaisi nyt kokeilla. Määräaikainen ALV:n poisto palvelualoilta esimerkiksi kesäkuun loppuun asti voisi olla nopeavaikutteinen ja reipas toimi nimenomaan tänne kosmetologien, hierojien, partureiden ja jalkahoitajien ym. arkeen. Pitää saada siis kysyntää nimenomaan nopeasti lisääntymään tai edes leikkaantumista hidastumaan. Vastaavasti voisi kaupan alv:n samaksi ajaksi puolittaa. Nyt aamulla jo muutamia kauppiaita kun jututin niin jopa Helsingissä aukioloaikoja rajataan rajusti kaupoissa ja se tietää lomautuksia, irtisanomisia ja pahimmillaan kauppojen konkursseja. Ja maaseudulla ja pienemmissä kaupungeissa tilanne on vieläkin dramaattisempi. Asiakkaita ei yksinkertaisesti kauppoihin tule – tartuntojen kannalta hyvä – ja kauppojen ja työpaikkojen kannalta katastrofaalista. ”Tarvitaan siis tukipainotteisten keinojen lisäksi kasvavassa määrin nyt keinoja estää hätään joutuminen”. Näin minulle aamulla juuri yksi talouden asiantuntija viestitti. Ymmärsin, että ainakin osa Saksan osavaltioista olisi ottanut tämän ALV-työkalun käyttöön? Suosittelen ja esitän sitä myös Suomeen.

Tässä vaikessa tilanteessa valtion aktiivinen finanssipolitiikka on myös perusteltua, mutta eurot on tässäkin käytettävä fiksusti. Ensin on selvittävä akuuttivaiheen yli, ja vasta sitten arvioitava laajempaa elvytystä ja talouden uudistamista. Hätä ei lue lakia, mutta pysyviä markkinavääristymiä ei myöskään pidä luoda tulevaisuuden kasvun esteeksi.

Me kannamme nyt huolta epävarmuuden ja epätoivon keskellä elävistä yrittäjistä sekä yritysten työntekijöistä, jotka pelkäävät työpaikkojensa puolesta. Vaikka terveys onkin juuri nyt etusijalla, me tarvitsemme yrityksemme kriisin jälkeisessä jälleenrakentamisessa. Poikkeuksellinen tilanne vaatii poikkeuksellisia toimia.

Tämän johdosta valmistelimme nopeasti ensimmäisen ”Kokoomuksen kriisipaketti työpaikkojen ja yritysten pelastamiseksi”. Tässä siis ensimmäinen kokonaisuus minkä tarjoamme nyt Marinin hallitukselle toimeenpantavaksi ja annamme tälle työlle täyden tuen.

Kokoomus haluaa tukea yrityksiä ja hallituksen ponnisteluita tarjoamalla omat ehdotuksensa, joilla yritykset ja työpaikat voidaan pelastaa.

1) Tuetaan palveluyritysten kysyntää ja helpotetaan ihmisten arkea

Kaupassa tai apteekissa asiointi toisen puolesta on pikaisesti saatava kotitalousvähennyksen piiriin. Muutos voitaisiin tehdä nopeasti verottajan ohjeistusta muuttamalla.

Kotiin taudilta suojautuvia ikäihmisiä on tuettava yli 70-vuotiaille suunnatulla palvelusetelillä, jolla on mahdollisuus hankkia kotiinkuljetuspalveluita esimerkiksi lääkkeille ja ruualle. Kunnat voisivat myöntää setelin niille ikäihmisille, joilla ei muuten ole edellytyksiä saada apua asiointiin.

Kotitalousvähennyksen määrä on nopeasti kaksinkertaistettava kuluvalle vuodelle. Lisäksi yli 75-vuotiaiden kotipalveluiden kotitalousvähennys on nostettava 70 prosenttiin ja vähennyksen omavastuu poistettava. Lakimuutokset on käynnistettävä pikaisesti.

2) Yrityksille helpotuksia, joilla vältetään konkurssit ja turvataan työpaikat

Työntekijöistä kiinni pitävien yritysten työnantajamaksut poistetaan kolmen kuukauden määräajaksi.

Lomautustilanteissa poistetaan työntekijän viiden päivän omavastuuaika, jolloin työttömyysetuuden saisi täysimääräisenä heti lomautuksen jälkeen.

Lomautuksiin liittyvät ilmoitusajat on lyhennettävä välittömästi 14 päivästä 3 päivään. Määräaikaisen työntekijän lomauttamisen tulee olla mahdollista poikkeuksellisen taloudellisen kriisin perusteella.

Valtion tulee korvata yritysten kohtaamat sairauskulut ensimmäisestä päivästä alkaen määräaikaisesti. Sairauspäivärahan omavastuuaika on myös poistettava.

Työehtosopimusten tarjoamat paikallisen sopimisen mahdollisuudet on laajennettava koskemaan myös yleissitovaa kenttää. Lisätään väljyyttä paikallisen sopimisen ehtoihin kaikille yrityksille. Tämä voidaan tehdä yksinkertaisesti poistamalla työlainsäädännöstä paikallisen sopimisen kiellot.

Sellaiset palvelut, joita valtio nyt suosittelee olemaan käyttämättä, tulisi ensisijaisesti valtion velvoittavalla päätöksellä sulkea, koska se selkeyttää joka tapauksessa asiakkaansa menettävien yritysten asemaa esimerkiksi vakuutusten suhteen.

Hallituksen on selvitettävä pikaisesti vastaavia suoria pk-yritysten hätärahoituskeinoja, joita on otettu käyttöön esimerkiksi Saksassa.

3) Parannuksia yrittäjän sosiaaliturvaan

Pienyrittäjän pääsy perusturvan piiriin on turvattava ilman tarvetta luopua yritystoiminnasta. Moni yritys kohtaa liiketoiminnan totaalisen, mutta väliaikaisen supistumisen. Tässä poikkeustilanteessa monen päätoimisen yrittäjän tilanne muistuttaa sivutoimisen yrittäjän tilannetta. Sivutoimisella yrittäjällä on oikeus soviteltuun työttömyysetuuteen, joten olisi selvitettävä voitaisiinko TE-toimistojen nopealla tulkintamuutoksella laajentaa vastaava oikeus tässä poikkeustilanteessa myös päätoimiselle pienyrittäjille väliaikaisesti.

Toiminimiyrittäjälle annetaan mahdollisuus vähentää sairaan lapsen hoitajan palkka verotuksessa. Vastaava on jo mahdollista yhtiömuotoisen yrityksen yrittäjälle.

….

Kello 11.37 ja aamun ensimmäinen Koronaryhmän etäkokous takana ja nyt istun eduskunnan työhuoneessa. Aavemaisten hiljaista täällä. Muutamia kokouksia paraikaa käynnissä ja valmiuslakien toimeenpano jatkuu.

Pidetään toisistamme huolta ja tehdään yhdessä.

….

Kello 21.39 ja nyt kotisohvalla. Valmiuslakien ensimmäinen kokonaisuus eduskunnan perustuslakivaliokunnasta läpi. Aivan kaikkea ei Pev voinut kuitenkaan Marinin hallituksen valmiuslakiesityksistä hyväksynyt ja myös hieman esitykset alkuperäisestä olivat muuttuneet ennen eduskuntaan tuloakin perustuslakiasiantuntijoiden kritiikin myötä. Mutta tärkeimmät nyt ensimmäisessä osassa läpi ja jos tarve vaatii niin tiukennuksia vielä pitää tehdä.

Huomenna jatkamme ja tavoite saada nämä kasaan nyt tämän viikon aikana ja perjantaina sitten lisätalousarviota missä pääpaino myös korona-tilanteen hoidossa.

Kiitos vielä lukuisista viesteistä tänäänkin. Palailen niihin henkilökohtaisesti vielä tänään illan ja alkuyön aikana. Yritän myös sähköpostit saada vastailtua viimeistään huomenna niiden osalta mitkä eivät aivan akuutteja.

Istunnossa tänään Perustuslakivaliokunnan ensimmäinen mietintö valmiuslaista.

Naapuriapu ❤️

 

Kommentit