Ukrainan sotaan on syytä löytää ratkaisu, vaikka se onkin vaikeaa

Blogi, sunnuntaina 18.02.2018

Euroopassa on virinnyt nyt lopultakin keskustelu siitä millaisella tiekartalla Ukrainan sotaan ja kriisiin olisi mahdollista löytää ratkaisu. Venäjän vallattua Ukrainalta Krimin tilanne ajautui umpikujaan, mistä toki on erittäin vaikea löytää ulostulotietä. Putinin aikana on vaikean nähdä sellaista ratkaisua missä Venäjä palauttaisi valtaamaansa alueet itsenäiselle Ukrainalle, mutta Itä-Ukrainan rauhoittamiseksi voisi olla ratkaisuja löydettäessä.

Aivan yksinkertaista ei sekään todennäköisesti tule olemaan. Venäjälle on sopinut hyvin epävakaa tilanne Ukrainassa ja pitkittynyt kriisi. Näin maa on voinut hyvin kyseenalaistaa kaikki Ukrainan ratkaisut ja estää maan itsenäisen päätöksenteon. Itä-Ukrainan epävakaa tilanne on siis antanut Venäjälle tilanteen kyseenalaistaa kaikki itsenäisen Ukrainan ratkaisut ja näin estää maa valumasta haluamaansa Euroopan suuntaan.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi eilen turvallisuuskokouksessa Münchenissä, että Ukrainan sota on Euroopan suuri ongelma. Presidentin mukaa Suomen pitää olla mukana, jos Itä-Ukrainaan saadaan sovittua rauhanturvaoperaatio laajalla YK:n mandaatilla. Tämä on varmasti nyt se tie minkä avaamisessa Niinistöllä on varmasti eniten keinoja ja mahdollisuuksia.

Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel totesi samalla, että Venäjän vastaisia sanktioita voitaisiin höllentää, jos rauhanturvaoperaatio Itä-Ukrainaan saataisiin sovittua. Ajatuksena on ollut se, että rauhanturvaajat tulisivat Euroopan Ei-Nato-maista eli mm. meiltä, Itävallasta ja Ruotsista. Toki 20 000 rauhanturvaajan operaation toteuttaminen näin pienistä maista on varmasti käytännössä mahdotonta. Mutta olen presidentti Niinistön kanssa samaa mieltä, että kaikki sovintoyritykset ovat tervetulleita, sillä Ukrainan sota on Euroopan kannalta merkittävin ongelmana.

Itse suhtaudun edelleen epäillen Venäjän haluun löytää ratkaisua Ukrainan kriisiin. Eikä ainakaan sellaista mikä ratkaisisi ongelman kokonaan myös Krimin osalta ja antaisi Ukrainalle vapauden päättää itse omista asioistaan. Ratkaisua ei varmasti nopeasti löydy, mutta hyvä, että asiasta nyt edes pystytään keskustelemaan. Parempi vaikka heikompi dialogi kuin kaksi äänekästä ja uhmakasta monologia.

Tänään pakkauspäivä. Illansuussa lento kohti Pyeongchangia ja talviolympialaisia. Seuraava työviikko siellä urheiluasioiden parissa.

Kello 16.46 ja aika nousta sinivalkoisille siiville. Matka Olympialaisiin alkaa. Seuraavat kymmenen tuntia taivaalla! Mukavaa iltaa ja alkavaa viikkoa teille kaikille!

 

Kommentit