Timo Heinonen uudisti esityksensä politiikan lobbaussäännöistä

Uutiset, tiistaina 13.11.2012

Kansanedustaja Timo Heinonen uudisti kesällä 2010 tekemänsä esityksen luoda Suomeen EU:n tapaan eettiset ohjesäännöt poliittiseen vaikuttamiseen eli lobbaukseen. Heinonen toivoo, että uusi hallitus suhtautuisi asiaan myönteisemmin ja veisi asiaa eteenpäin. Samalla eduskuntaan tulisi Heinosen mukaan perustaa erillinen rekisteri lobbaajista. Tmä olisi tärkeä ja luonteva jatko vaalirahoitus- ja lahjuslainsäädännön uudistamistyölle.

– Tein 2,5 vuotta sitten esityksen, että meilläkin olisi syytä ottaa käyttöön erilliset lobbaamissäännöt eli poliittisen vaikuttamisen eettiset säännöt. Silloin esitykseni meni oikeusministeri Tuija Braxille ja asia hautaantui. Nyt asia on hyvä nostaa uudelleen keskusteluun ja minusta tarvitsemme selkeät eettiset pelisäännöt tällaiseen vaikuttamiseen. Käytäväpolitiikka on yleistynyt koko ajan ja nyt on hyvä paikka luoda siihen pelisäännöt, kertoi kansanedustaja Timo Heinonen.

Euroopan Parlamentin työjärjestyksessä on ollut jo useamman vuoden Alexander Stubbin esityksen mukaisesti omat ohjeet lobbareille, jossa he sitoutuvat eettisiin sääntöihin.

– On totta, että termi ”lobata” herättää meissä suomalaisissa intohimoja ja sillä on meidän mielissämme usein negatiivinen kaiku, vähän samoin kuin valitettavasti myös vaalirahoituksella, Timo Heinonen perusteli.

Heinosen mukaan lainsäätäjien ja poliitikkojen on kuunneltava kaikkia tahoja tasapuolisesti hoitaakseen hyvin tehtävänsä. Hyvään hallintotapaan kuuluu, että kaikkia tahoja kuullaan päätöksenteon yhteydessä. Muutamassa vuodessa tällainen vaikuttaminen on lisääntynyt Heinosen mukaan merkittävästi niin eduskunnassa kuin sähköisenkin median välityksellä.

– On kiistaton tosiasia, ja myös aivan hyväksyttävääkin, että vaikuttaminen kuuluu päätöksenteon arkeen kaikissa parlamentaarisissa järjestelmissä. Haluamme tai emme, puhumme sitten lobbaamisesta tai vaikuttamisesta, keskusteluista tai tapaamisista, niin on päivänselvää että eri tahot pyrkivät vaikuttamaan meihin lainsäätäjiin, Heinonen totesi.

Timo Heinosen mukaan kaikkien lobbaajien pitää olla samalla viivalla, oli kanta asiaan sitten mikä tahansa. Jo nyt on olemassa eri näkemyksiä siitä, onko lobbaus ongelma tai onko nykykäytäntö hyvä.

– Kun pelisäännöt on selvät ja kaikille samat, niin lobbauksessa ei ole kyse moraalisesti arveluttavasta väkisin vaikuttamisesta, vaan nimenomaan henkilökohtaisista tapaamisista ja keskusteluista, joissa omat, yleensä asiantuntemukseen perustuvat näkemykset ilmaistaan meille päätöksentekijöille, totesi Timo Heinonen.

Timo Heinonen uudistikin vuoden 2010 esityksensä nyt uudelle hallitukselle. Heinonen vaatii, että työlistalle otetaan nyt lobbaussäädökset ja seurataan Stubbin EU:hun tuomaa mallia. Näin vaikuttamisen ja päätöksenteonkokonaisuus tulisi entistä avoimemmaksi.

Kommentit