Torstai, 16.10.2008

Blogi, torstaina 16.10.2008

Kunnallisvaalien ennakkoäänestys jatkuu tänään. Itse kävin eilen jo äänestämässä tapani mukaan kotikuntani Lopen kunnantalolla. Ainakin tuo eilisaamu näytti Lopella varsin vilkkaalta ja toivotaan, että vauhti vain kiihtyy. Valtakunnallisestihan ennakkoäänestys alkoi viime vaalien tahdilla. Eilen lähes 143 000 suomalaista kertoi mielipiteensä kunta-asioista. Neljä vuotta sitten avauspäivän saldo oli reilu tuhat äänestäjää enemmän. Mutta siis aika hyvin samassa tahdissa avattiin.

Eilisen tilastot kertovat myös, että naiset olivat ainakin avauspäivän ahkerimpia äänestäjiä. 79 000 ääntä tuli naisilta ja noin 64 000 miehiltä. Ikäryhmittäin eläkeläiset avasivat vilkkaimmin. 65-74 vuotiaista äänesti jo reilut kahdeksan prosenttia kun taasen alle 24-vuotiaista vain noin prosentti. Eli nuorten kannattaa nyt ehdottomasti lähteä ”vasta hyökkäykseen” ja kertomaan omaa mielipidettään kuntapalveluista mm. koulutuksesta, terveyspalveluista ja muista lähipalveluista. Eli ei muuta kuin uurnille kaikki ahkerasti.

Päivän Aamuposti kertoi todella vakavan virheen Riihimäeltä. Mielenkiintoista nähdä miten asian kanssa edetään. Joutuuko jopa koko ennakkoäänestys kyseenalaiseksi Riihimäellä? Kyse nimittäin siitä, että kahdella ehdokkaalla on vaalipaikan ehdokasyhdistelmissä sama numero. Eli kokoomuksen ehdokkaalla Kati Helanderilla ja SKP:n Ester Leanderilla on yhdistelmässä sama numero eli 16. Oikeasti tuo numero siis kuuluu Helanderille ja Leanderin oikea numero on 116. Nyt yhdistelmiin on lehden mukaan korjattu kuulakärkikynällä virhettä, mutta eihän tuollainen korjaus voi olla virallisissa materiaaleissa kestävä. Olen vakuuttunut, että tilanne aiheuttaa varmasti valituksia ja puheita ja tulkintaa. En tunne SKP:n ehdokasta sen paremmin, mutta varmasti hän on varteenotettava ehdokas. Sen tiedän, että yrittäjänä Lopella toimiva Kati Helander on äärimmäisen varteenotettava ehdokas meidän listallamme ja toivon ja uskon, että hän tullee kisaamaan jopa tasaisesti läpimenosta. Helander johtaa erittäin kiiteltyä ja pidettyä Hukikummun palveluasuntokokonaisuutta Lopella ja myös muissa lähikunnissa ja uskon, että hänellä on hyvät mahdollisuudet läpimenoon. Minkä kysymysmerkin tämä episodi sitten asian päälle laittakaa. Mielenkiintoista seurata miten asia etenee ja millaisen kannan oikeusministeriö asiassa ottaa. On päätös mikä tahansa niin se jättää kysymysmerkkejä ilmaan. Surkea esitys. Mutta vahinkoja sattuu, mutta tällaisissa pitäisi olla tarkempi ja tuollaisessa paikassa se on lähes anteeksiantamatonta. Varmennuksen ja oikoluvun pitää olla sitä tasoa, että tällaisia ei pääse tapahtumaan.

Itse tänään aamusta Riihimäelle Kirkkopuiston Seurakuntakotiin missä kello kymmenen alkaa Seniorifoorumi ja sen jälkeen Senioreiden Hämeen piirin 25-vuotisjuhla. Itse pidän puheen otsikon Katse tulevaisuuteen -alla. Sitten eduskuntaan ja illalla Padasjoelle ja sitten vielä takaisin Helsinkiin.

….

Hämeen Senioreiden 25-vuotisjuhlaseminaari Riihimäella oli vaikuttava. Erittäin mielenkiintoisia alustuksia ja puheenvuoroja. Mm. paljon ajatuksia herätti Ilkka Levän puheenvuoro kvartaalitaloudesta ja eläköitymisestä. Ja hyvät ja pohtivat olivat myös kunnanjohtaja Päivi Terävän ja kaupunginjohtaja Juha Isosuon alutukset Hausjärven ja uuden Hämeenlinnan ikääntymistrategioista. Oma puheenvuoroni oli otsikoitu Katse tulevaisuuteen. Puhuin ennen muuta tänään yhteisöllisyydestä ja vääristyneestä ihmiskuvasta mutta myös hieman tulevista toimenpiteistä perheiden ja ikäihmisten osalta. Pääpainona tai ohjenuorana tässä peilauksessa hallitusohjelmamme perusluonne. Tuo puhe kokonaisuudessaan nyt myös Kynästä-sivulla.

Nyt jo Helsingissä. Kohta ylimääräinen sivistysvaliokunnan hallituspuolueiden ryhmä ja sitten eduskuntaryhmän kokous ja kyselytunti. Tänään tarkoitus, että teen ryhmämme pääkysymyksen. Katsotaan saanko puhemieheltä puheenvuoroa.

….

Kello 23.29 ja juuri kotiin. Pitkäksi siis venähti ja jäi myös kyselytunnin kysymys kysymättä. Kysymykseni on ympäristöministeri Paula Lehtomäelle ja hän ei tänään ollut paikalla joten ensi viikkoon sitten. Istunnosta sitten ajoin reilun kaksituntia Laineen Sanna-Marian kutsumana Padasjoen Korvakahvilaan. Kauhea keli – vettä piisasi ja peuroja. Mutta onneksi kaikki hyvin. Perillä oli mukavasti väkeä ja vilkasta keskustelua. Sitten Hämeenlinnan kautta takaisin Helsinkiin ja Jaana Pelkosen vaalijuhliin Luxiin. Täytyy todeta, että ei varmaan koskaan ennen ole nähty yksittäisen kunnallisvaaliehdokkaan järjestämänä tällaisia vaalijuhlia. Lavalla Jari Sillanpää, Mariko ja vaikka mitä. Aivan mahtava tilaisuus ja kaiken tarjosi kunnallisvaaliehdokkaamme 542 eli Jaana Pelkonen. Kannattaa myös kurkata Jaanan hieman erilaiset kotisivut.

Mutta nyt kello jo niin paljon, että aika jälleen antaa periksi. Huomenna aikainen herätys ja sivistysvaliokunnassa isoja asioita ennen täysistuntoa. Illalla sitten tallin väkemme kanssa Ypäjän Hevosopiston vieraaksi Horse Showhun. Hieno ilta luvassa ja sitten lauantaina vielä Ratsastajaliiton väen kanssa jatkamme.

Kommentit