Uusia nuoria mukaan… Hämeenlinnan nuortenilta onnistui yli odotusten.

Blogi, perjantaina 16.01.2015

Viime vuonna järjestin yhdessä Kokoomusnuorten puheenjohtajan Susanna Kosken kanssa Riihimäellä ensimmäisen Pizzaa ja Politiikkaa -nuortenillan. Ystäväni ja nuorisokampanjani vetäjä Derya Özgün oli siellä järjestelyvastuussa ja sen illan pohjalta syntyi hieno uusi yhteiskunnallisesti aktiivisten nuorten joukko. Porukka on pitänyt yhtä sen jälkeen monta kertaa ja käynyt eduskunnassa ja viettänyt pikkujouluja ja ollut kampanjoimassa eduskuntavaaleja ja tavannut Ben Zyskowicziä, Petteri Orpoa, Ilkka Kanervaa, Sinuhe Wallinheimoa jne. Ryhmän hyvä henki ja meno on laitettu merkille muuallakin ja tuli kyselyjä, että eikös meillekin voisi tuollaisen jutun tehdä. Vastaukseni oli, että TOTTA KAI!

Näin sai alkunsa Hämeenlinnan Pizzaa ja Politiikkaa -nuortenilta. Kati Kokkonen järjesti eilen illan kauppakeskus Goodmanin Topkapiin ja jälleen pöytä täyttyi ja lisäpaikkoja järjesteltiin. Ja oli hauska kuulla, että mukana oli myös muutama nuori jotka olivat olleet maanantaina kuuntelemassa Turengissa lukiossa meidän paneeliamme. Tämäkin porukka syntyi samalla tavalla avoimella kutsulla ja toinen toisia mukaan pyytäen ja kutsuen. Mukana oli jälleen alustamassa Susanna Koski ja Derya Özgün, mutta myös pitkäaikainen Kokoomusnuorten aktiivi Meri-Tuulia Huurresalo ja kunnanvaltuutettu Sampo Turunen Hattulasta. He muuten kumpikin olivat jo viime vaaleissakin nuorisotiimissäni mukana ja Merru jo 2007:kin.

Topkapin italialaistyyppiset pizzat maistuivat hyvin ja pari tuntia meni hetkessä. Ja samalla syntyi päätös siitä, että Hämeenlinnankin nuorten porukka tekee seuraavan retken eduskuntaan. Sen aika tulee helmikuulla ja sinne siis jälleen tervetulleita myös uudetkin kiinnostuneet. Postia voi laittaa vaikkapa minulle sähköpostilla tai avustajalleni anni.puntila@eduskunta.fi. Ja tutuille ja kaikille nuorille tästä saa totta kai myös vinkatakin.

Niin ja kiitos vielä eilisen illan nuorille yhteydenotoista myöhemmin illalla FB:n ja Whatsappin kautta. Oli kiva kuulla, että ilta oli teistäkin onnistunut ja osa jo mukaan kampanjatiimiinikin ilmoittautui. Ja muutama myös kokoomusnuoriinkin. Kiva juttu.

Nyt minä jo eduskunnassa jälleen. Kello yli kahdeksan ja aamun ensimmäiset kokoukset odottavat.

Kello 21.19 ja kotona jo iltaa. Pieni iltalenkki jo takana ja liukasta oli. Harmi, että nämä hienot hanget jälleen saavat kyytiä. Lunta olisi jo upean paljon jos talvi vaan jaksaisi ne pitää. Ja montaa tällaista päivää ei luistelujäätkään eikä latupohjatkaan kestä. Harmin paikka.

Kalastuslaki valmistuu ja kalastusasetuskin menossa oikeaan suuntaan

Mutta tänään siis eduskunnassa väänsimme ympäristövaliokunnassa kuntoon lausuntoamme kalastuslaista. Minusta on nyt tärkeää, että teemme lain niin, että voimme vahvistaa aidosti herkkiä luonnonkalakantojamme. Nimittäin niinhän se menee, että jos jonkun lajin täältä itse loppuun käytämme niin vaikea niitä enää on takaisin saada. Kalastuslaissa on toki muutamia kohtia joita toivon vielä perustuslakivaliokunnan ja sen lausunnon jälkeen maa- ja metsätalousvaliokunnan pohtivan. Esimerkiksi vesialueiden omistajuuskysymykset sellaisia. Mutta siinä on paljon hyvääkin ja ennen muuta myös asetuksessa jonka luonnoksen ministeri Petteri Orpo meille jo myös antoi.

Itse olen tyytyväinen ministeri Orpon kalastuspolitiikkaa, missä myös mm. tämä kalastuslain asetusluonnos on konkreettinen teko kestävien kalakantojen puolesta. Se vahvistaa merkittävästi luonnonkalakantojamme voimaan tullessaan. Me pidimme ympäristövaliokunnassa tärkeänä, että asetus saadaan valmiiksi ennen kuin kalastuslaki eduskunnassa hyväksytään. Ministeri osoitti tässä uudenlaista avointa valmistelua ja hyvää vuoropuhelua eduskunnan ja ministerin, mutta myös eri sidosryhmien kanssa.

Pidän itse hyvänä sitä, että kaloille esitetään myös ylämittoja. Tämä on tärkeä askel kohti elinvoimaisia. Esitetyistä asioista ei enää minusta missään nimessä saa tinkiä ja niiden toteutuminen on elinehto kalastuksen, kalakantojen ja myös kalastusmatkailun tulevaisuudelle. Asetusluonnos on nyt kuulemiskierroksella ja itse toivon siihen vielä myös parannuksiakin.

On syytä pohtia mm. sitä, että pitäisikö rasvaevättömän taimenen alamitan olla sama kuin luonnonkalan. Sitä pitää vielä pohtia, sillä verkko ei valikoi. Taimenen pintaverkkokalastuksen kiellon olisi minusta koskettava myös järvialueita. Voi hyvin kysyä, että miksi ylitehokas pyynti sallittaisiin järvillä, jos se on kielletty myös merellä. Järvitaimen on nimittäin erittäin uhanalainen, luettelee Heinonen muutamia vielä korjausta vaativia kohtia.

Tärkeintä on nyt siis erityisesti huolehtia siitä, että uhanalaisten kalat suojellaan. Toivon, että jatkokeskustelu käydään tästä ja hyvässä hengessä eri sidosryhmien kanssa.

Minusta vaelluskalavesistöiksi tulee laskea myös jokien suistoalueet ja koskisuvannot. Rasvaevällisten taimenten rauhoituslista on hyvä alku, mutta sitä tulee laajentaa koskemaan muitakin tärkeimpiä järvitaimenen esiintymisalueita. Esimerkiksi Läsäkoski laskee Puulaan ja Puula on tärkeä taimenjärvi, mutta sitä ei löydy listalta.

Niin ja kalastusrajoitusten tulee minusta koskea kaikkea vapaa-ajankalastusta. ”Vapaa-ajankalastus” on termi, jonka tulee tarkoittaa asetuksessa kaikkea muuta, paitsi ammattikalastusta eli vapakalastuksen lisäksi myös verkkokalastusta.

Mutta vielä vaikka kello onkin jo paljon niin se täytyy todeta, että tässä on nyt aivan uudenlainen ote luonnonkalakantojen vahvistamiseksi. Ministeri Orpo on tarttunut huoleen erinomaisella tavalla ja tehnyt hyvää työtä myös kalateiden parissa.

Eduskunta käsittelee kalastuslain uudistusta alkuvuoden aikana ja nyt esitelty asetusluonnos hyväksytään ministerin toimesta lain voimaantulon jälkeen. Ja tämä työ siis meidän osalta jatkuu ensi keskiviikkona ympäristövaliokunnassa.

Päivään mahtui myös yksi palaveri Ilkka Kanervan, Sinuhe Wallinheimon ja Harri Jaskarin kanssa tulevista jutuista ja sitten pitkä ulkoministeri Erkki Tuomiojan kuuleminen ajankohtaisista asioista. Voitte mediasta arvata mitkä kokouksessamme puhuttivat. Niitä keskusteluja en valitettavasti voi julkisuudessa siteerata, mutta erilaiseen sävyynkin sitä käytiin aika-ajoin.

Sitten vielä perään lyhyt perjantain täysistunto ja kotia kohden Riihimäen kautta. Pyörähdin myös Launosten kautta kotimatkalla ja sielläkin hyvin etenee näissäkin säissä iso koulunrakentamishankkeemme. Launosten kylä saa ajanmukaisen eskaritalon ja iso koulu myös saneerataan samalla. Ja tänä vuonna laitamme tämän hankkeen kanssa osittain lomittain myös liikkeelle tuon Läyliäisten koulun remontin ja vastaavan esiopetustalon rakentamisen. Isoja juttuja meidän kokoiselle kunnalle, mutta osoittavat sen, että enemmistö valtuustostammekin uskoo siihen, että satsaukset tulevaisuuteen kannattavat. Hyvä niin.

 

 

Kommentit