Timo Heinonen sanoo ”EI” tekijäoikeuslain työsuhdeolettamalle – ”Asiaa ei ole mitään syytä viedä eteenpäin”

Uutiset, torstaina 10.12.2009

Kokoomuksen kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Timo Heinonen sanoo jyrkästi ei suunnitelmille heikentää tekijänoikeussuojaa ns. työsuhdeolettamalla. Työryhmän esitys tarkoittaisi toteutuessaan sitä, että tulevaisuudessa työantajan ei enää tarvitsi sopia tekijänoikeuksista työntekijän kanssa.

– Itse pelkään, että tällainen uudistus veisi maatamme väärään suuntaan. Itse haluan olla tukemassa luovan työn tekijöitä ja en näe mitään syytä siirtää painopistettä ja turvaa suuremman eli työnantajan suuntaan, totesi Timo Heinonen.

Heinonen korosti, että nykykäytäntö on varsin toimiva eikä asian käsittelyssä ole esille tuotu sellaisia tapauksia jotka vaatisivat uudistusta.

– Ongelma taitaa enemmänkin olla tiedotuksessa ja osaamisessa. Kun lisätään tietoa pk-yrityksiin niin nykylainsäädäntö toimii hyvin, lisäsi Heinonen.

Nykylainkin mukaan työnantaja ja työntekijä voivat jo täysin vapaasti yhdessä sopia tekijänoikeuksista. Heinonen ei halua missään tapauksessa heikentään teoksen luojan oikeutta työhönsä on sitten kyse sanallisesta tai kuvateoksesta, musiikista tai esimerkiksi opettajan tekemistä oppimateriaaleista.

– Jatkossakin tekijänoikeuksien tulee kuulua tekijälle. Työnantajalla on jo nytkin oikeus neuvotella nykylainkin mukaan erilaisesta käytöstä ja haluan, että tekijää tässä kuullaan ja hän myös päättää jatkossakin miten hänen teostaan ja kättensä jälkeä käytetään, totesi Heinonen ja toivoi, että kulttuuriministeri Stefan Wallin (r) luopuisi tekijänoikeuslain muutossuunnitelmista.

Kommentit