Timo Heinonen nautti Suomen MM-ralliviikonlopusta – ”Tätä viikonloppua odottaa joka vuosi”

Uutiset, sunnuntaina 04.08.2013

Kansanedustaja Timo Heinonen urakoi koko loppuviikon Neste Oil Rallyssa. Kilpailun pääselostajaksi jälleen palannut Heinonen urakoi Jarno Hatakan ja Jussi Hannulan kanssa pitkän viikonlopun ja ohjelmaan mahtui niin Ouninpohjaa kuin Killerin Supererikoiskoekin. Pitkän neljän päivän urakan päätti lauantai-illan palkintojenjako Paviljongissa.

– No yritin kerran kansanedustajaksi tuloni jälkeen, että ollaan sitten vieraana ja katsellaan vaan. Sen viikonlopun jälkeen totesin, että ei se ole minua varten vaan haluan pätkille ja selostamaan, naureskeli Timo Heinonen.

Yhden vuoden tauon jälkeen Heinonen palasikin silloin selostuspuuhiin ja nyt 12 vuotta on jo takana.

– Parhaita hetkiä ovat tietenkin Kakariston risteys ja 10 000 rallifania ja tietenkin Killerin Supererikoiskoe on aina tunnelmarikas selostaa. Ja hienoja hetkiä myös Jari-Matti Latvalan voitto muutaman vuoden takaa ja kyllä silloinkin ilmassa oli aikamoista urheilujuhlaa kun 2000-luvun alussa Viron Markko Märtin juhli voittoa. Sitä virolaisten juhlintaa oli hauska selostaa ja innostaakin, kertoi Heinonen muistoja.

Tänä vuonna Heinonen aloitti juontotyöt on keskiviikkona lähtöpaikkojen valintatilaisuudesta ja Rallyn Hall of Famen -juhlallisuuksista. Torstaista lauantaihin oli päivät täynnä sitten selostusta ja lauantaina palkintojenjako huipensi viikonlopun.

– Totta kai olisi ollut vielä hienompaa kutsua joku suomalaisista ykkösenä lavalle. Mutta kyllä tunnelmaa oli nytkin ja saatiinhan me kaksi MM-osakisavoittajaakin kun Jari Ketomaa voitti WRC2-luokan ja Andreas Amberg juhli JWRC:n MM-voittoa, kertoi Heinonen ajellessaan Jyväskylästä kohti kotia Lopelle.

Neste Oil Rallyn selostuksista Heinonen vastasi yhdessä pitkäaikaisten ystäviensä Jussi Hannulan ja Jarno Hatakan kanssa. Sunnuntaina Heinonen jatkoi vielä päivää Lopella Skeetin SM-kisojen parissa.

– Kohta olen täällä radalla. Hienoa päästä seuraamaan loppukilpailua ja sitten kilpailun suojelijana on kunnia jakaa mestareille myös kultaiset kiekot, kertoi Heinonen.

Sebastien Ogier ajoi voittoon – Thierry Neuville yllätti Heinosen

Ranskalainen Sebastien Ogier jatkoi Neste Oil Rallyssa vakuuttavia otteita ajoi ylivoimaiseen voittoon. Jari-Matti Latvalan torstainen keskeytyskään ei voitolle jättänyt jossittelun varaan, sillä superrallisäännöllä takaisin mukaan kilpailuun tullut Latvala ei pysynyt Ogierin vauhdissa mukana perjantaina eikä lauantainakaan.

– Odotin kyllä, että JM (Jari-Matti Latvala) olisi pystynyt perjantaina ja lauantaina ilman paineita ajaessaan tekemään pohja-aikoja ja sitä kautta ainakin henkisesti kiusaamaan Ogieria, mutta ei, ihmetteli Timo Heinonen rallin päätyttyä.

Heinonen totesi, että Ogierin voitto ei ollut kauden aiempien näyttöjen valossa yllätys. Yllätyksenä Heinonen sen sijaan piti belgialaisen Thierry Neuville kakkostilaa ja myös Mads Östbergin kolmostilaa.

– Pakko myöntää, että en uskonut varsinkaan Neuvillen pysyvän tässä kyydissä mukana varsinaisina ajopäivinä torstain jälkeen. Se oli tiedossa, että Neuville on nopea ja nauttiin tällaisista ralleista, mutta rehellisyyden nimissä en uskonut hänen pysyvän täällä loppuun asti tiellä, myönsi Heinonen.

Sebastien Ogierin kanssa palkintokorokkeelle Paviljongissa nousivat belgialainen Thierry Neuville ja norjalainen Mads Östberg Fordeillaan. Ford-kaksikon välinen taistelu ratkesi vasta Ouninpohjassa kun Östberg pyöräytti autonsa ympäri.

– Olihan kilpailu suomalaisittain katastrofi. JM mentti mahdollisuudet jo toisella erikoiskokeella ulosajoon ja Mikko Hirvonenkaan ei lopulta pysynyt vauhdissa mukana. Ei olosuhteista tähän selitystä löydy.

– Muistan kuinka 2003 oli samanlainen tilanne, että lavalla oli vain ulkomaalaisia kuskeja. Se oli silloin sensaatio ja oli se eilenkin. Nyt voitto meni ulkomaille lisäksi jo kolmannen kerran peräkkäin.

Neste Oil Rallin jälkeen MM-sarja Saksassa kolmen viikon kuluttua Saksassa. Saksaan MM-karavaani suuntaan Sebastien Ogierin johtaessa MM-sarjaa 90 pisteen erilla Latvalaan ja Neuvilleen.

Jarkko Nikara, Jari Ketomaa ja Andreas Amberg valopilkut

Timo Heinonen luetteli kotikisan valopilkuiksi hyvin Minillä ajaneen Jarkko Nikaran, WRC2-luokan voittajan Jari Ketomaan ja JWRC-luokan voittaneen Andreas Ambergin.

– Kyllä se tuo kolmikko on. Heistä Jarkko Nikaran osakkeet nousivat viikonlopun aikana kuskimarkkinoita ajetellen merkittävällä tavalla. Ja myös Juho Hänninen väläytteli hyvin, mutta ehkä kuitenkin kotikisa jäi häneltä mollivoittoiseksi, pohti Timo Heinonen.

– Itse toivon, että Juho (Hänninen) saa ensi kaudeksi tehdastiimipaikan ja uskoisin, että sitten lähimpänä takana kärkkyy jo Esapekka Lappi. Jarkko Nikaran mahdollisuudet on nyt fifty-sixty, luulisin, pyöritteli Heinonen kotimatkallaan.

Neste Oil Rallyn tulokset 2013:

1. Sebastien Ogier Volkswagen 2.43.10,4
2. Thierry Neuville Ford + 36,6
3. Mads Östberg Ford + 57,6
4. Mikko Hirvonen Citroen + 1.21,6
5. Dani Sordo Citroen + 6.08,5
6. Jevgeni Novikov Ford + 8.39,7
7. Jari Ketomaa Ford + 11.19,2
8. Per-Gunnar Andersson Ford + 11.41,5
9. Robert Kubica Citroen + 12.48,1
10. Andreas Mikkelsen Volkswagen + 13.42,0

MM-pisteiden tilanne 8/13:

1. Sebastien Ogier Volkswagen 181
2. Jari-Matti Latvala Volkswagen 91
Thierry Neuville Ford 91
4. Mikko Hirvonen Citroen 73
5. Dani Sordo Citroen 69
6. Sebastien Loeb Citroen 68

Kommentit