Torstai, 01.02.2007

Blogi, torstaina 01.02.2007

Eeva Ahtisaari totesi aikanaan ollessaan Tasavallan presidentin puoliso, että ”koulun ongelmat ovat yhteiskunnan ongelmia ja yhteiskunnan ongelmat näkyvät heti opetuslaitoksessa”. Nämä Ahtisaaren sanat jäivät minun mieleeni lähtemättömästi. Ne herättivät opettajassa paljon ajatuksia.

Monta asiaa koulumaailmassa on 2000-luvullakin muuttunut. Iltapäivähoidosta on tullut arkipäivää ja esiopetus toimii tehokkaasti ja opetussuunnitelmat on uusittu jne. Hyviä ratkaisuja. Edelleen kuitenkin mieltäni painaa se koulujen suurin ongelmanaiheuttaja – nimittäin ylisuuret opetusryhmät. Uskon, että opetusryhmien saamisella siedettävän kokoisiksi olisi säästettävissä monta pitkää euroa mm. erityisopetuksen ja koulunkäyntiavustajien tarpeen vähenemisen myötä. Samalla tämä olisi minusta tehokkain keino puuttua myös koulukiusaamiseen ja puuhun lasten pahoinvointiin. Meillä opettajilla jäisi enemmän aikaa oppilasta kohden ja aikaa myös puuttua, auttaa ja ohjata. Toisaalta aikaa jäisi myös lahjakkaillekin oppilaille, jotka nyt helpolla jäävät pienemmälle huomiolle eivätkä saa opetusta joka heille kuuluisi. Tästähän kirjoitin oppitakuu kirjoituksessakin. Voisi olla riihimäkeläisen kollegani Eija Aittolan opettamistakuu vieläkin sopivampi. Eijahan kirjoitti asiasta mm. Helsingin Sanomissa.

No tuohon koulukiusaamisen halusin hieman puuttua. Tänään illalla olen mukana kokoomuksen edustajana Riihimäen OAJ:n järjestämässä vaalipaneelissa missä teemana kouluasiat. Toivottavasti nämä koulujen arkipäivän ongelmat nousevat aidosti keskustelussa esille – paikalla varmasti paljon opettajia joilla kokemusta – omakohtaista kokemusta.

Onhan kouluissa käytössä jo nytkin erilaisia keinoja kiusaamisen ennaltaehkäisyyn ns. normaalien puuttumiskeinojen lisäksi. Lähes kaikissa kouluissa ainakin yläkouluissa toimii tukioppilastoiminta ja myös vertaissovittelu on yleistynyt. Näissähän oppilaat itse pääsevät mukaan tekemään ja vaikuttamaan.

Tärkeässä roolissa tuossa oppilaiden keskinäisessä sovittelumallissa on ollut SRP, joka on vienyt mallia kouluihin. Meilläkin sitä käytettiin tapauskohtaisesti. Mallissahan ei haeta rangaistusta vaan tavoitteena on lasten tai nuorten välinen sovinto ja kiusaamisen loppuminen tämän kautta. Vaikka puhutaan, että oppilaat keskenään hoitavat jutun niin tottakai taustalla tukea antaa opettaja ja tarvittaessa myös vanhemmatkin. On toiminut – ei aina – mutta tapauskohtaisesti niin kuin tässä opettajan työssä moni muukin asia. Toinen sopii toiselle ja toinen toiselle – sama se on oppimisessakin.

Kiusaaminen on vakava ongelma kouluissamme. Itse asiassa se on kaikkien koulujen ongelma. Toisissa kouluissa siihen on vain onnistuttu puuttumaan paremmin, mutta aina kouluissa on riskejä kiusaamiseen ja valppaana pitää olla meidän opettajien, vanhempien, kaikkien aikuisten ja myös lasten ja nuorten. Tilannetta ja tapahtumia on syytä seurata. Muuttuuko lapsen käytös koulussa, kotona, kaveripiirissä? Tapahtuuko jotain muuta poikkeuksellista. Sillä nimittäin esimerkiksi Kiusattujen tuki ry saa vuosittain tuhansia yhteydenottoja yleensä kiusattujen lasten äideiltä. Onneksi tällaisia erilaisia tukiverkostoja on luotu ja toivottavasti tämä vakava asia otetaan oikealla vakavuudella joka koulussa ja joka tilanteessa. Ne ovat usein vaikeita lapsille ja usein vielä vaikeampia vanhemmille ja ikäviä myös meille opettajille. Tästä huolimatta niihin on puututtava vakavalla otteella – mieluummin hieman aikaisemmin kuin myöhään.

…..

Eilisiltainen A-studio selvitti ja ratkaisi Kataisen ja Vanhasen välisen kiistan. Katainenhan on syyttänyt SDP:tä ja maamme hallitusta tempputyöllistämisesta ja tästä Vanhanen loukkaantui ja nosti asian esille. No eilisillan A-studio vahvisti, että 100 000 työpaikkaa tuli lisää, mutta tempuilla. Samalla kysyttiin miten näillä uusilla työpaikoilla elää? Työministeriö oli nimittäin selvittänyt A-studion pyynnöstä osa-aikaisten määrän ja tästä taikatemput paljastuivat.

Työministeriön Yleisradion A-studiolle tekemästä selvityksestä, että nykyisen hallituksen toimikaudella syntyneistä uusista työpaikoista puolet onkin osa-aikaisia. Työpaikat ovat syntyneet erityisesti palvelualoille, kuten sairaaloihin ja ravintoloihin, joissa on paljon vuokratyövoimaa ja lähes kymmenesosa uusista nyt syntyneistä työpaikoista on vuokratyötä. Tällä hetkellä suomalaisista puoli miljoonaa työskentelee osa-aikaisessa tai määräaikaisessa työsuhteessa.

Eli tässä faktaa tuohon hallituksen julistamaan 100 000 uuteen työpaikkaan ja niiden luonteeseen. No toisaalta hyvä, että edes pätkätyötä on löytynyt, mutta pysyvämpiä ratkaisuja olisi löydyttävä.

Eilenhän uutiset kertoivat myös illalla, että määräaikaisten työsuhteiden teettämisestä voi tulevaisuudessa saada jopa sakot, mikäli niiden tarpeellisuutta ei voida perustella. Asiaa selvittänyt kolmikantainen työryhmä esittääkin nyt, että työsuojeluviranomaiset voivat määrätä uhkasakon, mikäli työnantaja ei sääntöjä noudata.

Toisaalta nykyisenkin työsopimuslain mukaan työnantajan on annettava työntekijälle kirjallinen selvitys työsuhteen keskeisistä ehdoista myös suullisten sopimusten kohdalla, mutta tämä ei ole toiminut. Muuten pätkätöiden käyttöön ei työryhmä esittänyt merkittäviä muutoksia, mutta epäkohtia tulee kartoittaa sen mukaan jatkossa entistä laajemmin.

Erityisestihän palkansaajapuoli on vaatinut viime aikoina kovempia keinoja ja valvontaa pätkätöiden käyttöön. Erityisesti on kysytty sitä, milloin työvoiman tarve on niin pysyvää, ettei sitä voida vuodesta toiseen jatkaa ketjuttamalla lyhyitä työsuhteita. Tämä minunkin mielestäni juuri oikea ja aiheellinen kysymys. Itse en hyväksy työsuhteiden jatkuvaa ketjuttamista. Tämä kun on vielä äärimmäisen yleistä juuri hoitotyössä ja opetustus- ja kasvatustyössä. Toisaalta lainsäädännön pitää olla niin joustava, että lyhyitäkin työsuhteita voidaan solmia ja näin parantaa työllisyyttä ja ihmisten työnteon mahdollisuuksia, mutta minusta tuo sanapari perusteeton pätkätyö kertoo hyvin sen milloin asiaan on puututtava.

Tänään aloitan päivän toimisto- ja kirjoitustöillä. Kello nyt kahdeksan ja aamupäivä tehokasta aikaa. Iltapäivällä avaamme kello 14.00 Vaalitoimistomme Riihimäellä Hämeenkatu 38:ssa ja tänään tarjolla kahvia ja pullaa aina kello 18.00 asti. Paikalla päivän mittaan myös seutukunnan luottamushenkilöitä. Tervetuloa kahville – olemme kuulolla. Nyt töiden pariin.

…..

Kello 13.00 ja päivän työt tehty. Nopeasti piipahdin koulullamme ja nyt Lopen Nesteelle syntymäpäiväkahville. Laanolat ovat pitäneet huoltoasemaa Lopella nyt 30 vuotta ja samassa paikassa on huoltoasema toiminut samaan aikaan jo peräti 40 vuotta. Aikanaan vaarini ja enoni rakensivat kiinteistön ja aloittivat Kesoil-huoltoaseman pitämisen samassa paikassa. Nyt kahville sinne ja sitten Riihimäelle vaalitoimiston avajaisiin ja illalla OAJ:n vaalipaneeliin.

….

Kello 21.11 ja juuri kotiin. Vaalitoimistomme avajaiset oli menestys. Väkeä oli liikkeellä todella hyvin ja kahvia ja pullaa meni paljon. Paikkaamme kehuttiin kovasti ja myös sitä, että paikka on auki aina. Toimiihan toimistomme shop in shop periaatteella keittiö- ja kalusteliikkeen sisällä Riihimäen parhaalla paikalla Hämeenkatu 38:ssa. Hieno avaus toimistolle ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Riihimäen tukijoukot olivat laittaneet paikan koreeksi ja tarjoilut olivat viimeisen päälle. Kiitos Marjalle, Juhalle, Ramulle ja äidillenikin joka kiirehti kiireavuksi.

Neljä tuntia kahvipannut olivat kuumana ja väkeä riitti avaushetkestä aina loppuun asti. Itse kiirehdin puoli kuudelta Riihimäen Ammattioppilaitokselle OAJ:n vaalipaneeliin. Hyvä ja mielenkiintoinen tilaisuus oli tämäkin. Minulle sitä tutuinta alaa työni ja koulutuksenikin kautta. Sain kuulemma hyvin asiani ja mielipiteeni esille. Kiitokset palautteesta. Nämä mielipiteet löytyvät hyvinkin tarkkaan tuolta kampanjani Tavoitteet sivulta. Kiitokset myös OAJ:n väelle hyvin organisoidusta ja järjestetystä paneelista.

Tänään saimme myös lisää Mirva Valvannon grafiikkaa myyntiin. 50 ensimmäistä taideteosta on myyty ja nyt uusi erä liikkeellä. Riihimäkeläisen nuoren graafikon taide on ollut todella haluttua ja miksi ei olisi ovathan työt korkealla ammattitaidolla tehtyjä, puhuttelevia ja Riihimäen Kaihdin ja Kehys on ne ammattitaidolla myös kehystänyt. Nyt siis grafiikkaa saa jälleen. Ottakaapa yhteyttä tukiryhma@timoheinonen.fi

Illalla vielä kotimatkalla sovimme huomisen autojen mainosteippausten aikataulua. Tarkkalan Kuljetuksen hallilla alkaa aamusta aikamoinen kuhina kun toistakymmentä paketti- ja kuorma-autoa tulee teippaukseen. Itse aamulla suunnistan Päijät-Hämeen seuraavalle kierrokselle. Huomenna ohjelmassa Ihamäen Timon kanssa Heinolan markkinat kello 10-13. Nähdäänkö siellä?

Kommentit