Timo Heinonen: Oman auton käyttö turvattava pitkien etäisyyksien maassa

Uutiset, tiistaina 10.08.2010

Vihreiden puheenjohtajan Anni Sinnemäen esitykset kilometrikorvausten leikkaamisesta eivät ole kansanedustaja Timo Heinosen mukaan tästä maasta. Heinonen toteaa, että oman auton käyttö on pitkien etäisyyksien maassa yleensä välttämättömyys, kun julkinen liikenne ei toimi kuin suurimmissa kaupungeissa ja niiden lähialueilla. Myös monissa perheissä henkilöauto on välttämättömyys halutaan sitä tai ei.

– Kun autoilun verotusta nyt uudistetaan käytön verotuksen suuntaan ja päästöperusteiseksi niin samaan aikaan pitää kyllä muistaa myös se, että monissa tapauksissa oma auto on ainoa vaihtoehto ja mahdollisuus liikkua. Henkilöauton käytöstä ei saa siis tehdä mahdottomuutta, totesi Timo Heinonen.

Vihreät ovat nostaneet nyt keskusteluun oman auton korvausten leikkaamisen. Nykyinen kilometrikorvaus omalla autolla tehdystä, työpaikan ulkopuolelle suuntautuneesta työmatkasta on 45 senttiä kilometriltä. Viime vuonna yksityiset työnantajat maksoivat kilometrikorvauksia reilun miljardin euron verran.

– Jos tästä nyt luovuttaisiin niin moni yritys olisi suurissa vaikeuksissa. Työntekijät eivät enää suostuisi käyttämään omaa autoa yrityksen ja työajoihin ja sen tiedämme mitä sellainen tie tuottaisi – konkursseja ja työttömyyttä, totesi Timo Heinonen ja painotti, että kilometrikorvauksessa tulee tulevaisuudessakin huomioida polttoaineen kulutuksen lisäksi myös auton hankinta ja omistaminen ja auton muut kulut.

Timo Heinonen muistutti samalla, että panostukset julkiseenliikenteeseen ja yksityisautoilu eivät ole toistensa vastakohtia.

– On tärkeää panostaa ja kehittää julkistaliikennettä. Olen Sari Sarkomaan kanssa samaa mieltä, että esimerkiksi työsuhdematkalipusta on tehtävä entistä houkuttelevampi työantajille ja kannustaa niin työntekijöitä valitsemaan joukkoliikenne. Mutta Suomessa on valtaosa alueita missä julkinen liikenne ei toimi eikä sitä edes saada järkevin kustannuksin toimimaan niin, että henkilöautoista voitaisiin luopua. Myös monelle perheelle mm. harrastusten takia oman auton käyttö on välttämättömyys. Ennemminkin pitää seurata sitä ettei henkilöauton kustannukset perheille nouse kohtuuttomuuksiin, totesi Heinonen ja painotti, että korvauksia oman auton käytöstä työmatkoihin ja esimerkiksi perhekäytössä pitää kehittää.

Kommentit