Torstai, 26.10.2006

Blogi, torstaina 26.10.2006

Kello kuusi aamulla. Aikainen herätys, sillä tänään jo seitsemään ”töihin”. Menen tutustumaan vanhustenhoidon arkipäivään hoivakoti Salmelaan ja aloitamme aamuvuoron seitsemältä. Mielenkiintoista. Hyvää työpäivää myös sinulle.

….

Aamulla pikkupakkasta, mutta onneksi tiet kuvia. Ei siis kuitenkaan liukasta, mutta huomenna päätin kuitenkin jo vaihtaa autoon alle talvirenkaat. Ei oteta turhia tai oikeastaan hölmöjä riskejä.

Hieman ennen seitsemää olin Hoivakoti Salmelalla, kun aamuvuoro alkoi seitsemältä. Yksi asukkaista oli jo hereillä, mutta muuten vielä nukuttiin. Henkilökunta kävi yön tapahtumat läpi ja yövuorossa ollut hoitaja kertoi miten eri asukkailla oli yö mennyt. Vartti yli seitsemän aloimme valmistella aamupalaa ja herätellä asukkaita uuteen päivään.

Sairaanhoitaja ja talon vastaavan Eeva Pyhälammin kanssa kiersin huoneissa ja autoimme asukkaita ylös, pukeutumaan ja Eevan auttaessa henkilökohtaisessa hygieniassa minä petailin sänkyjä. Aamutoimien jälkeen yksi asukkaista lähti taksilla matkaan ja saatoin hänet autolle ja sen jälkeen aloitimme aamupalan. Puuroa, leipää ja kahvia ja hyvin maittoi kaikille.

Oikein mukavia asukkaita talossa olikin ja ottivat nuoren miehen hyvin vastaan. Juttua riitti ja tunnelma oli oikeastaan hyvinkin kodinomainen ja viihtyisä – niin kuin pitääkin olla. Onhan Salmela näiden ikä-ihmisten oma koti.

Kaksi hoitajaa vastasi päivän tapahtumista ja kunnanhallituksen jäsen Pirjo Lehtoranta tuli toiseksi tutustujaksi yhdeksään jälkeen. Ennen lounasta muutamia haavaumia ja henkilökohtaisia juttuja ja vähän päivän lehtiäkin ja sitten yhdentoista jälkeen lounaalle.

Talon väestä osa osallistui aktiivisestikin päiväjuttuihin auttaen mm. minun kanssani pyykkien viikkaamisessa ja lounaspöydän kattamisessa. Nyt kello 13.15 ja päivä minun osaltani valmis. Kyselivät jo kovasti koska seuraavan kerran tulen ja puhuttelipa yksi asukkaista minua jo lääkärinäkin. Niinpä.

Mitä päivä sitten antoi? No vahvisti sitä käsitystä, että kovaa työtä hoitajat tekevät. Arvostan heitä yhä enemmän. Puhuimmekin pitkään kahvin aikana siitä mikä saa hoitajia alalle vaikka työ kovaa fyysisesti ja henkisesti ja palkkaus heikko. Kutsumus sen täytyy olla. Ja kyllä tämän talon väki olikin työlleen vannoutuneita – tekivät työtään sydämellä ja pitivät taloa kotina. Ihanteellista.

Toinen mitä jäin miettimään on henkilöstön riittävyys tulevaisuudessa. Eevan aamusta meni ainakin tunti sijaisten soittelemiseen ja kovan soittorumban jälkeen hän sai hoitajan illaksi ja yöksi ja seuraaviksi päiviksi töihin. Sijaiskierto on kovaa ja minusta tällainen talo ja hoivatyö yleensäkin vaatisi jatkuvuutta myös ihmissuhteisiin. Ikääntyvän väestön määrä kasvaa ja samalla myös heidän jotka tarvitsevat yhä enemmän apua ja hoitoa. Samalla kasvaa siis hoivahenkilöstön tarve. Mistä heitä saamme, jos tilanne nytkin tämä? Millä saamme nykyisen henkilökunnan jaksamaan ja millä saamme uusia henkilöitä alalle? Suuria kysymyksiä mihin ei kunnat yksin pysty vastaamaan. Haluaisinkin kääntyä tässä asiassa valtiovallan puoleen. Jotain on oikeasti tehtävä. Kunnat kuristuvat eikä kuntaliitokset ja palvelualueet tätä yksin ratkaise. Eivät.

Lisäksi mieleeni jäi se, että tällaiset hoivamuotoiset kodit kaipaavat myös keskustelu aikaa – seurusteluaikaa – elämisen aikaa. Siihenkin hoivahenkilökunnalla tulisi olla mahdollisuus. Toki tämän Salmelan henkilökunta ammattilaisten ottein huomioi asukkaita. Myötä elivät niin itkun hetkillä, kun naurunkin hetkillä. Se sai minut iloiseksi. Mutta tulevaisuudessakin aikaa tähän elämiseen pitäisi olla. Toki mukaan voisi kutsua myös meitä tavallisia kuntalaisia. Voisiko meillä olla joskus hetki aikaa piipahtaa haastelemassa? Nytkin haastelin pitkän aikaa erään rouvan kanssa. Antreasta hän. ”Antrea on kaunein – eeei Loppi sille pärjää”. ”Loppilainen nyt täytyy olla – mutta murteesta en luovu”. Mukava haastelu hetki. Tällaisessa talossa päivän aikana kävi myös sukulaisia kylässä ja osa pääsi omaan vanhaan kotiinsa aina illoin tällöin, poika käy kävelyttämässä ja sen semmoista. Sitä meidän vastuuta vanhemmistamme. Se meidän tulee myös jatkossa muistaa.

Lopuksi vielä… panostuksia ikääntyvien ihmisten tukemiseen tulee lisätä. Tämä työ kuuluu kunnille ja valtiolle, koko yhteiskunnalle. Kodinomaisia paikkoja tarvitaan lisää, laitospaikkoja tarvitaan lisää, mutta ennen muuta sellaisia kuntouttavia ja kuntoa ylläpitäviä toimia joiden avulla voisimme asua omassa kodissamme yhä pidempään. Tämä vaatii kotipalvelua, kotisairaanhoitoa ja omaishoidon tukea ja ennen kaikkea vastuuta ja rakkautta.

Tämä päivä oli silmiä avaava. Hieno kokemus. Koskettava ja osaksi liikuttavakin. Ennakkokäsitykseni vahvistuivat.

Iloa ja aurinkoa Salmelaan myös loppusyksyksi ja koko pitkäksi ja pimeäksi talveksi. Voimia myös työntekijöille kovaa työhön. Jossain vaiheessa meistä jokainen oppii teitä arvostamaan.

Mielenkiintoinen ja opettavainen päivä näin takana. Illansuussa kävin vielä tilaamassa uuteen kotiimme saunan oven ja sitten hieman siivoilin uudella kodilla ja asensimme väliovia ja sen semmoista.

Tänään saimme hyviä uutisia. Muutamien lehtien lähes käsittämättömällä tavalla masinoima myllytys Harri Jaskarin ympärillä ei ole syönyt puolueemme kannatusta. Kaikesta tästä olemme selvinneet siis oikeastaan pelkin kolhuin ja kannatus on virhemarginaalin sisällä ennallaan. Ja mikä mukavinta houkutus äänestää Kokoomusta on edelleen suurinta neljän puolueen teettämässä yhteistutkimuksessa.

Neljän suurimman puolueen TNS Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan SDP on edelleen suurin puolue 24 prosentin kannatuksellaan. Sen perässä tulevat Keskusta 23,4 ja Kokoomus 22 prosentin kannatusluvuin. Myöskään muiden puolueiden kannatuksessa ei käytännössä ole muutoksia syyskuiseen kyselyyn verrattuna.

Samassa kyselyssä selvitettiin myös vastaajien asenteita puolueita kohtaan. Noin 45 prosenttia vastaajista suhtautuu keskustaan vähintäänkin melko myönteisesti ja kokoomuksen 41 prosenttia ja demareihin 40 prosenttia.

Mutta mielenkiintoisinta oli kuitenkin ehkä tämä puolueiden houkuttavuus mitä myös selvitettiin. Kyse ei ole siis puolueiden kannatusluvuista vaan tietyllä tavalla vetovoimaisuudesta jos vaalit olisivat nyt. Puolueista selkeästi houkuttelevin on kokoomus. Äänestysikäisistä kansalaisista 30 prosenttia nimesi kokoomuksen äänestämisen melko tai jopa erittäin houkuttelevaksi. Sekä keskusta että SDP jäivät kokoomuksen taakse.

Hyvältä siis näyttää ja niin kuin uskoikin äänestäjät ovat fiksuja eivätkä ole tehneet ehkä joidenkin toivomia johtopäätöksiä lehtimylläkästä. Kyllä hieman olen ihmetellyt muutamien tv-ohjelmienkin tapaa käsitellä asiaa ja tuntuu hieman samanlaiselta kuin ainakaan pääministerin Matti Vanhasen ympärille noussut kohu. Kohtuutonta. Vanhanen hoiti asian silloin mallikkaasti ja nyt näyttää kokoomus selviävän samasta vähintäänkin yhtä hyvin. Hyvä niin. Annetaan asiakysymysten ratkaista.

Jos kokevat äänestäjät puolueemme houkuttelevaksi niin näyttävät kokevan kokeneet poliitikotkin. Keskustan kansanedustaja Seppo Lahtela liittyi nimittäin nyt Kokoomuksen jäseneksi ja siirtyy samantien puolueemme eduskuntaryhmään. Ratkaisu on vain yksi askel, sillä samalla Lahtela on päättänyt myös asettua kokoomuksen kansanedustajaehdokkaaksi ensi maaliskuun eduskuntavaaleissa Kymen vaalipiirissä.

Lahtela kertoi tiedotustilaisuudessa ratkaisun syntyneen jo kesällä ja ratkaisevana tekijänä on ollut maamme hallituspolitiikka mikä ei ole keskustan kansanedustajaa miellyttänyt. Lahtela totesi ”keskustan olevan hallituksessa SDP:n sylissä” ja kansanedustajien mielipide ei puolueen politiikassa ole kuulunut.

Lahtela on minusta puolueeseemme enemmän kuin tervetullut. Maanviljelysteknikkona hän tuo puolueeseemme hyvää alue- ja maatalouspoliittista asiantuntemusta ja uskon, että hän uusii nyt valtakirjansa meidän riveistä. Hieno juttu. Tervetuloa mukaan!

Tänään ehdin illansuussa vielä hieman neuvotella talousalueemme kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta. Meillä Lopella asia tullaan viemään aina valtuustokäsittelyyn asti. Haluan, että valtuusto korkeinta päätösvaltaa käyttävänä elimenä käsittelee asian jo nyt ja tekee ratkaisun lähdemmekö mukaan edes selvittelyvaiheeseen.

Lopen Lehdessä Hyvinkää esitystä asian eteenpäin viemisestä käsiteltiin tällä viikolla (25.10.2006). Oma kantani on täällä tullut jo monesti kerrottua ja saman toistin lehdessä. Lopen Keskustan puheenjohtaja Aimo Alho totesi lehdessä, että puolueeton selvitys olisi hyvä tehdä ja sitten kun kaikki selvitykset asiasta on saatu julki, pitäisi hän toivottavana, että asiasta järjestettäisiin neuvoa-antava äänestys kuntalaisten kesken. Alhon esitys on minusta hyvä ja minulla ei ainakaan olisi mitään äänestystä vastaan. Meidät valtuutetut on tosin valittu ja valtuutettu kuntalaisten toimesta hoitamaan kuntamme asioita, mutta olen kyllä samalla kannalla, että valtakirjamme ei riitä kunnan lopettamiseen. Kuntalaisäänestys voitaisiin minusta ehkä hyvin toteuttaa tulevien kunnallisvaalien yhteydessä tai tarvittaessa jo aiemminkin.

Huomenna talvirenkaat auton alle ja päivällä uuden kodin siivoukseen. Taidan pystyä pitämään huomenna kokonaan vapaapäivän illan yhtä kampanjaneuvottelua lukuunottamatta.

Kommentit