Torstai, 11.08.2011

Blogi, torstaina 11.08.2011

Tänään monet koululaiset suuntaavat jälleen opintielle. Ensimmäistä kertaa kouluun suuntaan tänä syksynä noin 59 000 ekaluokkalaista ja pieniä ovat vielä ne kakkos- ja kolmosluokkalaisetkin. Monelle myös edessä on ensimmäinen matka yläkouluun. Eli jälleen siis on syytä olla valppaalla mielellä liikenteessä. Muistutetaan sitä pienille koululaisillekin, mutta muistetaan myös me autoilijat näinä päivinä ja viikkoina olla poikkeuksellisen tarkkaavaisia tienpäällä. Annetaan tietä ja autetaankin tarvittaessa. Ja toiveeni jälleen kerran olisi se, että annetaan suojatielle sen nimenmukainen asema. Kunnioitetaan siis suojatietä ja annetaan tienylittäjille turvaisa paikka myös ylittää tiet.


Tänä syksynä ovensa avaa jälleen noin 2800 peruskoulua. Pelko on kuitenkin edelleen suuri, että monessa kunnassa kouluja edelleen suljetaankin. Arvioiden mukaan jopa noin sata koulua on jälleen liipasimen alla tulevan syksyn kuntien budjettineuvotteluissa. Pitää kuitenkin muistaa sekin, että peruskoululaisten määrä laskee edelleen nyt noin 5000 lapsella reiluun 540 000 lapseen ja nuoreen. Mutta valitettavan usein toimiva kyläkoulu lopetetaan vain isomman himossa ja toivottu säästö hukkuu sitten koulukuljetuksiin ja lapset istuvat renkaiden päällä kaksi tai kolmekin tuntia päivässä. Sitäkin kannattaisi arvottaa jonkin verran. Minusta paljonkin.

Itse olen Lopella ollut lopettamassa yhden koulun ja yhdistämässä kaksi koulua. Olen edelleen sitä mieltä, että silloin kun lapsimäärä painuu sellaiseksi, että koulussa ei ole kuin yksi opettaja ja kymmenkunta lasta, niin ei koululla ole oikein oikeutusta jatkaakaan laadukkaana opinahjona. Mutta tärkeää on toisaalta antaa kouluille aina ratkaisujen jälkeen työrauhakin. Nyt esimerkiksi itse olen Lopella sitoutunut siihen, että kouluverkkomme on tämä, mitä nyt on tehty ja koulut ja kylät saavat nyt rauhassa ns. näyttää. Jos oppilasmäärämme kehittyvät tällä tavalla kuin nyt olemme onnistuneet yhdessä kylien kanssa tekemään, niin ei jatkossakaan ole tarvetta kouluverkkoon koskea. Mutta toisaalta, jos joku koulu joskus painuu selkeästi pienenevälle uralle, niin silloin pitää olla rohkeutta myös jälleen asiaan palatakin. Mutta itse uskon, että meillä ei koululaisista tule olemaan pulaa. Isommat kyläkoulumme voivat erittäin hyvin ja pian, toivottavasti muutaman vuoden päästä, pääsemme jo Launosten koulun saneerauksen ja laajennuksenkin pariin. Kyläkouluista uusi Länsi-Lopen koulu on vahvalla uralla kuin myös kolmiopettajaiset Kormu ja Joentakakin. Kormun saimme nyt takaisin kolmiopettajaiseksi ja olen varma, että se on tärkeä piristysruiske koululle muutenkin. Myös Pilpalassa on tehty hyvää työtä ja koulu voi hyvin ja kylälle rakennetaan nytkin useampaakin uutta taloa. Olemme myös hieman uudistaneet iltapäivähoitoa ja nyt mukaan ryhmiin voidaan ottaa myös eskarilaisia ja näin tavoitteenamme se, että yhä useammalla koululla olisi toimiva iltapäivätoiminta lasten iloksi ja perheiden tueksi. Myös aamutoimintaa on nyt tarjolla, jos kouluilla on riittävästi kysyntää. Sekin on iso uudistus, jonka nyt juuri teimme. Katsotaan, onko palvelulle tarvetta.

Myös yläkoulumme ja lukiomme voivat hyvin. Lukion oppilasmäärä nousee nyt tavoitteeseemme eli +80 oppilaaseen. Vaikka samaan aikaan valtakunnallisesti myös lukioiden oppilasmäärä on laskenut koko 2000-luvun. Lukioissa aloittaa nyt on noin 32 500 nuorta, kun samaan aikaan ammattikoulun valitsi peräti 49 800 nuorta jatkotiekseen.

Monella siis uusi koulutie edessä. Koulut alkavat tänään tai lähipäivinä niin, että 16.8. mennessä kaikki koululaiset ovat jälleen pulpettien ääressä.

….

Minäkin hyppään nyt auton rattiin. Matka Kotkaan ja siellä Sixdays eli Enduron MM-kisojen vieraaksi. Edessä motorsportviikonloppu jälleen ja ainakin kisan puolivälissä näyttää siltä, että kultaa voimme valaa. Hanaa vaan lisää ja kohti mestaruutta.

….

Kello 20.14 ja ensimmäinen enduropäivä Kotkassa ja Haminassa takana. Upeasti väkeä liikkeellä ja pätkillä hyvä tunnelma. Eikä edes sade meitä kiusannut vaikka kuljettajille hieman kuraisemman päivän tekikin. Suomalaiset vankistivat asemiaan kisan kärjessä ja kun ajamatta enää kaksi päivää kuudesta on johto jo vankka. Toki tässä pelissä voi aina sattua ja tapahtua ja varmisteluun ei kannata sortua.

Tänään kiersimme kolme maastokoetta ja samalla näimme myös upean Salpalinjan. Suomalaista historiaa arvokkaimmillaan. Mutta huomenna jatkamme ja huudamme Marko Tarkkalaa, Juha Salmista, Eero Remestä ja kumppaneita kohti seuraavaan maailmanmestaruutta.

Kommentit