Timo Heinonen haluaa säilyttää opettajilla oikeuden valita oppimateriaalinsa

Uutiset, lauantaina 05.10.2013

Kokoomuksen kansanedustaja ja Osaamisen ja Sivistyksen politiikkaverkoston puheenjohtaja Timo Heinonen haluaa säilyttää kunnilla ja opettajilla jatkossakin oikeuden valita haluamansa oppimateriaalit. Heinosen kommentti liitty Opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotukseen, jonka mukaan säästötoimenpiteenä peruskoulujen ja lukioiden oppimateriaalit päätettäisiin ja hankittaisiin jatkossa keskitetysti valtion toimesta.

– Laadukkaan peruskoulumme yksi kulmakivi on juuri korkeastikoulutettujen opettajien vapaus valita parhaat mahdolliset oppimateriaalit ja opetusmenetelmätkin tapauskohtaisesti. Keskitetty ja pakotettu oppimateriaali laskisi suoraan koulutuksemme laatua ja tasoa, toteaa Heinonen ja sanoo luottavansa jatkossakin kuntien ja opettajien ammattitaitoon näissä valintatilanteissa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ehdotus sisältyi valtiovarainministeriölle annettuun toimintaohjelmaan, jolla kuntien tehtäviä ja velvoitteita vähennettäisiin.

– Pohdin esitystä ja kantani on selvä. Sen sijaan esimerkiksi uuden opetusteknologian hankintaa voisi pohtia keskitetysti. Olisi varmasti hyötyä, että älytaulut ja muut järjestelmät keskustelisivat keskenään ja olisivat perustaltaan samanlaisia vaikka koululainen tai opettaja vaihtaisikin koulua. Tässä valtio voisi minusta koordinoida hankintaa ja myös taata sen, että kaikille kouluille saadaan nykyaikaiset järjestelmät. Mutta sen jälkeen koneille tulevan materiaalin pitää olla opettajien itsensä valittavissa ja eri kustantajien ja tekijöiden tarjottavissa, totesi Heinonen.

Samalla Heinonen totesi kannattavansa jatkossakin maksutonta kouluruokailua kaikille. Perussuomalaisten riveistä on ehdotettu kouluruuan maksullisuutta.

Kommentit