Torstai, 02.11.2006

Blogi, torstaina 02.11.2006

Tämä, maamme hallituksen nyt päällä oleva, kiistakapula menee kädestä käteen taas tänään. Tänään nimittäin hampaankiristyksiä aiheuttaneen yt-lain sovittelu jatkuu, kun työministeri Tarja Filatov on kutsunut koolle työmarkkinajärjestöjen puheenjohtajat. Tavoitteena on keskustella uudesta tilanteesta, sillä hallituksen pitäisi viimeistään tänään päättää esityksestään, jos tavoitteena on saada uusi yt-laki käsitellyyn vielä tällä vaalikaudella.

Kiistahan tässä asiassa on jälleen kerran asetelmassa demarit vastaan muut. Muiden joukoissa hallituksesta Keskusta ja RKP ja samassa rintamassa oppositiotakin. Lain vastustajat eivät voi hyväksyä yt-menettelyn laajentamista koskemaan alle 30 hengen yrityksiä. Tällä olisi suuria merkityksiä yritysten työllistämiseen yms. Toivotaan siis että keskusta pitää tässä asiassa päänsä eikä anna Heinäluomalle ja SDP:lle periksi asiassa mikä romuttaisi kohtuullisen hyvin sujuneen yrittäjyyspolitiikan.

Niin ei ne kiistat tähän yhteen nytkään jää. Eilenhän saimme tietoa, että jätelain uudistuksestakaan ei syntynyt sopua hallitusryhmien neuvottelussa. Asetelma on entisellään ja aikalailla tuntun tuntuinen vai mitä. RKP ja keskusta kannattavat uudistusta, SDP vastustaa. 🙂 SDP:n pyynnöstä esitys on jätetty pöydälle kahteen otteeseen tänä vuonna, ensimmäisen kerran toukokuussa. Kysehän tässä on siitä, että jätelain muutos siirtäisi kaupan ja muiden yksityisten elinkeinojen jätehuollon kunnilta tuottajien vastuulle.

No ehkä nyt mennään näin ensi vaaleihin ja sitten voisi olla uusien tuulien aika. Meidän puolueessa ainakin olisi aitoa halua hieman uudistaa hallitusrintamaakin ja itse näkisin ehdottoman myönteisenä välillä vaikkapa keskusta-oikeistolaisenkin hallituksen.

Tänään Loppijärvi vetäytynyt pikkuhiljaa jääpeitteeseen. Ei vielä aivan koko selkä jäässä, mutta rannat ja osa salmistakin jo jääpeitteesssä ja on vain ajan kysymys koska aallot kahlittu kokonaan. Juuri täällä mökillä töitä tehdessäni katselin ikkunasta ulos järvelle ja yksinäinen joutsen siellä vielä otti suuntia kohti etelää. Toivotaan, että ehtii ajoissa.

Muuten luonto jo aikalailla talven tilassa. Lumipeite paikottain tuiskun ansiosta jo parisen kymmentäkin senttiä tai enemmänkin. Eilen illalla muutama kauris seisoskeli mökkitiellä hieman ihmeissään. Ratsastustunnille mennessäni jouduin auton oikein pysäyttämään kun kolme kaurista päätti katsella hetken silmästä silmään. Kauniita eläimiä. Sitten loikkasivat yli pelto-ojan metsänpuolelle ja hukkuivat lumiseen metsään.

….

Tänään aamupäivä hieman rauhallisempi. Lupasin hoitaa muutamia asiota vain koneen äärellä ja hakea uudelle kodillemme hieman lisää kylpyhuoneen lattialaattaa. Sellaista rentoa elämän menoa 🙂

Iltapäivällä tai oikeastaan jo illansuussa kello 16.00 olemme kutsuneet sitten kokoon kunnanvaltuuston ja lautakuntien puheenjohtajat ja keskeiset virkamiehet valmistelemaan ensi vuoden talousarviota ja keskustelemaan sen painotuksista ja tasapainoon saamisesta.

Kunnanjohtajamme alustaa ensin hieman kuntatalouden näkymistä lähivuosina ja tämän jälkeen käydään läpi hallintokuntien talousarvioehdotukset ja keskustellaan talousjohtajan alustuksen jälkeen mm. Lopen talouden kantokyvystä ja talousarvion tasapainotusmahdollisuuksista. Tämän jälkeen olemme varanneet aikaa lähivuosien investointien läpikäymiseen ja niistä keskusteluun ja tavoite on että tilaisuus päättyy viimeistään kello 19.30. Itse odotan illalta varsin paljon. Näistä aiheista on syytä keskustella vakavalla mielellä ja tärkeää on saada esitysten taakse mahdollisimman laaja yhtenäinen rintama kunnanluottamushenkilöitä. Emme nimittäin tälläkään kertaa pysty paljoa budjetin valossa ylimääräistä jakamaan, mutta uskon, että saamme aikaan hyvän ja toimiva budjetin mikä turvaa peruspalvelumme, jatka halittujen investoinien sarjaa ja katsoo tulevaisuuteen.

Huoleni Kantatie 54:n turvallisuudesta on saanut myönteisen vastaanoton. Uskallan tässä luvan kanssa lainata yhtä saamistani viesteistä. Yksi perheen äiti laittoi viestiä ja kertoi yhdestä tapahtumasta kantatieltä. Äiti kirjoitti: ”Kiva että olet itsekin joutunut ajamaan kantatie 54 ja huomanut sen että tie on ollu huonossa kunnossa! Itse ajoin siitä eilen sekä tiistaina enkä voi muuta ku ihmetellä tien kuntoa. Tottunut siihen että ollut hyvässä kunnossa niin nyt ei voi sanoa samaa. Tuntui että järinä tärinä urat tiessä ihan kauheet….pienet lapset autossa kyydissä ja mulla kuskina lasten äitinä pelko että pysytäänkö tiellä vai ei!!!”

Sama äiti jatkoi ja kertoi yhden tapauksen samalta tieltä: ”Eilen kun tulimme Hämeenlinnasta päivällä edessäni meni kaksi autoa ensimmäisenä henkilöauto ja sen perässä transiitti. Näin ku lumi pöllähti ja sanoin äidilleni
että kauheeta näitkö lumi pöllähti tonne ojaan sivulle. Transiitti mikä meni edessä jatkoi matkaa….laittoi kyllä hätävilkut päälle…..mun oli pysähdyttävä katsomaan mitä autossa olevat ihmiset ovat….ensimmäinen mulle tämmöinen tilanne aika kauhee…mutta onneksi nainen nousi kuskin puolelta ulos kännykkä jo kädessä ja soittamassa hinuria paikalle järkyttyneenä hän tietty oli mutta onneksi kaikki hänellä hyvin!!!Matka hänellä oli Forssaan… Toivottavasti tie saadaan yhtähyväksi ku aikasempina vuosina…..harmin paikka kun Sileenit eivät sitä enään hoida!!!”

Tänään on tarkoitus asiasta olla yhteydessä Tiehallintoon ei luottamushenkilönä vaan tienkäyttäjänä. Katsotaan mitä saan vastaukseksi.

….

No enpä saanut ainakaan vielä vastausta. Tielaitokselle soittelin ja kyseisen tiemestarin puhelut menivät vastaajaan. Tässä kuitenkin yksi numero mitä me Kantatie 54:n käyttäjät voisimme nyt käyttää aktiivisesti. Soitellaan sinne aina kun vähänkin huomautettavaa niin varmasti alkaa jotain vaikuttaa. Laitetaan siis alla oleva numero puhelimiin ylös.

Välittömiä toimenpiteitä vaativat ilmoitukset tien kunnosta ja liikenteen ongelmista Tienkäyttäjän Linjalle 0200 2100 (avoinna 24 h / vrk).

….

(10.41) No itse tuossa soittelin Tienkäyttäjän Linjalle ja jätin palautetta Kantatie 54:n talvikunnossapidosta. Tien hoidosta vastaa YIT Hyvinkää ja kuulemani mukaan alihankkija on vaihtunut niin kuin eilen kirjoitinkin. Mutta pidetään hieman ääntä niin ehkä saamme jotain aikaan.

Tunti meni niin puhelin soi ja Tielaitokselta otettiin yhteyttä soittopyyntööni. Tiemestari kertoi, että urakoitsijan vaihtuessa oli hoidossa tapahtunut virhe ja valmistautuminen lumen tuloon oli pettänyt. Alta oli jäänyt suolaus hoitamatta ja satanut lumins. jämähti tiehen kiinni. Tänään torstaina tietä karhutaan ja jyrsitään ja kunnon pitäisi kohentua. Tiemestari Antti Piirainen lupasi, että vie viestin eteenpäin palaveriin YIT:n eli tienkunnossapidosta vastaavan yrityksen kanssa ja oli tyytyväinen, että sai palautteen. Lupasi vielä tänään käydä tarkistamassa Kantatien nykytilanteen ja lupasi, että tie tullaan pitämään ykkösluokituksen kunnossa.

Seurataan me tienkäyttäjät kuitenkin tilannetta nytkin ja pidetään ääntä jos tarvetta ilmenee. Muistin kyllä kehua tiemestarille tien viime vuoden kunnossapitoa ja sitä, että tien kunnossapitoluokitus nostettiin. Kuulemma tällaista palautetta tulee harvoin ja nytkin tosin myöhässä 🙂

Kaikesta huolimatta – Ajetaan fiksusti!

Kello 17.45 ja juuri sain tiedon, että Risto Autio sitten lupautui muista puheista huolimatta lopulta keskustan kansanedustajaehdokkaaksi. Riihimäen seutukunta sai näin jälleen yhden uuden ehdokkaan. Tsemppiä Ristolle vaalityöhön. Varmaan törmäämme vielä.

Niin ja toinenkin asia ratkesi. Keskusta myöntyi jälleen kerran SDP:n edessä ja hallituspuolueet kertoivat päässeensä sopuun kiistassa yhteistoimintalain uudistuksesta. Keskustan ja RKP:n vastustuksesta huolimatta demarit jyräsivät lain läpi ja nyt uusi yt-laki laajenee koskemaan myös 20 työntekijän yrityksiä, kun rajana nykyisin on 30 työntekijää.

Lain vaikutukset yrittäjyyteen ja ennen kaikkea työllistämiseen voi olla hyvinkin kovat. Lain vaikutukset ulottuvat ennen kaikkea toisen suuren työnantajatahon eli Suomen Yrittäjien jäsenistöön lukeutuvien yritysten piiriin. Tilastotietojen mukaan noin 70 000 työntekijää työskentelee nyt tällaissa vähintään 20 henkeä työllistävissä pk-yrityksissä. Yrittäjät olivat kyllä mukana lakiuudistuksen valmistelutyössä, mutta lopullinen ratkaisu tehtiin jostain kumman syystä järjestöä kuulematta. Palkansaajapuolta kyllä tässäkin tilanteessa kuultiin, mutta työnantajat eli yrittäjät syrjäytettiin tylysti.

No sellaista se elämä on.

Talousseminaarissa kävimme läpi nuo aiemmin kertomani asiat. Valtuusto osallistui kohtuullisen aktiivisesti keskusteluun ja budjetin tasapainottamiseen tähtäävät kunnahallituksen asettamat tavoitteet kirvoittivat myös keskustelua. Tänään ei ollut tarkoituskaan tehdä päätöksiä vaan saada lisäinfoa ja keskustella asioista ja siinä onnistuimmekin.

Seminaarista ajoin vielä nopeasti Helsinkiin Tarkkalan Markon kanssa Apromon 10-vuotisjuhliin. Puoli yhdeksän aikaan olimme perillä ja oli mukava tavata tuttuja moottoriurheilun vuosittaisessa tapaamisessa. Nyt kello hieman yli puoliyön ja juuri kotiin. Huomenna kunnassa elinkeinoasioita mm. yksi tiedotustilaisuus ja sen jälkeen uuden yritystalon harjannostajaiset. Illalla lupasin mennä Hartwall Areenalle, kun 50Cent tekee ensimmäisen Suomen keikkansa. Hyvä ystäväni Kalle Keskinen on jatkanut Seinäjoen Vauhtiajojen myötä myös artistien maahantuonnin parissa ja sain keikalle kutsun. Hauska nähdä tuollainenkin.

Kommentit