Torstai, 19.06.2008

Blogi, torstaina 19.06.2008

Kohti Juhannusta. Vielä tänään töitäkin, mutta toivottavasti illalla saan suunnattua katseeni jo järvelle ja mökille. Olen mielenkiinnolla seurannut Riihimäen kaupungin päätöksentekoa teatteriasiassa. Nyt viimeksi valtuusto jälleen käsitteli asemanseudulla sijaitsevan vanhan Voimalan muuttamista teatterikäyttöön ja selvitystyö jatkuu. Ottamatta sen enempää kantaa kaupungin sisäiseen politiikkaan ja kaupungin talouteen niin itse hankkeena näen Voimalan muuttamisen kulttuuri ja esimerkiksi kurssi- ja seminaarikeskukseksi enemmän kuin toivottavana. On sitten tekijä ja isäntä tai vuokralainen kuka tahansa. Kulttuurikaupunkina Riihimäki minusta ansaitsisi oman pienen Verkatehtaan ja tämä paikka olisi vielä radan varressa – asemlata vain tien yli. Uskoisin, että paikalla olisi selkeää tilausta niin teatterin kanssa kuin muutenkin. Toivotaan, että malli löytyy ja Voimala saadaan uuteen kukoistukseen. Itseasiassa aivan mahtava talo jo sisänsä kun siihen sisältä pääsin Voimalan alasajovaiheessa tutustumaan.

Tänään uutiset juuri kertoi, että pääkaupunkiseutu vei puolet maamme kokoustapahtumatuloista viime vuonna. Pääkaupunkiseudun kongressimatkailutulot olivat peräti 47 miljoonaa euroa ja summa rakentui kokonaiskuluista joita yleisesti keskimäärin noin viisi vuorokautta kestäneet matkat toivat. Vuorokaudessa rahaa kului 280 euroa ja majoitus, kongressimaksut ja myös ostokset tässä tärkeimmät tulon lähteet. Tärkeintä oli turvallisuus, saavutettavuus ja kuljetuspalvelut ja tässä valossa uskoisin Riihimäellä olevan mahdollisuuksia kisata tuosta potista. Nythän jo Linnea on hyvin suosittu ja korkeatasoinen kokoushotelli ja sitten Hämeenlinnan seudulla mm. Vanajanlinna on omaa luokkaansa ja se näkyy myös paikan kasvussa ja suosiossa. Uskoisin, että tässä olisi paikkaa ja tilaa aivan radan kiinni olevalla Voimalalla. Katsotaan ja seurataan.

Kiitos palautteesta ja viesteistä liittyen kirjoitukseeni oman kotikuntani taloustilanteeseen. Tuo kirjoitus löytyy Kynästä -osiosta ja siinä käsittelen erityisesti sitä miksi itse olisin toivonut rehellistä ja avointa kuntaliitosselvitystä Riihimäen kanssa. Nyt näyttää pahalta, että kuntamme käpristyy ideologisen itsenäisyyshalun pakottamana karsimaan kaikki palvelut minimiin ja jopa allekin. Itse tällaisesta toiminnasta irtisanouduin heti alkuun. Minun Lopella elävillä kylillä ja kyläkouluilla on paikkansa ja myös näen tärkeäksi koululaisten iltapäivähoidon kunnassa josta suurin osa käy töissä mm. pääkaupunkiseudulla. Myös kulttuuri- ja harrastetoimintaa kuntalaisemme tarvitsevat ja toimiva peruspalvelu läpi elämän. Tämä ei tarkoita sitä että en olisi valmis kriittiseen menojen tarkasteluun ja myös toimiin talouden tasapainottamiseksi, mutta en ole valmis itsenäisyyden säilyttämiseksi ajamaan kaikkea nollaan tai jopa miinukselle. Olisi syytä tietää millä hinnalla ja mitä palveluita kuntamme alueella säilyy jos olemme osa suurempaa kokonaisuutta ja vastakupissa se mitä voimme itsenäisenä tarjota ja millä hinnalla. Siitä voisi aidosti päättää.

Nyt kuitenkin vielä päivän askareisiin. Toivottavasti illalla jo kesätunnelmiin pariksi päiväksi.

Kommentit