Torstai, 22.02.2007

Blogi, torstaina 22.02.2007

Tukiryhmämme on kasvanut hyvää vauhtia. Tästä suurin kiitos kuuluu aktiiviselle tukiryhmällemme. Jo mukana olevat ovat levittäneet nimittäin sanaa kiitettävästi ja ilmoittaneet mukaan uusia tukijoita ystäväpiiristään, perheistään ja työpaikoilta. Eilen esimerkiksi mukaan liittyi kaiken kaikkiaan kuusi uutta tukijaa. Ja listalle saimme lisätä samalla myös kaksi uutta kuntaakin. Yrittäjä Heidi Eerola avasi Heinolan tukiryhmän ja Orimattilasta aikanaan maailmalle lähtenyt Ritva Küssner avasi oman tukiryhmän ulkomailla asuville suomalaisille. Saksaan lähtikin eilen Ritvan toiveesta esitteitä ja sielläkin jo kampanjoidaan. Tuon lähtökunnan Orimattilan mukaan he voivat äänestää eduskuntavaaleissa minua ja samalla alueella Hampurissa asuu muitakin hämäläisiä. Kiitos Ritvalle. Sitten eilen mukaan ilmoittautui Lahdesta opiskelija Sanna Lisko ja Lopelta eläkeläinen Tuula Okslahti, sairaanhoitaja Irma Mäkelä ja yrittäjä Pertti Okslahti. Tukiryhmän kokonaismäärä nousi näin eilen 451:teen. Kiitos kaikille.

Taustavaikuttaja Klubiinkin kirjautuu uusia jäseniä hyvin. Kokonaismäärä nyt 57:ssä ja mukana siis sellaisia tukijoita, jotka eivät ammattinsa, yrityksensä tai esimerkiksi puoluetaustansa takia eivät voi näkyä julkisella listalla. Kiitos heillekin tärkeästä taustatyöstä.

Mielenkiinnolla jään odottamaan kuinka suureksi tukiryhmämme kasvaa vielä ennen vaaleja. Mainontahan on vasta alussa ja kuntakierroksiakin edessä vielä useampi kymmenen. Tärkeintä vaalityötä nimittäin on henkilökohtaiset kontaktit ihmisiin ja tätä kautta koko ajan laajeneva verkosto, missä tukiryhmällä on ratkaisevan tärkeä rooli.

Tänään aamun MTV3:sen uutiset kertoivat, että Liikenne- ja viestintäministeriö olisi lisäämässä suurten kaupunkien joukkoliikenteen tukea vuosittain noin 25 miljoonalla eurolla. Uudessa toiminta- ja taloussuunnitelmassa esitetty olisi täysin uusi ja tulisi nykytukien päälle.
Suurin osa tästä lisätuesta menisi pääkaupunkiseudulle, mutta osansa saisivat myös Tampereen ja Turku ja mahdollisesti myös Oulu. Tukirahoja suunnattaisiin esimerkiksi uusiin reitteihin ja vuorojen lisäämiseen. Jos näin saataisiin julkisen liikenteen käyttöä lisättyä uusien väylien rakentamisesta ehkä voitaisiin tinkiä.

Itse näen julkisenliikenteen kehittämisen erittäin perusteltuna. Tärkeää pääkaupunkiseudulla olisi kuitenkin huolehtia siitä, että julkinen liikenne kehyskunnista ja koko pääkaupunkiseudun kehyskunnista sujuisi joutuisasti ja hyvin työpaikoille ja sieltä pois. Itselläni on useita tuttavia jotka käyvät päivittäin Helsingin seudulla töissä. Seutukunnaltamme on vain noin 75 kilometriä matkaa Helsinkiin ja alueemme vetää uusia asukkaita hyvin mukavien elinolojen myötä. Nyt olisikin tärkeää turvata myös se, että näistä pääkaupunkiseudun ympäristökunnista olisi joutuisivat yhteydet pääkaupunkiseudulle. Riihimäen Matkakeskus on tässä yksi hyvä askel. Se yhdistää ja nivouttaa mm. raideliikenteen ja bussiliikenteen ja myös omilla autoilla tapahtuvan saattoliikenteen yhteen. Erittäin tärkeä kehitysaskel. No viime tällä viikolla on lehdissä julkaistu uusmaalaisen kansanedustajaehdokas Riikka Komulaisen ja minun kirjoittama yleisönosastokirjoitus kolmannen raiteen tarpeellisuudesta Keravalta pohjoiseen ja raideliikenteen kokonaiskehittämisestä. Siinä ykköstavoite jos julkinen liikenne halutaan saada sujuvaksi. Sitten oma lukunsa on bussiliikenne ja palvelulinjat. Niitä tulisi valtion tukea enemmän jos haluamme turvata julkisenliikenteen myös kehyskunnissa ja maaseutukunnissa.

Liikenne- ja viestintäministeriön esitys on siis hyvä ja kannatettava, mutta sen myötä ei saa tuudittautua hyvänolon tunteeseen, että nyt on panostettu ja tehty. Kehitystä tarvitaan myös näiden esityksessä esitettyjen alueiden ulkopuolella Riihimäen seutu, Hämeenlinnan seutu, Lahden ympäristö ja niiden puolesta meidän pitää olla nyt aktiivisia. Saattoliikennettä tulee siis kehittää.

….

Tänään aamupäivästä muutama lehtihaastattelu ja sitten Riihimäelle yritykseni asioita hoitamaan ja vaalitoimistolle kahvipannun kanssa kello 14-17. Emäntänä tänään tukiryhmästämme Tanja Malinen.

Illalla tukiryhmäläisiä liikkeellä Hämeenlinnassa ja mm. menemme HPK:n ja Saipan Sm-liigaotteluun.

….

Kiitos muutamasta kysymyksestä koskien vanhustenhoitoa. Eilenhän asiaa hieman laajemminkin käsittelin täällä ja tuolta Tavoitteita -sivulta löytyy laajemmin vielä minun ajatuksiani asiasta.

Eilenhän julkaistiin tuo Stakesin tutkimus omaishoitajille maksettavista palkkioista ja se kertoi, että erot ovat suuria eri kuntien välillä. Palkkioiden keskiarvot eroavat kuntien välillä jopa kahdella sadalla eurolla ja keskimäärin omaishoitajille maksettiin vähän yli 400 euroa kuussa viime vuonna. Positiivista oli se, että keskimääräinen palkkio oli suurin juuri meidän alueellamme Kanta-Hämeessä sekä Pohjois-Savossa ja pienin Pohjois- ja Etelä-Karjalassa. Omaishoitajien palkkiot ovat kuitenkin nousseet edellisvuosista. Viime vuonna voimaan tullut laki omaishoidon tuesta asetti minimipalkkioksi 300 euroa, mutta ei senkään voimaan tulo tosin aivan moitteettomasti sujunut. Toivotaan kuitenkin, että omaishoitoon osataan suhtautua kunnissa koko ajan järkevämmin, sillä se on inhimillinen ja taloudellinenkin tapa hoitaa ihmisiä omassa kodissaan.

Itse olen ehdottomasti sitä mieltä, että omaishoitajien tukipalveluita tulee edelleen kehittää aktiivisesti tarpeen kasvaessa ja lisätä omaishoitajien oikeutta vapaapäiviin. Mutta niin kuin tämäkin selvitys osoitti niin omaishoitajakäytänteet vaihtelevat maassamme tällä hetkellä liian paljon. Tulevaisuudessa minusta tarvitaankin tasavertaisuuden saavuttamiseksi yhtenäisiä ohjeita ja tuen myöntämisen kriteereitä – tavoitteena tulee olla ennen kaikkea omaishoidettavan ja omaishoitajan hyvä ja inhimillinen tilanne.

….

Kiertuepäivä jälleen takana. Aamupäivällä lehtihaastatteluja ja huomiseksikin tuli yksi – mukava, että lehdet nostavat asioita esille ja haluavat tuoda ajatuksiamme esille. Näistä tosin osa liittynyt myös ammattiini ja myös toimeeni Hyvinkää-Riihimäen talousaluetoimikunnan puheenjohtajana, mutta kuitenkin.

Päivällä kävin hoitamassa sitten vielä yritykseni asioita ja iltapäivä kului Malisen Tanjan kanssa vaalitoimistolla. Tanja on uusia loppilaisia ja tutustunut minuun tv:n kautta. Eli on enduron harrastajia ja mm. SixDaysin eli joukkue MM-kilpailunkin kiertäjiä ja nyt mukana kampanjamme teamissä. Tänään kahvikupin ääressä keskustelimme mm. hoitajatilanteesta Riihimäen seutukunnalla. Yksi hoiva-alan ammattilainen tuli suoraan työvuorosta kahville ja oli syystäkin kiukkuinen. Työpaikalla oli ollut vain kaksi työntekijää ja heidän tehtäväksi oli annettu viiden työt. Kysyin, että eikö sijaisia sitten saa – näin minulle kerrottu. Tämä alansa ammattilainen osasi kertoa, että sijaisia kyllä olisi, mutta heitä ei kysytä mm. opiskelijoita. Tämä tuntui käsittämättömältä ja lupasin asiaa selvitellä. Eikö nyt olisi kuitenkin hoidon ja potilaiden ja työntekijöiden kannalta järkevää ottaa sijaiset poissaolevien paikoille. Tätä yhtälöä en yksinkertaisesti voi ymmärtää. Huomenna menen saman asian tiimoilta Riihimäellä. Vien asiaa eteenpäin.

Kahvien jälkeen lähdimme talkooteamiläisten kanssa Hämeenlinnan HPK:n peliin. Kuusi ahkeraa tukijaani oli jälleen liikkeellä ja yli 1100 korttia tuli jaetuksi Ritarihallin paikoitusalueille. Kiitokset Jannalle, Jesselle, Tovelle, Heinille, Jenitalle ja Sadulle.

Pieni tauko tässä ollutkin Kerhon peleissä ja olikin jälleen kiva olla mukana. Olen yrittänyt aina kun vain aikataulut ovat sopineet päästä peleihin ja aika hyvin tällä kaudella peliajat ovat sopineetkin. Sellaista mukaan viihdettä muun menemisen keskellä. Tänään haastattelivatkin minua hallilla. Eivät vaaleihin koskien vaan urheilutoimittajana ja tv-toimittajana ja siitä miksi peleissä käyn.

Niin itse peli oli mielenkiintoinen. Kutkuttavan tiukka ensimmäinen erä meni vierasjoukkue Saipalle, mutta sitten HPK rynni Janne Lahden johdolla 5-1 voittoon. Janne on mukana tukiryhmässäni ja meidän joukko kannusti kovaäänisimmin juuri Jannea. No siinä samalla Toni Mäkiaho sai myös osansa. Ai miksikö? No siksi, että on kerholaisia ja numero 75. Niinpä.

Oli mukava ilta. Oli kiva nähdä tuttuja jälleen hallilla ja nyt kotona. Kiitokset kampanjaväelle hyvästä työstä ja uusille tukiryhmään liittyneillekin tervetulotoivotukset. Tänään tukiryhmään liittyivät Lammilta Tero Vuoksenturja ja Pirjo Partinen ja tsemppeihin liittyivät myös perheen moottoriurheilujunnut Santtu, Julius ja Wilhelmiina. Santtu muuten ajaa alkavalla kaudella nuorimpana kuljettaja formulaa Formula Renault 1600-luokassa. Itse olen perheeseen ja poikiin tutustunut viitisen vuotta sitten. Silloin pojat olivat juuri koulujaan aloittamassa ja nyt 13-vuotiaana Santtu ajaa formulaa. Kova juttu.

Niin ja tukiryhmään tänään myös rallin MM-sarjassa ajava nuori suomalaislahjakkuus Jari-Matti Latvala isänsä rallimies hänkin Jari Latvalan kanssa. Jari-Matti myös sellainen moottoriurheilun ihmelapsi. Piti ajaa ensimmäiset MM-rallit ulkomailla, kun Suomessa ajokortin saa vasta 18-vuotiaana. No Englannissa nuorempana eli sinnehän sitä piti päästä. Jari-Matin isä Jari Latvala on kova kuski edelleen oli muuten mukana juuri Tunturirallissakin, mutta uskokaa tai älkää niin jo yläasteikäisenä 14-15-vuotiaana Jari-Matti löi isänsä kotipikataipaleella. Ei siis ihme, että nyt nuori mies ajaa Stobartin Ford Focus WRC:llä ammatikseen lähes koko MM-sarjan. Kova juttu.

Kommentit