Perjantai, 23.02.2007

Blogi, perjantaina 23.02.2007

Hiihdon MM-kilpailut Sapporossa jatkuvat jälleen tänään. Eilen kilpailujen avauspäivänä Virpi Kuitunen otti MM-pronssia sprinttihiihdossa, kun maailmanmestaruuteen hiihti Norjan Astrid Jacobsen ja hopealle Tshekin Petra Majdic. Miehissä paras meikäläinen oli Matias Strandvall. Strandvall hiihti B-finaalissa kolmanneksi ja oli näin ollen kokonaistuloksissa yhdeksäs.

Eilen sattui onneksi lounastauko juuri Kuitusen hiihdon ajalle ja näin tuon hyvän taistelun. Selkä hieman kiusasi Kuitusta ja vaikka me ehkä kultaa odotimmekin niin pronssi oli voitto tässä tilanteessa. Onnittelut Kuituselle!

Tänään Hiihdon MM-kilpailut jatkuvat Japanin Sapporossa yhdistetyn sprintin mäkiosuudella. Alku menikin jo nyt hienosti, mutta lavaa muutettiin ja peli aloitettiin alusta. Katsotaan miten homman nyt etenee ja pidetään peukkuja. Kisaohjelmassa ovat tänään myös sekä miesten että naisten vapaalla hiihtotyylillä kilpailtavat joukkuesprintit sekä mäkihypyn karsinta. Täytyy laittaa tallennukseen ja fiilistellä sitten illalla kun kiertueelta kotiin ehdin. Tällä kertaa pakko tehdä näin.

….

Juuri sain käsiini tämän päivän Kauppalehden. Lehdessä tuore Tiehallinnon pääjohtaja Jukka Hirvelä puhuu maamme tiestöstä ja nostaakin tienpidon tärkeimmäksi asiaksi väyläpäätösten pitkäjänteisyyden lisäämisen. Hirvelä toteaa, että tienasioissa pitäisi olla nyt pitkäjänteisyyttä ja verkon kehittämiseen että palvelutasoon ja myös muiden väylien parantamiseen olisi suhtauduttava suurella vakavuudella.

Erikoista tässä asiassa on se, että hallitus on kyllä tehnyt lukuisia suunnitelmia ja kehittämispapereita, mutta asioista on jäänyt puuttumaan päätökset. Nämä loputtomat selvitysmiehet ja hankkeet ovat saaneet tällä hallituskaudella kohtuuttoman suuren roolin. SDP ja keskusta perustavat kyllä mielellään ja näkyvästi aina erilaisia projekteja ja selvitysryhmiä asiaan kuin asiaan, mutta esityksiä ei lopulta kuitenkaan viedä loppuun eikä puututa asioiden lopullisiin vaikuttimiin.

Kauppalehdessä Hirvelä toteaa nytkin, että hallitus on vuosien varrella laatinut monia koreja erilaisia suunnitelmia, joihin on listattu mahdollisia kehittämiskohteita, mutta niiden toteuttaminen on Hirvelän mukaan jäänyt kiinni poliittisista päätöksistä.

Samalla Hirvelä toteaa, että Suomen päätieverkkoa on pystytä nopeasti korjaamaan, koska tarpeet ovat niin suuret.

Nykyisen hallituksen liikenneinvestointien niin sanotun ykköskorin hankkeet on kyllä viety loppuun, mutta on olemassa paljon muitakin tärkeitä päätiehankkeita, jotka eivät ole mahtuneet ministerityöryhmän ykkös- eikä kakkoskoriin. Kakkoskorin tiehankkeiden alustava kustannusarvio on yhteensä noin miljardi euroa. Pääteiden kehittämistarve ei kuitenkaan pääty kakkoskoriin. Hirvelän mukaan näköpiirissä on myös perusteltuja tarpeita ainakin 35 muun päätiejakson parantamiseen. Näiden hankkeiden yhteenlaskettu kustannusarvio on tällä hetkellä 2,3 miljardia euroa. Pääteiden uudistamistarve on suuri.

On hyvä, että Tiehallinnon uusi johtaja nostaa nämä kissat nyt pöydälle oikein kunnolla. Itse olen kirjannut tuonne omaan Tavoiteohjelmaani näitä asioita. Hirvelä ei tällä kertaa puhu lainkaan yksityisteiden kehnosta tilasta. Yksityistieverkko on tärkeä osa maamme tieverkkoa kokooma tiestönä ja näiden kuntoon tulisi nyt suunnata aivan eritavalla resursseja.

Itse olen todennut, että kaikkien liikenneratkaisujen tulee perustua liikenneturvallisuuden edistämiseen, mutta oikea ratkaisumalli siihen on tieverkoston kehittäminen ja nykyisen tiestön kunnon säilyttäminen ja kohentaminen. Tieverkostomme on pääosaltaan yli 30 vuotta vanhaa. Perustienpitoon tuleekin mitä kiireemmin panostaa. Nykysatsauksilla tieverkon kunto tulee heikkenemään lähivuosina dramaattisesti. 1960 – ja 1970 –luvulla rakennettu ja suunniteltu tieverkosto ei myöskään vastaa enää nykypäivän liikenteen vaatimuksia ja mm. risteysjärjestelyihin, ohitus- ja kiihdytyskaistoihin tulee lisätä määrärahasatsauksia.

Tärkeää on minusta myös se, että elinkeinoelämän toimintaedellytykset turvataan laadukkailla ja kehittyvillä liikenneyhteyksillä. Liikkumista ja kuljettamista tulee kehittää kestävällä pohjalla ottaen huomioon taloudelliset näkökulmat ympäristöasioiden lisäksi.

Niin ja kun nyt teistä puhutaan niin tiestön talvikunnossapitoa tulee minusta parantaa ja estää säästösyistä tehdyt kunnossapidon tasoalennukset. Myös raskaanliikenteen tauko- ja levähdyspaikkoja tulee kehittää 2000-lukua vastaaviksi.

Laadukas ja sitä kautta turvallinen tieverkko on panostus, mikä kantaa tulosta vähentyvien liikenneonnettomuuksien ja kehittyvän talouden kautta ja mahdollistaa myös ihmisten asumisen hieman kauempanakin työpaikastaan.

Ja määrahoja lisätä myös pyöräteiden rakentamiseen. Nämä hankkeet ovat unohtuneet lähes kokonaan niin kuin Hämeen Sanomat jonkin aika sitten kertoi ja minä tuota juttua täälläkin referoin. Lasten liikenneturvallisuuden parantamiseksi suojatien status suojatienä tulee palauttaa. Nimittäin pelkät kampanjat asioiden eteen eivät riitä, vaan suojatien kunnioittamisrikkeistä tulee rangaista kovemmalla kädellä.

Liikennepolitiikan tavoitteena tulee olla myös joukkoliikenteen toimintaedellytysten turvaaminen maaseudulla ja kehittäminen kaupungeissa ja pääväylillä. Matkakeskusten rakentamisia tulee jatkaa niin, että julkinen liikenne nivoutuu yhtenäiseksi ja käyttäjäystävälliseksi ketjuksi.

Nämä liikenneasiat pitäisi nyt nostaa aivan eritavalla agendalle. Ymmärrän sen, että suurissa vaalikeskusteluissa puhutaan veroista ja verotuksesta. Hyvä niin, mutta tämä asia on maamme kannalta äärimmäisen tärkeä ja olisin valmis kirjauttamaan sen myös tulevan hallitukseen tavoitteisiin painavalla kynällä. Katsotaan nouseeko asia vielä esille.

….

Tänään aamupäivällä yksi isompi lehtihaastattelu Hyvinkää-Riihimäen talousaluetoimikunnan puheenjohtajan roolissa. Haluavat tietää ajatuksiani kun nyt puheenjohtajana vedän samaan aikaan Paras-hankkeen asioita ja neljän kunnan kuntaliitosselvitystä. Suuret. Äärimmäisen suuret ja vaativat hankkeet. Tästä siis lähiaikoina lehdissä lisää.

Päivällä vielä käyn Kanta-Hämeen keskussairaalan Riihimäen yksikössä ja sitten iltapäivällä kampanjoimme Hämeenlinnassa.

….

Tänään aamupäivällä siis nuo haastattelut. Kertasin tutut linjani Hyvinkää-Riihimäen talousaluetoimikunnan puheenjohtajana. Keskeisin tavoitteeni puheenjohtajuudessa onnistumisessa on minusta nyt luottamuksen ilmapiirin rakentaminen talousalueemme kuntien välille. Itse haluaisin saada aikaan sellaisen talousalueen me hengen. Missä puhalletaan yhteen hiileen niin ettei tuhkat lennä toisten silmille, arvostetaan toisten osaamista ja vahvuuksia ja puhutaan asioista avoimesti ja rehellisesti niin me päättäjät kuin luottamushenkilöt ja kuntalaisetkin. Tämä on minun keskeisin toiveeni ja tavoitteeni.

Tätä kautta voimme saavuttaa kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa hyvän tuloksen. Sellaisen mistä jokainen kuntalainen hyötyy ja voi tuntea, että nyt tapahtuu ja nyt mennään oikeaan suuntaan. Itse en kantaa ota kuntarajoihin. Ne ovat toissijaisia, mutta kantaa otan yhteistyöntekemiseen ja yhteiseen tahtoon ja sitä me tulemme tarvitsemaan. Asiat pitää käsitellä ja katsoa aina palveluiden ja kuntalaisten näkökulmasta eikä rahan tai kateuden silmäkulmasta. Avoimesti kun etenemme niin hyvä tulee. Sen voin taata, että yhtään päätöstä ei tässäkään ruljanssissa tehdä niin etteikö siitä keskusteltaisi avoimesti ja asiat halki puhuen. Ja lupaan sen, että jokaisella kuntalaisella on mahdollisuus asiaan mielipiteensä sanoa.

Lehtihaastattelusta sitten kävin Frankbergin Harrin HF-Autohuollossa. Vaali-Vitomme sai hieman uutta iskua huollosta kylmiin pakkaskeleihin ja jälleen mittari roksuttaa eteenpäin. Kiitokset Harrille ja Jarille.

Sitten kävin tapaamassa muutamaa kampanjamme keskeistä tukijaa ja nyt Hämeenlinnaan kampanjoimaan.

…..

Hämeenlinnaan Tervakosken kautta. Ja Hämeenlinnassa jakoon meni hieman yli 500 korttia City-Marketilla ja koko Tiiriön alueella. Vastaanotto oli hyvä ja vaikka kortit pääasiassa autoihin jaettiinkin niin juttelemaankin ihmiset tulivat. Kiva niin. Muutama tunti Hämeenlinnassa ja sitten lupasi käydä vielä katsomassa Riihimäen joukkoja, jotka liimasivat julisteita valmiiksi sunnuntain levitystä varten. Aikamoinen olikin vauhti kun Takalan Riitan ja Riihimaan Ramun johdolla julisteet löysivät paikkansa viime talvisten Sauli Niinistön julisteiden päältä. Niin se aika etenee.

Nyt jälleen kotona. Huomenna Kahvila Korva Riihimäellä Hämeenkatu 38:ssa ja paikalle on tulossa kello 10-13 myös muita kokoomuslaisia ehdokkaita Hämeestä. Isäntänä vaalipäällikkömme Bitterin Riku ja tarjolla tottakai Kahvila Korvan hengessä korvapuusteja, kahvia ja kuuntelevia korvia. Eli tervetuloa mukaan.

Yritin tuossa ylläpitää jännitystä kotiin asti Sapporon suhteen, mutta kun tänään kaksi mestaruutta tuli niin eihän siinä millään onnistunut. Mutta joka tapauksessa oli upea katsoa suomalaisjuhlat näin jälkikääteenkin. Eli ensin Virpi Kuitunen ja Riitta-Liisa Roponen hiihtivät Suomelle kultaa naisten joukkuesprintissä ja sitten Hannu Manninen otti sen todellakin ansaitsemansa MM-kullan yhdistetyn sprintissä. Henkilökohtaisissa kisoissa Manninen oli ennen Sapporoa ehtinyt nimittäin yrittää mitalia 15 kertaa, mutta oli selittämättömästi luhistunut joka kerta. Mutta tänään Manninen siis juhlittu mestari. Hieno juttu.

Tänään itse asiassa jouduin ottamaan kantaa myös huippu-urheilun tukemiseen. Aamuposti kyseli kantaani siihen, että huippu-urheilua, oopperaa, kotimaista elokuvaa ja kotimaista kirjallisuutta tuetaan verovaroin. Kysymys kuului: Pitäisikö kunkin rahoitus pitää nykyisellään, pitäisikö sitä lisätä vai pitäisikö vähentää?

Helppo kysymys vastata. Laitan vastaukseni tuonne Kysy-sivulle alkuviikosta.

….

Nyt koti-ilta. Huomenna Riihimäen kampanjapäivä ja sitten illansuussa veljeni ja Mikaelan häihin Vanajanlinnaan. Mukava päivä siis tiedossa.

Kommentit