Torstai, 02.06.2011

Blogi, torstaina 02.06.2011

Eilinen päivä oli yksi poliittisen urani mielenkiintoisimmista. En tosin yllättynyt, mutta sitäkin enemmän petyin vasemmiston käyttäytymiseen. Kolmetoista päivää oli hallitusohjelmaa rakennettu ja sitten työväenmarssien tahdissa asteltiin ulos. Ja kyse ei todellakaan ollut siitä, että ohjelma ei olisi ottanut huomioon kaikkia kuutta puoluetta. Ehkäpä mukana olleen Vihreiden Osmo Soininvaaran kommentti tilanteesta on kuvaavin. Hän totesi, että ”Demarit ja vasemmistoliitto kertoivat lehdistölle, että kokoomus vaati tuloeroja lisäävää veroratkaisua. Tieto ei pidä paikkaansa. Pohjaesitykseen kuului arvonlisäveron korotus, mutta se olisi ylikompensoitu pienituloisille, sekä tulonsiirtojen varassa oleville että pienipalkkaisille verovähennyksillä. Me olisimme halunneet jatkaa sen partantamista. Lopputulos olisi ollut tuloeroja kaventava.”

Juuri näin. Me halusimme nimenomaan veroratkaisua joka olisi sosiaalisesti oikeudenmukainen, mutta myös talouden näkökulmasta kestävä ja hyvinvointiyhteiskunnan pelastava ja turvaava. 

Soininvaara totesikin blogissaan syyn olleen todennäköisesti osaamisessa ja ymmärtämyksessä. Hän jatkoi tuosta, että lopputulos olisi ollut tuloeroja kaventava, että ”Ilmeisesti demarien rivineuvottelijat eivät tätä tienneet (!) koska tuntuivat olevan uskossaan vilpittömiä.”

 Surullista jos kolmentoista päivän hyvä työ kaatui nyt sitten osaamiseen. Mutta niinkin voi joskus tässä työssä käydä.

Mutta meidän tavoitteena oli ja on edelleen pysäyttää vastuullisesti maamme velkaantuminen ja saattaa valtion talous kestävälle pohjalle. Me asetimmei ennen vaaleja kaksi kynnyskysymystä:

1) heikoimmassa asemassa olevilta ei saa leikata

2) työn verotusta ei saa kiristää

Ensimmäisen tavoitteemme saimme neuvotteluissa läpi. Siitä oli yhteisymmärrys. Toisesta tavoitteestamme ei. Meille oli tärkeää, että tulevan hallituksen ohjelmassa on oltava finanssipoliittisesta sopeutuksesta huolimatta kasvun moottoreita. Tärkeintä on saada maamme talous kasvu-uralle ja tukea nyt orastavaa kasvua vastuullisella tavalla. Tähän ei SDP:llä ja vassareilla ollut valmiutta.

Lopulta neuvottelut kilpistyivätkin siihen, että SDP ja Vasemmisto eivät olleet valmiita siihen, että arvonlisäveroa olisi korotettu edes yhdellä prosenttiyksiköllä ja se olisi Soininvaaran kuvaamalla tavalla ylikorvattu muilla ratkaisuilla. Tämän sijaan maamme vasemmisto olisivat mieluummin heikentäneet kasvun edellytyksiä kiristämällä ansiotulojen verotusta useilla eri keinoilla suoraan ja välillisesti. Ostovoima olisi heikentynyt kovalla kädellä ja edessä olisi ollut kotimarkkinoidenkin uusi taantuma tai laskusuhdanne.

Meidän tavoitteena oli siis saavuttaa yhteinen sixpackin kompromissi. Ratkaisu löytyi, mutta vain niin, että neljä puoluetta oli valmiita jatkamaan neuvotteluita, kaksi puoluetta ei. Vasemmistopuolueet marssivat tämän jälkeen ulos Säätytalolta.

Mutta nyt tilanne on se, että hallitustunnustelija Jyrki Katainen aikoo jatkaa hallitustunnusteluja neljän puolueen kesken ja kysyä Keskustan suostumusta liittyä neuvotteluihin. Tältä pohjalta hallituksen tavoitteena olisi oltava:

1) huolehtia heikoimmassa asemassa olevista
2) vakauttaa Suomen julkinen talous
3) luoda uutta kasvua ja työpaikkoja

Tänään odotammekin Keskustalta vastausta vastuunkantoon. Tavoitteena jatkaa tunnusteluita enemmistöhallituksen muodostamiseksi.

Tavoitteenamme vain ja ainoastaan hyvinvointiyhteiskunna pelastaminen. Suomen ja suomalaisten tulevaisuuden hyvinvoinnista emme ole valmiita tinkimään. Sen uskallan luvata. Ja se pitää.

Mutta nyt neljän päivän hallitusneuvottelutauko. Tänään minullakin siis vapaapäivä ja ajattelin nyt mennä aamukahville ja sitten ulos. Pekkalan mökille.

Aamulla kirjoittelin hieman tunnelmista ja siitä missä nyt mennään. Nyt tässä katselen mökillä tyyntä järven selkään ja pohdin jo tulevaa. Mutta sen verran täytyy vielä eilisen umpisolmun syihin palata, että ei aivan pienistä periaatteista tässä pidetty kiinni. Olen enemmän kuin tyytyväinen, että tällaiselle demariesitykselle sanottiin ei. Demarien eväät talouden tasapainottamiseen olisivat olleet nimittäin todellakin kylmää kyytiä monille. Demarit olisi kiristäneet työn verotusta, laittaneet lapsilisät verolle, puuttuneet mm. lapsiperheille todella tärkeään asuntolainan korkovähennykseen, tehneet rajun leikkauksen kotitalousvähennykseen jne. Tällaista listaa vastineeksi sille, että taloutta olisi tasapainotettu kompomissinä yhdellä alv-prosentilla ja se olisi vielä kompensoitu niin kuin Soininvaara tilanteen kertoi. Erikoista logiikkaa ja karua politiikkaa demareilta. Onneksi näin ei tapahdu ja tälle tuli stoppi.

Tänään puhelin on käynyt kuumana ja viestejä on tullut paljon. Kyllä nyt maahan tarvitaan vastuunkantajien hallitusta ja tehkää se nyt yhdessä keskustan kanssa. Tällaisia viestejä useampia. Itse toivonkin että näin nyt etenemme. Alkuviikosta olemme viisaampia.

Paikallispolitiikassakin täällä Lopella on hieman ihmetystä ilmassa. Keskustalaisen valtuustonpuheenjohtajan Seppo Kuparisen johdolla olemme edenneet kunnanjohtajan hakuprosessissa ja nyt keskustan omista rivistä prosessia arvostellaan kovin sanoin jne. Aiheesta kertoi julkisuuteen Hämeen Sanomat alkuviikosta.

Minulla ei ole pienintään arvostelun sanaa keskustalaisen Seppo Kuparisen vetämään prosessiin. Kunnanjohtajan haku on tehty hyvällä ja reilulla aikataululla ja laajalla haastattelulla jne. Itse kun olen Kuparisen johtamassa hankkeessa ollut mukana niin en voi kuin antaa kiitosta hänelle tavasta millä asiaa on viety eteenpäin. Ja erityisen tyytyväinen olen ollut siihenkin, että haastattelujen jälkeen koko haastatteluryhmä oli yksimielinen esityksessään. Ja tällä kertaa siis haastatteluryhmässä oli mukana kaikki Lopen kunnanvaltuuston puolueet eli keskusta, kokoomus, SDP, vasemmistoliitto, perussuomalaiset ja vihreät edelliskerran hallitusvetoisen ryhmän sijaan.  Ja siis tämä koko ryhmä yksimielisesti esitti kunnanjohtajaksi haastattelujen jälkeen Karoliina Viitasta. Samaan lopputulokseen ja jälleen täysin yksimielisesti tuli myös koko kunnanhallitus. Eli kunnanvaltuustolle paras mahdollinen esitys eli laajan hakuprosessin jälkeen vahva yksimielinen esitys uudesta kunnanjohtajasta. Minusta tällainen tilanne antaa tulevalle kunnanjohtajalle mitä parhaimman paikan aloittaa vakinaisessa työssään. 

En siis millään löydä tästä prosessista pienintäkään arvostelun paikkaa. Siksi minä kiitän Seppo Kuparista hakuprosessin vetämisestä erittäin avoimesti, ammattitaitoisesti ja kaikkia kuullen. Minun tuki siis tässäkin asiassa täydellisesti keskustalaiselle valtuuston puheenjohtajalle. 

Mutta nähtäväksi sitten jää mitä Hämeen Sanomien kertoma keskusta puolueen vastustus tarkoittaa? Aikalailla yllättävä oli lehden uutinen kaiken tämän jälkeen mitä olemme yhdessä eri puolueiden kanssa tässä kunnanjohtajan haussa tehneet.

Mutta niin kuin olen aiemminkin täällä jo todennut ja julkisesti olemme sen muutenkin todenneet niin haastatteluryhmän ja Lopen kunnanhallituksen tapaan myös Lopen Kokoomus ja kokoomuslainen valtuustoryhmä on yksimielisesti Karoliina Viitasen valinnan takana. Käsittelimme asian valtuustoryhmässämme jo edellisen valtuuston alla ja kaikki kertoivat oman kantansa ja se oli 10-0 kaikki Karoliina Viitasen valinnan takana. Käytännössä tämä jo varmisti Viitasen valinnan tehtävään yhdessä kunnanhallituksen ja valintaryhmän yksimielisen tuen kanssa. Hyvä niin.

Lopella muutenkin nyt aivan uudenlainen tekemisen meininki. Asiat etenevät hyvässä hengessä ja valmistelu on laadukasta ja hyvää. Tuntuu, että sellaista joukkuehenkeä on nyt hyvin ilmassa. Itse olenkin ollut enemmän kuin tyytyväinen siihen tapaan millä kunnanhallituksemme on asioita hoitanut ja myös lautakunnista kantautuu hyvää viestiä. Ja kun tähän nyt lisäämme vielä hyvän vuoden 2010 tilinpäätöksen ja virinneen tonttikaupan ja muun niin ihan hyvällä mielellä tässä voi tulevaan katsoa. Mutta helppoa ei tule jatkokaan olemaan noin talouden ja muun suhteen eli työtä tässä tulee riittämään.

Kiitokset myös usemmasta viestistä liittyen Lopen Lehden kesälehden tervehdykseeni. Olen tyytyväinen, että otatte rohkeasti yhteyttä mitä erilaisemmissa asioissa. Olette sitten kantaloppilaisia tai vapaa-ajanloppilaisia. Ja mielelläni olen siis käytettävissä myös kansanedustajanakin erilaisissa asioissanne. Ollaan siis jatkossakin yhteydessä.

Mutta huomenna edelleen neuvottelutaukoa Säätytalolla ja se tietää meillekin vapaapäivää. Taustakeskustelut toki jatkuvat, mutta hieman rennommin nyt Suvivirsi-viikonloppua kohden. Huomenna jo ensimmäiset valmistujaisjuhlat. Hienoa saada kutsuja eduskuntavaaleissa kampanjassani mukana olleiden nuorien juhliin ja niihin mukava mennä. Huomenna Hattulaan juhlimaan…

 

 

 

Kommentit