Timo Heinonen tukee Raija Vahasalon ajatuksia – ”Parempi olisi kuitenkin luopua vapaan tulon rajoista kokonaan”

Uutiset, torstaina 01.04.2010

Kansanedustaja ja eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsen Timo Heinonen antaa tukensa valiokunnan puheenjohtajan Raija Vahasalon esitykselle kohtuullistaa takaisin perittävien opintotukien korkoja. Takaisinperintään opiskelijat ajautuvat jos työstä saadut tulot nousevat liian korkeiksi.

– Raijan (Vahasalo) esitys on hyvä. On täysin kohtuutonta kiskoa 15 prosentin korkoa opiskelijoilta jotka ovat usein vahingossa usein pätkätöiden myötä ylittäneet vapaan tulon rajat siitäkin huolimatta, että olemme niitä tällä hallituskaudella selkeästi korottaneet, totesi Timo Heinonen.

Huippukorkean koron takia takaisinperitty yhden kuukauden 298 euron opintotuki onkin perintävaiheessa 342,70 euroa. Sen sijaan esimerkiksi velallisten maksuviiveissä korko on 7%+EKP:n viitekorko eli tällä hetkellä noin 8 prosenttia.

– Itse olen esittänyt jo lukuisia kertoja, että tällaisista vapaan tulon rajoista pitäisi luopua kokonaan. Riittävä peruste opintotuelle on se, että opinnot etenevät sovitulla aikataululla, totesi Heinonen.

– Opiskelijoita siis rangaistaan edelleen työnteosta ja ahkeruudesta. Ja lisäksi monessa tapauksessa opiskelijat ovat juuri se ainoa ryhmä jonka arjen eläminenkin on laskettu lainan varaan. Opintotukikokonaisuudessa opintolaina näyttelee valitettavasti liian suurta roolia, painotti Heinonen ja muistutti, että moni opiskelija hankkisi mielellään opiskelujen oheisella työnteolla lisäansioiden lisäksi myös työkokemusta ja osaamista edessäolevaa työuraa silmällä pitäen.

Heinosen mukaan hän esitti vapaan tulon rajojen poistoa jo nyt opintotukikokonaisuutta uudistettaessa. Ainakaan toistaiseksi esitys ei ole saanut riittävää kannatusta.

– Opiskelijoidenkin toimeentulojärjestelmän tulee olla sellainen, että sekään ei pidä sisällä kannustinloukkuja ja vapaan tulon rajat ja niihin liittyvät kiskurikorot ovat juuri pahimpia tällaisia.

Kommentit