Timo Heinonen: Kansalaisaloitteiden voimassaoloa syytä jatkaa

Uutiset, maanantaina 20.08.2018

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen uudistaa esityksensä kansalaisaloitteiden lainsäädännön päivittämiseksi. Heinonen haluaa, muuttaa lakia niin, että kansalaisaloitteet eivät raukeaisi enää jatkossa vaalikauden vaihtuessa. Ongelman nosti alkavan eduskuntasyksyn alla esille Helsingin Sanomat, kun mm. sosiaali- ja terveysvaliokunnan ja myös perustuslakivaliokunnan aika tullee menemään isolta osin sote-uudistuksen käsittelemiseen.

-Useamman kerran olen tämän ongelman nostanut esille eduskunnan keskusteluissa. Ehkä sitä on pidetty kaukaisena ja turhana, mutta nyt arki taitaa tuoda totuuden kaikkien meidän kansanedustajien syliin, toteaa Timo Heinonen.

Nykyinen raukeamissäännös on tehnyt loppukaudesta muutenkin kansalaisaloitteiden näkökulmasta tyhjäkäynnin aikaa kun hyviä asioita ei ole enää kannattanut laittaa aikataulun takia edes liikkeelle.

-Toivottavasti eduskunnassa tehdään nyt pikaisesti esitys siitä, että kansalaisaloitteet pysyvät voimassa myös yli eduskuntavaalien. Samalla on mahdollisuus tarkastella myös muita muutostarpeita jos sellaisia on, esittää Heinonen.

Eduskunta on saanut käsiteltäväkseen tällä vaalikaudella runsaasti kansalaisaloitteita joista osa kuitenkin odottaa edelleen valiokunta- ja muuta eduskuntakäsittelyä.

-Kansalaisaloitteet ovat osoittaneet toimivuutensa. Niillä on jo muutettu maatamme ja nostettu lisäksi monta tärkeää asiaa eduskunnan käsittelyyn. Kansalaisaloitteista on tullut tärkeä osa demokratiaa ja myös keino herätellä meitä poliitikkoja ja puolueitakin tärkeiden ja joskus vaikeidenkin asioiden ääreen.

Kommentit