Timo Heinonen tyytyväinen hevosenlannanpolton edistymiseen

Uutiset, torstaina 21.03.2013

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok) on tyytyväinen uuteen jätteenpolttoasetukseen, joka tulee voimaan tänään 20.3.2013. Uuden asetuksen myötä hevosenlannan polttaminen helpottuu ja olisi jatkossa mahdollista myös pienemmissä yksiköissä suurten jätteenpolttolaitosten sijaan.

Muutoksena entiseen on se, että jätteenpolton vaatimuksia ei enää sovelleta kaasutus- ja pyrolyysilaitoksiin, jos jätteen lämpökäsittelyssä syntyvä kaasu ei aiheuta suurempia päästöjä kuin maakaasun polttaminen. Käytännössä tämä voisi tarkoittaa sitä, että hevosenlantaa ja kuiviketta voidaan polttaa ilman jatkuvaa päästömittausta, joka on ollut ongelmana nykytilanteessa.

– Voisi sanoa, että tätä on odotettu, ja pitkään. Joskus asioiden eteenpäin vieminen on kovin hidasta, tästäkin aiheesta tein ensimmäisen esityksen jo kuusi vuotta sitten. Työ kuitenkin tuottaa tulosta. Täytyy myös osoittaa kiitokset ympäristöministeri Ville Niinistölle, joka on ollut asiaa viemässä eteenpäin, Heinonen kiittää.

Ruotsissa hevosenlannanpoltossa on jo käytössä laitteistoja, jotka toimivat kaasutusperiaatteella. Tekniikka on olemassa, ja tällaisten voimaloiden käyttö pitäisi olla mahdollista nyt Suomessakin, jos muut ehdot täyttyvät. Kyseinen voimala on noin 15-20 % kalliimpi kuin tavanomainen hake- tai pellettivoimala, mutta selvästi edullisempi kuin erityinen jätteenpolton vaatimukset täyttävä voimala. Ruotsissa kyseiset voimalat ovat saaneet myös EU-tukea.

– Uskon, että hevosenlannan hyötykäyttö saa jälleen potkun eteenpäin. Tämäkään ei vielä koko hevosenlannanpolttokysymystä ratkaise, mutta on ehdottomasti iso ja merkittävä askel eteenpäin. Toivon, että tätä mahdollisuutta lähdetään nyt hevosalalla selvittämään tosissaan, toivoo Heinonen.

Kommentit