Työvoimapula vaivaa jo lähes alaa kuin alaa – Nyt tarvitaan sekä että -ratkaisuja

Blogi, perjantaina 26.05.2023

Kirjoitin tällä viikolla Hämeen Yrittäjien jäsenlehteen kolumnin otsikolla:

Suomalaisten osaaminen ja työhön johtava maahanmuutto ovat sekä että -ratkaisuja

Itse ajattelen hyvin vahvasti näin. Myös saamani viestit ja yhteydenotot kertovat samaa. Moniin töihin ei löydy lainkaan tekijää. Osan kohdalla ei taasen osaaminen ja työnvaatimukset kohtaa.

Kevään eduskuntavaaleissa suomalaiset antoivat selvän viestin. Pitkään jatkuneelle velkaantumiselle halutaan loppu. Talous on laitettava kuntoon. Huhtikuun lopussa Maaseudun Tulevaisuuden gallupissa peräti yli 40 prosenttia suomalaisista osoitti tukensa jopa koko kuuden miljardin euron sopeutustoimille julkiseen talouteen.  Menojen karsintaa suosii ensisijaisena keinona noin 60% suomalaisista. Menojen leikkaukset ovat siis veronkorotuksia merkittävästi suositumpia.

Viesti siis Säätytalolle hallitusneuvotteluihin oli vaalituloksenkin selvittyä selvä ja yksiselitteinen:

Kuuden miljardin euron sopeuttamistoimille on vahva kansan tuki.

Kuuden miljardin sopeutustavoite on itseasiassa valtiovarainministeriön ehdotus. Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä jopa totesi, että ”Suomi todennäköisesti velkaantuu yhä, vaikka yhdeksän miljardin sopeutus tehtäisiin”.

Viime viikot olemme olleet tiiviisti hallitusneuvotteluissa Säätytalolla. Nyt tällä viikolla on neuvotteluissa keskitytty muutamiin isoihin kysymyksiin ja muut hallinnonalat ovat olleet vähän ns. odotustilassa. Tänään perjantaina odotamme etenemistä näistä nyt neuvotteluja jatkavista pöydistä. Mutta edelleen tärkeämpää on syntyvä ratkaisu ja sen kestävyys, kuin se, että tuleeko ratkaisu milloin. Hyvää neuvottelutulosta kannattaa hakea yhdessä ja toisia kuunnellen. Katsotaan miten etenee.

Säätytalolla siis nyt uutta hallitusta rakentava meidän puheenjohtaja Petteri Orpo on koko kevään ajan muistuttanut, että maamme tarvitsee seuraavalla nelivuotiskaudella kuuden ja sitä seuraavalla kolmen miljardin euron taloussopeutukset. Tehtävä on massiivinen, mutta tekemättä ei voi jättää.

Suomi tarvitsee myös lisää kasvua. Se syntyy vain työstä ja työpaikat syntyvät suomalaisiin yrityksiin. Tuoreesta Hämeen kauppakamarin talouskyselystä selviää, että yli kolmannes meillä Hämeessä toimivista teollisuusyrityksistä pitää työperäisen maahanmuuton lisäämistä erittäin tärkeänä. Kasvua ei nimittäin synny, jos yritykset eivät saa tarvitsemaansa työvoimaa. Työvoimatarve on kasvava käytännössä kaikilla aloilla.

Hämäläisyrityksistä reilu kolmannes pitää työperäisen maahanmuuton lisäämistä erittäin tärkeänä ja lähes puolet vähintään tärkeänä tulevalla hallituskaudella. Hämäläisyrityksillä on pulaa ammattitaitoisesta työvoimasta ja yli kolmannes yrityksistä kokee ammattitaitoisen työvoiman puutteen jo rajoittavan niiden toimintaa.

Kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen totesikin, että ”Osaamisperusteinen maahanmuutto on toimiva ratkaisu yritysten pulaan ammattitaitoisesta työvoimasta”.

Tosiasia on siis sekin, että työhön johtavaa maahanmuuttoa maamme tarvitsee. Sen kategorinen kieltäminen johtaisi vain paheneviin ongelmiin, sillä työ tarvitsee tekijänsä ja yritykset osaajansa.

Ja kyllä, varmistetaan myös se, että myös meistä suomalaisista kasvaa osaajia yritystemme tarpeisiin. Tähän perusta luodaan jo peruskoulussa. Tarvitaan myös akuutisti täydennyskoulusta ja uudelleen koulutustakin, että myös työtä hakevien osaaminen vastaisi työpaikkojen tarpeisiin. Tehtävää siis riittää tässäkin. Mutta ei nämä koulutukseen ja osaamiseen liittyvät toimet ja työhön johtava maahanmuutto ole joko tai -asioita vaan yhä selvemmin sekä että -ratkaisuja.

Hieman ulkona ropistelee vettä. Aikalailla sahaavaa ollut tämä toukokuun kevät ja tuloaan lupaileva kesä. Mutta eteenpäin.

….

Kello 23.09. Neuvotteluissa nyt edetty ja toivottavasti saamme huomenna kaikilta vielä kuittauksen jatkosta. Toisen kerran tänään jo totean, että eteenpäin!

 

Kommentit