Ensimmäinen kouluvierailuviikkoni päivä takana. Aamusta suuntasin Janakkalan Vähikkälän Koululle. Ihana pieni kyläkoulu ja todella mahtava tunnelma. Hyvä esimerkki kyläkoulusta jollaisia kannattaa ehdottomasti puolustaa. Tällaisessa pienessä koulussa on paljon sellaista mistä isoissa kouluissa voidaan vain haaveilla ja erittäin tiivis ja yhteisöllinen porukka. Koululla kaksi motivoitunutta ja työhönsä sitoutunutta opettajaa ja muukin henkilökunta näytti tekevän työtä koululle täydellä sydämellä. Ja tällaisessa koulussa jos missä sen hyvän hengen aistiin.
Aamulla kun lumisateessa koulun pihaan autolla ajoin niin heti yksi pieni koululainen kysyi tomera, että ”Haluatteko, että saatan teidät opettajanhuoneeseen”. Kaikki oppilaat pihalla tervehtivät reippaina ja ottivat vieraan vastaan hienosti. Ja itse parituntinen koko kouluväenkin kanssa meni hetkessä. Aktiivisia ja innokkaita oppilaita seuraamaan ja kysymäänkin ja kiperiäkin kysymyksiä. Ja muutama hauska ja ihastuttava pikkuisen maailman tutkijan kymysys 🙂
Yhteisen tuokiomme lopuksi pidimme vielä koulun oppilaskunnan hallituksen vaalin ja rehtori Päivi Eskolan kanssa sain toimia vaalivirkailijana. Tarkkaa puuhaa tuo äänestäminen ja niin tärkeää. Ja totta kai mekin tomerasti puuhassa mukana. Ja vierailun päätteeksi vielä lounas kuin ison perheen kanssa koulun kodikkaassa ruokasalissa ja poislähtiessä yhtä hienosti käyttäytyvät lapset toivottivat hyvää matkaa. Ja sovimmekin jo, että koko Vähikkälän Koulu tulee vieraakseni eduskuntaan vielä ehkäpä tulevana keväänä.
Vähikkälästä jatkoin sitten entisen lukiokaverini ja entisen OKL-kaverini Rita Kanniston kutsumana Tervakosken koululle. Nyt pieni kyläkoulu vaihtui yli 400 oppilaan alakouluun. Iso koulu ja erilainen tunnelma, mutta täytyy sanoa, että tässä koulussa myös yhteisöllisyyttä aistittavissa. Eli hyvä esimerkki siitä, että pieni koulu voi olla hyvä ja isokin koulu voi olla hyvä, mutta voi kumpikin olla toisinkin päin. Tervakoskella kolme koulun oppilasta vastasi kyselytunnista ja tiukkoja kysymyksiä sielläkin. Kyselytunnilla paljastui kaikki lainsäätämisen saloista horoskooppiin ja automerkkiin. Ja myös harrastukset ja lempiaineet tuli läpikäydyksi. Tervasta myös vuosittain aina vieraita ollut eduskunnassa ja nytkin sovimme, että jotkut luokat luokkaretkensä yhdeksi kohteeksi voisivat ottaa eduskunnankin esimerkiksi kansallismuseon tai eläintieteellisen museon rinnalla.
Ja päivän kolmas vierailu sitten Hämeenlinnan Kaurialan Lukiossa. Siellä oli tehty erinomaisen hyvää työtä päivän järjestelyiksi. Koulun opiskelijat vastasivat hienolla tehtävän jaolla ensin pikatenttauksesta ja sitten vielä kaksi todella hyvin taustoihimme perehtynyttä opiskelijaa tenttasi tiukoilla kysymyksillä. Siinä ei liirumlaarumilla selvitty, kun omasta blogista oli suoria lainauksia ja perään tiukka kysymys; Miksi. Tätyy kyllä nostaa hattua tämän lukion opettajillekin. Väki hienosti mukana ja myös hyviä yleisökysymyksiä. Näkee sen, että tässä koulussa nuoria kasvatetaan ja opetetaan myös ajattelemaan itse ja kyseenalaistamaankin. Hyviä taitoja.
Lukiolla vielä päiväkahvit ja sitten Riihimäelle. Nyt kotona ja takana ensimmäinen kouluvierailupäivä. Kolme erilaista koulua ja kaikki omalla tavallaan esittelemisen arvoisia. Malliesimerkkejäkin. Ja varmasti niinkin, että erilaisissa kouluissa myös erilaiset haasteet ja varmasti näistäkin kaikissa niitäkin on.
Itse toivon, että Vähikkälän kyläkoulun kaltaisten kyläkoulujen arvo nyt nähdään yli tämänkin taantuman. Minulta kysyttiinkin miten Lopella olemme toimineet. Ja kerroin, että yksi koulu on aikanani lopetettu kun oppilasmäärä painui kymmenen pintaan ja koulussa oli enää yksi opettaja. Ja myöhemmin kaksi pientä koulua yhdistimme yhdeksi elinvoimaiseksi kyläkouluksi. Samalla keskitimme myös kyläkouluille esiopetusta kylien osalta Pilpalassa ja Länsi-Lopella ja annoimme kouluille ja kylille työrauhan. Nyt tehty ratkaisu näyttää tuottavan tulosta ja kaikki koulumme voivat hyvin ja kylille rakennetaan uusia taloja ja koteja. Näin se menee. Jatkuva lopetusuhkakeskustelu joka syksy on epäreiluinta mitä kylille ja kyläkouluille voi tehdä. Ja senkin voi todeta, että ei kyläkoulut kuntaa konkurssiin aja. Ehkä jopa päinvastoin mainosvalttina. Loppi nimittäin tekee viime vuodeltakin reilusti ylijäämäisen tilinpäätöksen. Viimeinen tieto jossain +1,5-1,7 miljoonaa euroa. Se on kova tulos näinä aikoina.
Huomenna jatketaan. Ohjelmassa kiertuetta sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon kanssa. Vihkimme käyttöön mm. Lopen uuden eskaritalon Muksumäen ja kaksi yleisökahvitilaisuuttakin päivän ohjelmassa. Lopella kahvit Lounastuvassa kello 13 ja sitten kello 14.30 Hämeenlinnan Reskalla Cafe Il Mondossa.