Turha vastakkainasettelu nakertaa luottamusta – ”Pääministerin signaalit elinkeinoelämän suuntaan ovat huolta herättäviä”

Kynästä, lauantaina 17.10.2020

Yritysten luottamus pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen kykyyn hoitaa sekä koronaepidemiaa että sen aiheuttamaa talouskriisiä on laskenut rajusti keväästä. Lähes kolme neljästä yrityksestä on sitä mieltä, että hallitus on nimenomaan hoitanut erittäin tai melko huonosti talouskriisiä.

Näin siis vastasi Kauppakamarin tuoreessa kyselyssä peräti 67 prosenttia suomalaisista yrityksistä. Kritiikki myös itse koronaepidemian hoitoakin kohtaan on kasvussa. Yli kolmannes yrityksistä kokee hallituksen epäonnistuneen myös siinä. Vielä keväällä näin ajatteli vain noin joka kymmenes yritys. Tutkimuksessa oli mukana lähes 3000 suomalaista yritystä yksinyrittäjistä työnantajayrityksiin. Viesti on siis yhtenevä ja vakava.

Se on myös huolestuttava ja toivottavasti hallitusta herättelevä. Nimittäin jos yrityksillä menee huonosti, niin silloin koko Suomella ja myös suomalaisilla menee huonosti. Työpaikat, kun syntyvät vain menestyviin yrityksiin ja yrityksiin, joiden luottamus huomiseen on kunnossa. Nyt työpaikoilla ei tiedetä mitä huominen tuo tullessaan.

Kritiikissä paistaakin pettymys Marinin hallituksen nimenomaan kesän aikaisiin toimiin. Hallitus ei näytä kyenneen valmistautumaan koronan toiseen aaltoon riittämiin ja nyt tehtävät rajutkin koronarajoitukset laittavat yritykset todella tukalaan tilanteeseen. Kauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi totesikin, että ”työpaikat, josta ihmiset saavat toimeentulonsa, ovat yrityksissä. Jos niiden toimintaedellytyksiä rajoitetaan sen takia, ettei hallitus ole kyennyt valmistautumaan kesän aikana toiseen aaltoon, niin se on todella surullista ja erittäin huolestuttavaa”.

Huolestuttava viesti on sekin, että nyt jo lähes joka toinen yritys arvioi joutuvansa sopeuttamaan henkilökunnan määrää loppuvuoden aikana. Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki totesikin, että ”yritykset pelkäävät kustannuskilpailukykynsä puolesta, toimipisteet joutuvat sopeuttamaan tai peräti lopettamaan toimintaansa, toisaalla lakkoillaan ja pääministerin signaalit elinkeinoelämän suuntaan ovat huolta herättäviä.”

Pääministeri Sanna Marinin puheet on siis pantu merkille yrityksissä. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen toivoikin jo 29.8.2020 Ylellä pääministeri Marinilta enemmän yritysten ja yrittäjien problematiikan ymmärrystä. Poliitikkojen tehtävä olisikin ennen muuta nyt työskennellä sen puolesta, että Suomessa olisi mahdollisimman hyvä yrittää ja investoida eikä siis luoda vaarallista vastakkainasettelua. Syyskuun lopulla pääministeri Marinin syyttävä sormi, kun osoitti kuitenkin suomalaisiin yrittäjiin ja yrityksiin.

Ei yksikään yritys lomauta tai irtisano kiusatakseen. Ei yksikään yritys lopeta toimintaansa huvinvuoksi. Ne ovat aina viimesijaisia keinoja ja yrittäjille kovimpia paikkoja. Yrityksissä yrittäjät ja työntekijät ovat onneksi yleensä samalla puolella ja tämä olisi syytä myös pääministerin ymmärtää. Tällaisena aikana esimerkiksi paikallista sopimista tarvittaisiin enemmän kuin koskaan. Vastakkainasettelun ajan pitäisi olla ohi.

Timo Heinonen
kansanedustaja (kok)
Valtiovarainvaliokunnan vastaava

Kommentit