Tiistai, 30.01.2007

Blogi, tiistaina 30.01.2007

Yli 10-vuotiaista suomalaisista lapsista lähes 20 prosenttia on jo lihavia ja ylipainoisuus on kahden vuosikymmenen aikana kaksinkertaistunut tai jopa kolminkertaistunut. Lapsuusiän lihavuuden haitat ovat pääosin henkisiä, mutta lihavuus altistaa kuitenkin jo lapsiakin sydän- ja verisuonitauteihin, ns. aikuistyypin diabetekseen millä on yhteys lihavuuteen, ruuansulatuselimistön häiriöihin, unihäiriöihin sekä liikuntaelimistön häiriöihin – siis jo lapsuusiässä. Tytöillä liikalihavuus voi lisäksi aiheuttaa häiriöitä kuukautiskiertoon.

Lihavuuden hoito on hankalampaa kuin ennaltaehkäiseminen. Vanhempien rooli lapsen elämäntapojen muokkaajina onkin merkittävä ja tärkeää on puhua lasten painonhallinnasta ei laihduttamisesta. Asiaan pitää puuttua fiksusti ei syyttelemällä eikä laidutuskuurein. Meillä aikuisilla siihen on mahdollisuuksia – jopa lapsen huomaamatta, jos niin haluamme.

Uskokaa tai älkää niin minä itse kuuluin tähän ryhmään lapsena. Aivan pikkupoikana ala-asteen ensimmäisillä luokilla oli langanlaiha, mutta kolmannesta luokasta ylöspäin lihoin valvasti ja olin todella tuhdissa kunnossa. Jos kuvan näyttäisin niin… uskoisitte. Painoin saman verran kuin nyt 181 cm pitkänä. Minulle kävi niin, että painonnousun sain omalla tahdolla pysähtymään ja kasvuiän myötä pituuskasvu auttoi korjaamaan tilannetta.

Tänäkin päivänä nykykoululaisten elämäntapojen erot näkyvät nimenomaan heidän käyttäytymisessään ja elämäntavoista aiheutuvat sairaudet vasta aikuisiässä ja siksi tässä tilanteessa pitäisi ryhtyä toimiin. Opettajana erityisen tyytyväisenä otinkin eilen vastaan Nuori Suomi -järjestön hankkeen saada koululaiset liikkumaan vähintään tunnin koulupäivässä – siis perinteisten liikuntatuntien lisäksi. Maanantaina käynnistetyssä Koululaiset liikkeelle -hankkeessa korostetaan, että liikunnan avulla on mahdollista tukea koululaisen hyvinvointia monipuolisesti.

Terveysliikunnan professori ylilääkäri Tommi Vasankarin mukaan lasten ja nuorten liikuntaa on pakko lisätä, jos yhteiskunnassa tikittävä kuntopommi halutaan purkaa. Pelkkä valistaminen ei kuitenkaan riitä vaan koulupäivän sisältöä ja kouluruokailua on parannettava. Tärkeintä on kuitenkin aina muistaa se, että suurin vastuu kuuluu aina kodille. Vasankari totesi, että hyvä mahdollisuus aloittaa on esimerkiksi se, ettei perheen koululaisia kuljeteta joka aamu autolla koulun portaille jos siihen ei matkan tai muun syyn takia pakkoa. Itse opettajana olen yrittänyt aina välituntivalvontojeni yhteydessä saada koululaiset liikkeelle – tästä rakentuisi se tunti helpolla. Siellä pihalla kun opettajana seisoo valvontavastuun myötä niin en ymmärrä miksei sitä aikaa voisi käyttää hyödyksi muutenkin. Meillä oli välitunneilla köydenvetoa, kukkulan kuningasta, mäenlaskukisoja, pukkitaisteluja ja monenmoista pikkuhauskaa aina vartin tunnissa opettajan johdolla. Samoihin aikoihin myös koulumme koulunkäyntiavustajat pitivät ulkona aktiivivälkkiä. Hyvä idea nekin. Tässä olisi hyvä paikka aktivoida koululaisia. Osahan liikkuu joka tapauksessa ja pelaa jokaisen välitunnin ainakin alakoulussa fudista ja muita pelejä, mutta saada liikkeelle muutkin. Kannattaa yrittää.

Mielestäni jälleen kerran erittäin hyvä kampanja Nuorelta Suomelta. Koululaiset liikkeelle -hankkeen tavoitteena on opetusministeriön rahoituksen ja Keskonkin tuella lisätä mm. koulujen liikuntakerhotoimintaa ja kisoja ja tapahtumia.

….

Tänään selviää kampanjamme autokalusto. Kuntakierros jatkuu tällä viikolla perjantaina Heinolan markkinoilla ja tavoitteena saada silloin liikkeelle jo yksi kampanjan väreissä olevista autoistakin. Muutenkin liikenteessä alkaa näkyä kampanjamme tunnukset suuret Heinonen 2007 -tienviitat ja tekoja. -mainokset. Tästä se jatkuu.

Nyt kirjoitustöiden pariin ja päivällä hieman ulkoiluakin.

Saimme tänään mainontamme hyvin pitkälle järjestykseen. Mainonta erikoislehdissä jatkuu ja se saa rinnalleen lähiaikoina aluelehdet ja maakuntalehdet. Tv:stäkin on lupa odottaa jotain. Kiitokset aktiivisille tekijöille. Oli mukana nähdä valmista jälkeä

Kaksi vaalikonetta tänään jälleen hoidettu. Kohta taitaa olla täynnä jo kymmenen eri vaalikonetta eli valinnanvaraa löytyy. Mielenkiintoisia ja pääasiassa hyvin valmisteltuja kysymyksiä mihin oli ilo vastata.

Vanhempani menivät aamusta Pekkalan mökille kaivon painesäiliön sulatuspuuhiin. Puoliltäpäivin vaihdoin itsekin päälleni toppavaatetta ja ei muuta kuin jääkylmään kaivoon roikkumaan ja puuhiin. Saimme laitteet suliksi ja jälleen vesi juoksee. Jostain raosta oli pakkanen pujahtanut kuitenkin kaivoon vaikka finnfoamia ja muuta eristystä piti olla riittämiin. Nyt lisää eristettä päällä ja sisällä ja vielä isän kanssa teimme lumestakin vällyjä kaivolle. Mukava katkaisu tähän kampanjatyöhön.

Nyt vaatteiden vaihtoon ja sitten Riihimäelle. Tänään talkooryhmä rakentaa vaalitoimistomme Hämeenkatu 38:aan ja paikan virallisia avajaisia vietetään ensi torstaina. Lisätietoa tuolla Kalenteri-sivulla.

….

Kello 20.41 ja juuri kotiin. Vaalitoimisto Riihimäen keskustassa parhaalla paikalla Hämeenkatu 38:ssa on valmis. Peltovuoren Petteri Expoprintistä (www.expoprint.fi) ja Järvisen Juha olivat suunnitelleet paikan ulkoasun ja täytyy olla jälleen kerran tyytyväinen. Niin hyvä kuin tästä miehestä saa 🙂

Torstaina on paikkamme avajaiset ja Tarkkosen Marja ja Riihimaan Raimo varmistivat, että kaikki torstaiksi kunnossa. Paikka tulee siis olemaan auki joka päivä ns. kylmänä ja tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin miehitettynä. Erilaisia teemojakin on luvassa ja tänään mm. varmistui jälleen yksi kansanedustajavierailukin toimistoomme. Toivotaan, että paikka toimii.

Kiitokset myös palautteesta mitä aamuinen Nuoriso Suomi -kampanjan kommentointi on tuonut. En olisi uskonut, että niin paljon palautetta tulee ja useassa vielä hieman pilke silmäkulmassa ei tuota lapsuus ajan pyöreyttä uskottu. No tuossa se kuva nyt sitten – ei tosin aivan pulskimmillaan. Niin kuin sanoin nämä ovat varsin henkilökohtaisia juttuja. Nykyisin olen esillä enemmän kuin tarpeeksi jo työnikin kautta, mutta voin hyvin myöntää, että lapsena kärsin tuosta lihavuudestani. Se ei ollut helppoa aikaa minulle henkisesti, mutta yläasteella ja kunnan leirien ja isoistoiminnan kautta sain itseluottamusta ja siitä se alkoi. Ratkaisevan tärkeä oli liikuntasihteeri Sisko Keskitalon panos – hän antoi minulle uskomattoman paljon vastuuta mm. nuorisotilan perustamis- ja rakentamisvaiheessa kun olin vielä 16-17-vuotias ja siitä ne jutut pikkuhiljaa etenivät. Sitten kunnan ja seurakunnan leireillä apuohjaajana, isosena ja opettajana ja sitä kautta ensimmäisiä juontojuttuja ja niin se itseluottamus siitä kasvoi.

Mutta jokainen meistä on yksilö ja suhtautuu tällaisiin asioihin omalla tavallaan. Minulle se oli kova paikka, mutta… Tuossa Nuoren Suomen hankkeessahan ei tosin ole kyse siitä miltä näyttää vaan siitä mitä liikalihavuus vaikuttaa terveyteemme.

Tulipahan avauduttua taas… Huomenna aamulla Hyvinkään ja Riihimäen talousalueen talousaluetoimikunnan johtoryhmän kokous Riihimäellä. Tärkeitä ja suuria asioita mm. kunta- ja palvelurakennehankeen ja kuntaliitosselvitystyön tiimoilta. Aikainen herätys, joten kiitos tästä päivästä.

Kommentit