Torstai, 07.08.2008

Blogi, torstaina 07.08.2008

Matti Vanhanen esitti käyttövoimaveron poistamista sähköautoilta Vaasan asuntomessujen energiatehokkuusseminaarissa. On hyvä, että Vanhanenkin tarttuu toimeen vaihtoehtoisen käyttövoiman yleistämiseksi liikenteessä. Aihe onkin syytä ottaa todenteolla esille hallituksen ilmasto- ja energiastrategiaa valmisteltaessa ja itse toivon ja esitän, että myös dieselverosta luopuminen nostetaan samaan aikaan pöydälle ja hoidetaan pois. On aika siirtyä selkeästi seuraava askel eteenpäin – kohti sitä, että autoilusta maksetaan ajettujen kilometrien ja syntyvien päästöjen myös muiden kun hiilidioksidin tuottamisen mukaan. Tämä tarkoittaa silloin nimenomaan verotusta joka suosisi maakaasua, biokaasua, hybridiautoja ja erityisesti tulevia kehittyneimpiä diesel-hybridejä, mutta myös sähkö- ja mielestäni myös nestekaasuautoja. Lähtökohdan täytyy olla sellainen, että nyt uuden teknologian vielä maksaessa pystymme tekemään näistä autoista houkuttelevampia ja se tarkoittaa nimenomaan käytön, mutta myös ostohinnan saamista perinteisten bensa-autojen tasolle. Siihen on olemassa keinot, jos vain halua on. Annan siis kaiken tuen Vanhasen esitykselle, mutta se vaatii todellakin toimia myös kaasuvaihtoehtojen kehittämiseksi ja tukemiseksi, mutta myös sitä, että perinteinen polttoaine-hybridi -yhdistelmät hyötyvät uudistuksesta kovalla kädella. Ei muuta kuin tekemään.

Tänään matkaan eilisen Lounais-Hämeen sijaan Päijät-Hämeeseen. Hollolla juhlistetaan puolueemme 90-vuotista taivalta teatteri-illalla Herralassa Mantereen rannassa ja mukava päästä mukaan. Afrikan morsian tämän vuoden kappaleena siellä ja tänään Viljasen Ilkka isäntänä. Sitä ennen kuitenkin vielä monenlaista ohjelmassa.

Varsin mielenkiintoinen on presidentti Halosen uhittelu sisäministeri Anne Holmlundille ja koko hallitukselle valitteassa kansliapäällikköä sisäministeriöön. Ministeriössä ja koko hallituksen keskuudessa näyttää olevan tarvetta ja halua vaihtaa nykyinen kansliapäällikkö ja Holmlund on esittämässä tehtävää puolueisiin sitoutumatonta nyt EU:n rajaturvallisuusviraston päällikkönä toimivaa Ilkka Laitista. Hyvä esimerkki siitä, että paikkoja ei enää jaettaisi automaattisesti puoluetaustan mukaan. Tosin hyvä aina pitää sekin mielessä, että ei myöskään puolueisiin sitoutuminen tee ihmisestä huonompaa hakijaa tai se ei saa olla este tehtäviin valitsemiseksi, mutta varsin mielenkiintoiselta tuntuu jos se on yksi tärkeimmistä kriteereistä. Itse olen aina pitänyt tärkeimpänä ihmisten osaamista. Esimerkiksi meillä Lopella ei yhdessäkään valinnassa 12 vuoden toimintani aikana ole noussut esille puoluetaustat. Olemme valineet tehtäviin sitoutumattomia, mutta myös poliittisten historian omaavia henkilöitä. Aina osaamisen ja sopivuuden kautta.

Mutta nyt presidentti Halonen esittää sisäministeriön kansliapäällikön tehtävään kuitenkin SDP:n Ritva Viljasta ja tämän myötä presidentti ja hallitus ovat ajautumassa jälleen kerran törmäyskurssille. Tänään kuitenkin pääministeri Matti Vanhanen ilmoitti yksiselitteisen tukensa Anne Holmlundin ehdokkaalle. Mielenkiintoiseksi tilanne muuttukin, jos presidentti pitää kannastaan kiinni. Asia palautuu siinä tapauksessa uudestaan hallituksen käsittelyyn ja loppupelissä halutessaan Halonen sitten valitsee hallituksen ja ministerin esityksen vastaisesti tehtävään haluamansa henkilön eli tässä tapauksessa omaa puoluetaustaansa edustavan Viljasen. Kansliapäällikön virkaa haki kaiken kaikkiaan yhteensä kymmenen hakijaa. Heistä tosin vain neljä täytti viralta vaadittavat kelpoisuusehdot. Mielenkiintoista oli myös se, että ulkopuolinen arvioitsija testasi heistä kolme perusteellisesti, ja totesi heistä parhaaksi juuri nyt Holmlundin esittämän Laitinen. Kyse ei siis ole puoluepolitiikasta. Siis hallituksen puolella. Mielenkiintoinen tapahtumasarja kehittymässä.

…..

Ilta Hollolan Herralassa näin takana. Kiitokset Hollolan kokoomuslaisille ja Mantereen Heikin ja erityisesti illan isäntänä toimineelle Viljasen Ilkalle hienosta ilmasta. Sadekin pysyi loitolla ja tunnelma oli hyvä. Miksi ei olisi kun tarjolla perinteistä suomalaista kesäteatteria veden ääressä ja paikalla 350 kokoomuslaista. Liisa Heiskasen käsikirjoittama ja Jori Halttusen ohjaama Afrikan morsian tarjosi kyllä useammat naurut ja rohkeasti näytelmä oli toteutettu hyvinkin kevyin lavastein. Henkilöhahmot ja roolisuoritukset tekivät kaiken. Erityisesti Tuure Tellan vaativan roolin vetänyt Erkki Soininen oli kerrassaan mahtava ja kyllä näytelmän kaikki nuoret ansaitsevat kiitosta ja kehua. Annabellaa näytellyt Saara Jokiaho oli häkellyttävän hyvä. Uskomattoman vahva suoritus. Niin ja aina Mantereen Heikki on takuuvarma – nyt vain mies ei lampeensa joutunut. Sitä moni jälleen odotti.

Illan päätteeksi Viljasen Ilkka tarjosi herkullisen iltapalan ja kun arpajaiset ja hyvät väliaikatarjoilutkin olivat kokoomuksen 90-vuotistunnelmissa niin mikäs oli kesäiltaa viettäessä. Vielä kerran kiitos.

Huomenna tarkoitus pitää hieman töistä vapaata ja lähteä aamusta kuorikkeen hakumatkaan. Tarkoitus hieman pensaisen ja sireeniaidan alustoja suojata. Mukava päästä jälleen pihatöiden pariin. Ilta sitten meneekin jälleen aatteelle. Lopen kokoomuksen vuosittainen kesäkokous isojen linjoituksiemme parissa.

Kommentit