Ukrainan kriisiä seurattu tarkasti.

Blogi, torstaina 14.08.2014

Minun täytyy antaa kyllä täydet pisteet eduskunnan Ulkoasiainvaliokunnan valiokuntaneuvoksille tiedottamisesta Ukrainan kriisin aikana. Me Ulkoasiainvaliokunnan jäsenet olemme saaneet läpi kesän päivittäin raportit ja taustamuistiot tilanteesta ja sen kehittymisestä. Useina päivinä vielä monia ja eri tulokulmista. Tämän paremmin ei eduskunnan valiokuntaa kyllä voi pitää enää ajanhermolla ja parhaan ja luotettavimman tiedon äärellä. Ja koko ajan myös on käyty läpi mitä EU on tekemässä mm. pakotteiden saralla ja kuinka Suomi niissä on toimimassa. Kun kaiken materiaalin on läpikäynyt ja lukenut niin ei voi ainakaan väittää, että eduskuntaa ei olisi asiassa pidetty ajantasalla. Ja näin pitääkin olla. Eduskunnan vastuuvaliokunnalla mitä näissä juuri meidän Ulkoasiainvaliokunta on, on oltava koko ajan paras mahdollinen tieto käytössä ja saatavalla.

Tänään Ulkoasiainvaliokunta pitää kiristyvien pakotteiden johdosta myös lyhyen ylimääräisen kokouksen. Paikalla ovat pääministeri Alexander Stubb ja ulkoministeri Erkki Tuomioja, jotka haluavat käydä tilannetta ja sen vaikutuksia maahamme vielä läpi suljetussa kokouksessakin. Tämä myös tärkeää ja hyvä, että keskustelu mm. pakotteiden ja vastapakotteiden vaikutuksista Suomeen käydään läpi niin hyvin kuin ne on arvioitavissa.

Joka tapauksessa on selvää, että pakotteet iskevät kovalla kädellä myös Suomeen. Kriisin pitkittyessä vaikutuksetkin varmasti kasvavat. Mutta jo nyt ensimmäiset merkit näkyvät meilläkin. On siis harmillista, että näin tapahtuu, mutta EU ja sen mukana Suomi ja myös monet EU:hun kuulumattomat maat eivät ole voineet seurata sivusta Venäjän toimia Ukrainan kriisissä. Diplomatian keinoin Venäjä ei asiassa halunnut toimia ja siksi pakotteita on tarvittu. Parempaakaan keinoa puuttua tilanteeseen ei ole kukaan kertonut. Sormien läpi tapahtumia itsenäistä maata kohtaan ei varmastikaan kukaan halua katsottavan. Varsinkin jos tilanteen miettii niin, että Ukrainan paikalla olisimme me tai Ukrainassa alasammutun siviilikoneen 190 matkustajaa olisivatkin olleet suomalaisia Finnairin koneessa. Näin se vain menee ja yhdessä ja toisia tukien tällaisissakin tilanteissa on toimittava.

Nyt on vain tärkeää, että Ukrainan kriisi saadaan ratkeamaan. Ja rauhanomaisesti. Se voi viedä aikaa ja pelko Venäjän tunkeutumisesta maahan on ollut viime päivinä aiempaa korkeammalla. Mihin se johtaisi niin sitä ei kukaan tiedä. Ja pahimmalta meitä varjeltakoon.

Kommentit