Työttömyysaste laskenut viime vuosina hyvin – Nyt myönteinen kehitys pysähtynyt?

Blogi, maanantaina 29.04.2019

AKAVA Worksin tuore työttömyyskatsaus pitää vähintäänkin jokaisen hallitusneuvotteluihin lukea huolella. AKAVA on otsikoinut tuoreimman katsauksensa puhuvasta: ”Korkeakoulutettujen työttömien määrä on edellisvuotta matalammalla tasolla, mutta lasku on pysähtynyt.”

Työnsä päättävän hallituksen aikana työllisyys on saatu hyvään kasvuun ja myös työttömyys on laskenut hyvin. Näin on käynyt niin pitkäaikaistyöttömyydelle kuin nuorisotyöttömyydellekin, kuten kaikelle erityyppiselle työttömyydelle. Kahden viime vuoden aikana työttömyysaste on laskenut selkeästi. Mutta nyt kevään aikana tilanne näyttää muuttuneen. Myönteinen kehitys näyttää pysähtyneen ja työttömien määrä ei ole enää vähentynytkään. Itseasiassa näyttäisi jopa kääntyneen lievään nousuun taustalla olevien työ- ja elinkeinoministeriön tietojen mukaan.

Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen kommentoi tilannetta medialle, että ”työttömyyden aleneminen on pysähtynyt korkeakoulutettujen ryhmässä ja näyttää pysähtyneen myös keskiasteen tutkinnon suorittaneilla, ihan viimeisen kahden kuukauden aikana.” Pitää muistaa ja huomata kuitenkin, että työttömien määrä on kuitenkin vuoden takaiseen nähden.

75 prosentin työllisyysasteeseen pääseminen tulee olemaan siis entistä haasteellisempaa ja vaikeampaa. Samaan aikaan talouskasvun on ennakoitu hidastuvan jopa alle 1,5 prosenttiin ja tuorein VM:n ennustekin ennusti työllisyysasteen nousevan vuoteen 2023 mennessä eli alkavan vaalikauden loppuun mennessä vain 74,3 prosenttiin eli ei tavoiteltavana 75% ja jos nyt saanut tuoreet tiedot pitävät trendinkin muutoksenomaisesti paikkansa niin työnsä aloittavan hallituksen tulee uudelleen pohtia kyllä kaikki vaalilupaukset ja menolisäykset.

Meidän vastaukset hallitustunnustelija Antti Rinteen kysymyksiin alkaalla olla valmiina. Huomenna vastaukset on annettava puoleen päivään mennessä. Illalla vielä tarkoitus kunnanhallituksen jälkeen käydä niitä läpi ja sitten ensimmäinen askel valmiina meidän osalta.

Kommentit