Timo Heinonen: Kepu sanoi ei koululiikunnan lisäämiselle

Uutiset, torstaina 16.12.2010

Kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Timo Heinonen (kok.) hämmästelee keskustan politikointia korkean osaamisen kannalta keskeisen tärkeällä peruskoululla. Suomalainen peruskoulu tunnetaan maailmanlaajuisesti menestystarinana, jota tulisi Heinosen mukaan vaalia sen arvon mukaisesti.

Kokoomuksen Osaamisen ja Sivistyksen politiikkaverkoston puheenjohtajana toimiva Heinonen toteaa, että tuoreimpien Pisa-tutkimusten syvempi analysointi osoitti selkeän tarpeen uudistaa ennen muuta sitä, mitä peruskoulussa opetetaan.

– Pisa paljasti sen, että esimerkiksi luetun ymmärtämisessä, tiedon hallinnassa ja käsittelyssä on tapahtunut selkeää heikentymistä viimeisen 10 vuoden aikana. Tämän vuoksi olisimme halunneet uudistaa oppisisältöjä niin, että koulussa olisi keskitytty ulkoa oppimisen sijaan enemmän taitoa käsitellä tietoa, toteaa Heinonen.

Heinosen mukaan Keskustan päätös osoittaa, että puolue ei halua kehittää peruskoulua 2020-luvulle ja irtautumalla tästä uudistustarpeesta keskusta sanoi samalla ei myös liikunnan lisätunneille, taito- ja taideaineille ja peruskoulun tasa-arvolle.

– Esimerkiksi kokonaistuntimäärän lisääminen olisi vahvistanut entisestään peruskoulumme tasa-arvoisuutta ja tuonut lapset asuinkunnasta riippumatta samalle viivalle tulevaisuutta ajatellen. Uudistus olisi myös tuonut maaseudun kouluihin lisää kielivalikoimaa ja näin vahvistanut kaikkien lasten kielitaitoa. On valitettavaa, että keskusta nyt vaalien lähestyessä kaivaa esiin vanhat tutut tapansa, toteaa Heinonen.

Kommentit