Timo Heinonen kiittelee naakkojen rauhoituspäätöksen purkua

Uutiset, perjantaina 08.06.2018

Kansanedustaja Timo Heinonen kiittelee ympäristöministeri Kimmo Tiilikaista esityksestä, millä naakka siirretään rauhoittamattomien lintujen luetteloon. Heinonen teki asiasta esityksen aikanaan ja nyt lakiin kirjattava muutos helpottaa niin vanhojen talojen hoitoa kuin maatalouttakin.

-Liian pitkään tämän muutoksen saamisen kesti, mutta kun ongelmat kasvoivat vuosi vuodelta niin lopulta järki voitti. Alueellisesti ongelmat ovat olleet isoja jo vuosikausia, kommentoi Timo Heinonen ja kertoi saaneensa aiheesta kymmeniä huolestuneita ja jopa kiukustuneita yhteydenottoja.

021215
260401
lintu, naakka, parvi, lintuparvi

Naakat tekevät tuhoja mm. vanhoissa rakennuksissa ja kirkoissa, mutta myös kasvavassa määrin maatalousvahinkoja.

-Meidän täytyisi saada huomattavasti joustavammaksi myös paikalliset luvat poistaa tai harventaa ylisuuriksi kasvavia lajikantoja.

Naakankin kohdalla asetuksella säädettäisiin pesimäajan kattava rauhoitusaika. Uusi laki on tarkoitus saada voimaan jo elokuun alusta.

-Suuret naakkaparvet tuhoavat satoa tienvarsilta parhaimmillaan kilometrien matkoilta ja asettuvat tämän jälkeen keskemmälle peltolohkoja. Viljaa tuhoutuu muutamissa päivissä kymmeniä hehtaareja.

Heinonen teki esityksensä jo vuonna 2014, mutta silloinen ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr) ei asiaan tarttunut. Vuosien aikana ongelma on vain pahentunut.

-Olen asiaa pitänyt esillä koko ajan  ja kun paine kasvoi riittävästi niin nyt oli oikea aika saada asia kuntoon, kertoi Timo Heinonen, joka toimii myös eduskunnan Valtiovarainvaliokunnan ympäristö- ja asuntojaoston puheenjohtaja.

 

 

 

 

Kommentit