Timo Heinonen: Rintamaveteraanien puolisoille taattava mahdollisuus myös avokuntoutukseen

Uutiset, tiistaina 21.04.2009

Kansanedustaja Timo Heinonen vaatii hallitukselta toimia, jotta rintamaveteraanien puolisoiden avokuntoutusta tuettaisiin valtion toimesta. Nykytilanteessa veteraanin puoliso voi osallistua yhdessä puolison kanssa laitoskuntoutusjaksolle, mutta ei avokuntoutukseen. Puolison mukana oloa on pidetty ehdottoman tärkeänä, jotta veteraaneille olisi mahdollisuus käyttää kuntoutusmahdollisuutta. Avokuntoutus on kuitenkin usein veteraanille helpompi ja inhimillisempi, mutta myös yhteiskunnalle halvempi ja tehokkaampi tapa järjestää kuntoutusta.

– Tämä on iso ongelma, mutta lähinnä kiinni vaan tahdosta. Avokuntoutus olisi pariskunnille mukava ja toivottava vaihtoehto ja myös yhteiskunnalle edullisempi. Toivottavasti asia nousee jälleen keskusteluun, kertoi esityksen ministerille aiheesta tehnyt Timo Heinonen ja totesi, että myös puolisoiden välistä kuntoutuspäivien jakoa tulisi kehittää.

Heinonen perustelee vaatimustaan sillä, että valtionkonttorin tavoitteena on nimem omaan ollut siirtää veteraanien kuntoutuksen painopistettä avokuntoutukseen. Veteraanien puolisoilla, jotka eivät omaa rintamatunnusta, ei kuitenkaan ole mahdollisuutta tähän osallistua. Usein tilanne on kuitenkin se, että puolisot ovat pitäneet huolta veteraaneista kymmeniä vuosia, ja jotkut toimivat omaishoitajina. Heidän hyvinvointinsa on tärkeä asia myös veteraanien hyvinvoinnin kannalta.

– Rintamaveteraanien etuudet ovat ennen kaikkea kunnianosoitus yhä harvenevalle joukolle maamme pelastajia ja rakentajia, ja näin myös tämä epäkohta tulisi nyt hoitaa kuntoon. Aihetta on aktiivisesti nostanut esiin myös Suomen Veteraaniliittojen valtuuskunta, ja toivotaan, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin puolisoiden avokuntoutukseen pääsyn parantamiseksi.

Kommentit