Tsernobylin ydinvoimalaräjähdyksestä tänään 30 vuotta – ”En unohda koskaan vierailuani kuolleessa kaupungissa”

Blogi, tiistaina 26.04.2016
120426170056_0

Vaikka kuvassa hymyilenkin niin päälimmäinen tunnelma ja muisto on järkytys. Tässä Pripyatin huvipuistossa missä ilonpito pysähtyi tasan 30 vuotta sitten ja karuselli pysähtyi.

120426092328_3

Maailmanpyörä toivottavasti kertoo pysähtyneenä tarinaansa maailmalle. Inhimilliset virheet ovat aina mahdollisia.

120426091603_0

Autorata ja asema ja kaupat. Kaikki olivat siinä kunnossa kuin sillä hetkellä olivat kun Tsernobylin ydinvoimala räjähti.

120425153934_1

Tässä Tsernobylin voimala. Toinen osa siitä edelleen tekee sähköä ja vierailuni aikana räjähtäneen yksikön päälle rakennettiin suojakuorta. Se oli hurjannäköistä hommaa ja pahaa pelkään, että senkin työn myötä osa sairastuu. Suojakuoren pitäisi olla näinä aikoina valmis – 30 vuotta räjähdyksen jälkeen.

120426092329_4 120425103709_0 Huhtikuun 26. päivänä vuonna 1986 Neuvostoliiton Ukrainan Neuvostotasavallassa räjähti ydinvoimala. Tuho pysäytti Euroopan kun tieto tapahtuneesta levisi ja tietoa sen vakavuudesta saatiin. Muistan itse pienenä poikana tuon tapahtuman ja ihmetyksen ja järkytyksen mikä sitä seurasi. Tuhon vaikutukset näkyvät tänäänkin ja pahimpien tuhojen vielä syntymättömille lapsille pelätään olevan vielä jopa edessä.

Itse sain vierailla Tsernobylissä tapahtuman muistopäivänä neljä vuotta sitten. Matka ydinvoimalalle oli pysäyttävä ja läheisen voimalakaupungin Prypjatin näkeminen ei unohdu koskaan. Kaupunki oli kuin kellot olisivat pysähtyneet räjähdyksen hetkeen. Kaupunki kuoli ja sen asukkaista monet.

Tsernobylin räjähdyksen aiheutti ihmisten tekemät virheet voimalan käytössä. Inhimillinen virhe minkä laskua maksamme tänäänkin ja mitä ei koskaan voi saada anteeksi.

Ajatukset tänäänkin niiden perheiden luona jotka menettivät läheisiään, menettivät terveytensä, menettivät kotinsa ja joiden vielä syntymättömienkin lapsien ja ehkä vielä lastenlapsienkin tervetulevaisuus voi olla tämän jälkeen uhattuna.

Kello 7.46 ja räntää Lopella. Nyt lapset päiväkotiin ja Helsinkiä kohden. Tänään eduskunnassa pitkäpäivä ja iltapäivällä mm. ajankohtaiskeskustelu harmaantalouden torjunnasta.

Kello 19.18 ja ilta tänään jääkiekon parissa. Sellainen kutina, että taidan tämän illan jälkeen olla sukua Suomenmestarille. Go Miikan joukkue – Go Tappara!

Nyt erätauko ja lyhyesti päivä pakettiin. Eduskunnassa tänään valtiovarainvaliokunnan kokous talouden kehysten parissa ja sitten työlounas liittyen ensi syksynä alkavaan uuteen jaksoon eduskunnassa. Palaan siihen myöhemmin.

Myös kantaani Kokoomuksen puoluekokoukseen on kyselty. Olen luvannut kertoa kantani varapuheenjohtajuuteen toukokuun alussa ja lähiaikoina sen teen. Kiitos lukuisista yhteydenotoista ja kannustuksista lähteä mukaan ja voin todeta, että… No palataan tähän. Isoja juttuja tulossa.

Istunnossa sitten pitkä ja hyvä keskustelu harmaantalouden torjunnasta. Hieman tätäkin keskustelua taas haittasi aivan tahallinen vääräntiedon levittäminen ja puolitotuuksien ja epäilyjen heitteleminen. Mutta valtaosa onneksi koko eduskunnasta yksituumainen siinä, että veronkierron ja harmaantalouden kitkemiseksi ja talousrikollisuuden estämiseksi tarvitaan kaikkia ja sitä kautta parhaita tuloksia saadaankin aikaan. Merkillepantavaa se, että viime vuosi oli monessa mielessä hyvä osoitus siitä, että toimet harmaantalouden kitkemiseksi ovat toimineet ja toimivat, mutta toisaalta lisää työtä ja toimia edelleen tarvitaan. Tähän vyyhtiin hallitus onkin tarttunut hyvin ja tänäänkin vielä illalla käsittelyssä oli ajankohtaiskeskustelun jälkeen hallituksen esitys ns. käännetystä todistustaakasta mm. talousrikollisten omaisuuksien selvittelyssä. Varsinainen syyllisyys siis jatkossakin arvioidaan aina syyttäjän näytön kautta periaatteella ”syytön kunnes toisin todistetaan”, mutta tämän jälkeen syylliseksi todetulla olisi tietyissä tarkasti rajatuissa tapauksissa itsellä näyttövelvollisuus kertoa mistä esimerkiksi poikkeukselliset omaisuudet tai miljoonat ovat tulleet. Jos siis syytä epäillä, että ne on osa rikollista toimintaa saatu niin tuomitulla on jatkossa velvollisuus itse todistaa toisin olevan.

Kohta toisen erän pariin ja aamulla kello kuudelta junalla kohti Venäjää ja Pietaria.

Kommentit