Turvapaikanhakijoille pitää antaa selkeä viesti: Raiskaajille ei ole sijaa Suomessa

Blogi, perjantaina 04.12.2015

Lainsäädäntömme ei anna tällä hetkellä mahdollisuutta evätä turvapaikkaa Suomessa rikoksiinkaan syyllistyneiltä turvapaikanhakijoulta. Edes törkeä rikos täällä olessaan ei  voimassa olevan ulkomaalaislain mukaan vaikuta turvapaikan myöntämiseen. Tietojeni mukaan ei raiskaus eikä edes mahdollinen murhakaan.

Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorio totesi Ilta-Sanomissa, että ”vaikka tekisi Suomessa kuinka törkeän rikoksen, mutta täyttää turvapaikan edellytykset, turvapaikka on vain myönnettävä.”

Mielenkiintoiseksi tämän tekee se, että lainsäädännön mukaan turvapaikka voidaan evätä, jos turvapaikanhakija on syyllistynyt törkeään rikokseen ennen tänne tuloaan. Siis Suomessa tapahtuva raiskaus ei estä turvapaikan saamista, mutta kotimaassaan tehty raiskaus estää. Mitä merkitystä sillä on missä raiskaa? En ymmärrä.

Törkeä rikos ei siis estä turvapaikan saamista jos sen tarve täyttyy, mutta törkeä rikos kuitenkin voi estää turvapaikanhakijaa saamasta oleskelulupaa ns. toissijaisen suojelun tai humanitaarisen suojelun perusteella.

Poliisin tietoon on tullut tänä vuonna kymmenkunta raiskausjuttua, jossa epäiltynä on turvapaikanhakija. Poliisi muutti marraskuussa järjestelmiään niin, että tieto epäillyn taustasta turvapaikanhakijana liitetään rikosilmoitukseen. Tammikuussa turvapaikanhakijoiden rikoksia avataan lisää Poliisihallituksen toimesta.

Kaiken kaikkiaan meillä tapahtui viime vuonna poliisin tietoon tulleita raiskauksia yli tuhat. Aiemmin määrä on ollut noin 800 viimeisen kymmenen vuoden aikana vuositasolla. 2000-luvun alussa usean vuoden ajan määrä oli noin 600 tapausta ja nousi sitten piikkinä Helsingissä tapahtuneen hyväksikäyttösarjankin myötä 2008-2009 noin 900 ja sitten ”pysyvämmin” 1000 tapauksen rajalle 2011 lähtien. Ja tässä siis mukana kaikki raiskaajat. Ja huom! Luvut kertovat siis vain poliisille ilmoitetut raiskaukset. Määrä ei siis kerro sitä, kuinka paljon meillä oikeasti tapahtuu raiskauksia. Tosiasia lienee se, että valtaosasta raiskauksista ei ilmoiteta poliisille. Ja poliisin mukaan kaikista seksuaalirikoksista arviolta 20-30% on ulkomaalaisten tekemiä.

Huolestuttavaa on sekin, että tämän 2015 vuoden aikana tuntemattoman tekemiä ns. puskaraiskauksia on tullut poliisin tietoon 14. Vuonna 2014 tapauksia oli yhdeksän. Ja kannattaa kiinnittää huomiota siihenkin, että kaikissa esimerkiksi Helsingissä tänä vuonna poliisin tietoon tulleissa ns. tuntemattomien tekemissä raiskauksissa on tekijänä ollut ulkomaalainen. Ei kaikissa tapauksissa kuitenkaan tietojeni mukaan turvapaikanhakija, mutta ulkomaalainen.

Mutta lainsäädäntömme vaatii turvapaikanhakijoidenkin kohdalla muutosta. Viestin pitää olla turvapaikanhakijoille yksiselitteisen selvä, että tässä maassa toisen koskemattomuus on ehto ja raiskaus tai muu vakava rikos este turvapaikan saamiselle.

Ja alleviivaan nyt vielä, että minusta on aivan sama kuka on raiskaaja. Minusta rangaistuksen tulee olla sama kaikille raiskaajille ja oman tavoitteeni mukaan sen pitää aina olla ehdoton vankeus. Tästä olen jo jättänytkin lakialoitteen eduskunnalle. Nyt selvitän mitä toimia tämä turvapaikan evääminen vaatii vakaviin rikoksiin syyllistyneiltä. Olen valmis tekemään vaikka lakimuutosesityksen jos se ei muuten ole mahdollista ratkaista.

Kello 18.57 ja takaisin Lopelta Helsinkiin. Tänään illalla kello 21.05 olen mukana Ylen A-Studiossa ja siellä keskustelemme raiskauksista ja niistä annettavista tuomioista. Kääntäkääpä kanavalle jos haluatte.

Eduskunnassa tänään jälleen valtiovarainvaliokunnassa budjettikokouspäivä ja sen jälkeen vain lyhyt täysistunto perjantain tavan mukaan. Ehdin siis kotiinkin tässä välissä, mutta nyt pakko lähteä takaisin pääkaupunkiin. Katsotaan millainen keskustelu saadaan aikaan.

Lehdissä on esitelty Linnanjuhlapukuja. Minäkin tavanmukaan julkaisen omani. Tsadaa! Kierrätystä!

Lehdissä on esitelty Linnanjuhlapukuja. Minäkin tavanmukaan julkaisen omani. Tsadaa! Kierrätystä!

 

Kommentit