Maanantai, 29.01.2007

Blogi, maanantaina 29.01.2007

Uusi kunnanhallituksemme aloittaa työnsä tänään. Hallitus uusiutuu aikalailla aina puheenjohtajaansa myöten ja samalla myös hyvin haasteellisessa paikassa. Kunta- ja palvelurakenneuudistus on kuumimmillaan ja meidän talousalueella tehdään parhaillaan Hyvinkään, Riihimäen, Lopen ja Hausjärven kesken selvitystä mahdollisen kuntaliitoksen eduista ja haitoista. Samaan aikaan myös maassamme kuntatalous on huonossa jamassa.

Haasteita ja tehtävää siis riittää, mutta itse uskon, että tämä uusi kunnanhallituskin jatkaa samaa hyvää yhteistyönlinjaa kuin vuoden vaihteessa työnsä päättänytkin hallitus. Me halusimme kokeilla Lopellakin hallituskauden jakamista Riihimäen tapaan kaksivuotiskausiin. Sovimme järjestelystä jo kaksi vuotta sitten heti vaalien jälkeen ja tämän jälkeen olemme kaikki tienneet miten asiat etenevät. Tällä mallilla saadaan sitoutettua enemmän asiantuntemusta ja näkemyksiä kiinni kuntamme keskeiseen päätöksentekoon ja ainakin meidän ryhmässämme yhteistyö ja tiedotus ryhmän sisällä on pelannut niin hyvin, että uskon muutoksen tapahtuvan kuin ei mitään tapahtuisikaan.

Toisaalta samaan aikaan nyt hallituksen varajäseniksi siirtyvät Riitta Nylund, Eeva Pyhälammi ja Antti Rusi jatkavat keskeisissä muissa kuntamme ja seutukuntamme luottamustoimissa valtuutetuntyön ohella. Eeva jatkaa Riihimäen seudun terveyskeskus kuntayhtymän hallituksessa ja Antista tulee EKES:n puheenjohtaja ja valtuustoryhmämme puheenjohtaja. Hallitukseen meiltä nousee nyt edellisen kaksivuotiskauden varajäsenet Minna Varis, Saija Grönholm ja Kari Maunula.

Hausjärvellä ja Riihimäellä tapahtui myös pieni muutoksia keskeisissä tehtävissä. Kokoomuksen Risto Arovuori jatkaa Hausjärven kunnanvaltuuston puheenjohtajana, mutta hallitukseen kokoomuslaisista tuli uutena Olli-Pekka Hynönen jatkavien Risto Tiippanan ja Liisa Koskelan rinnalle. Tiippanasta tuli samalla myös kunnanhallituksen varapuheenjohtaja.

Riihimäellä Kai Heimonen luovutti kunnanvaltuuston puheenjohtajan tehtävät Olli Puputille ja kaupunginhallitukseen nousivat Eija Aittola ja varapuheenjohtajaksi Raimo Riihimaa. Eijalla ja Ramulla pitkä kokemus kunnallispolitiikasta ja kaupunginhalituksestakin aiemmilta kausilta kuten Puputin Ollillakin.

Onnittelut kaikille uusille tehtäviin valituille myös ylipuoluerajojen. Muissakin puolueissa pienia muutoksia tuli. Jatketaan tästä eteenpäin hyvällä yhteistyöllä koko seutukunnan etua ja menestymistä ajatellen.

….

Viikonloppuna Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus herätteli tai oikeastaan otti osaa tärkeään keskusteluun. Järventaus totesi yrittäjien puheenjohtajien neuvottelupäivillä, että yrittäjyys ja sen kehittäminen ovat olennaisia keinoja, kun tulevaisuuden haasteisiin vastataan ja tämän takia Suomessa tarvitaan yhä enemmän paikallista sopimista. Järventaus lanseerasikin uuden termin ”joustoturvatesin” puhuttaessa paikallisesta sopimisesta.

Järventaus totesi, että työlakeja pitää muuttaa niin, että jos yritystasolla ja työntekijöillä on sopimishalua ja -kykyä, voitaisiin siinä tapauksessa laajasti sopia parhaista käytännöistä työehtosopimuksista poikkeavasti ja samalla hän toisti yrittäjien vaatimuksen, että ensi hallituskaudella on tehtävä myös verotuksen muuttamista yrittäjyyttä kannustavaan suuntaan ja samalla yksinyrittäjän asemaa on parannettava parantamista.

Tuo paikallisen jouston mahdollisuushan ei missään tapauksessa tuhoaisi työehtosopimuksia vaan toisi kaivattua joustoa silloin kun siihen on työnantajalla ja työntekijällä yhteistä tahtoa esimerkiksi työpaikkojen turvaamiseksi tai uusien synnyttämiseksi. Järventaus totesikin hyvin, että työehtosopimukset muodostaisivat jatkossakin perälaudan, johon työntekijät voivat turvautua, jos eivät halua sopia paikallisista järjestelyistä. Olisiko tässä jotain pahaa? Minusta ei.

Samassa tilaisuudessa oli paikalla myös puolueiden edustajia ja ei ole vaikea arvata kuka keräsi suurimmat suosionosoitukset. Oikein. Jyrki Katainen, joka jälleen kerran esiintyi selkeästi ja puhui niin kuin asiat ovat – ymmärrettävästi ja rakentavasti. Ei kiemurtelua ja sanakoukeroita vaan selkeää suomea. Katainen antoikin yksiselitteisen tukensa yrittäjien toiveille ja korosti samalla kokoomuksen haluavan antaa tilaa paikalliselle sopimiselle.

Olen samaa mieltä. Mielestäni tarvitsemme nyt maahamme aivan uudenlaista otetta työelämään. Tarvitaan kaikki mahdolliset keinot aidon työllisyyden parantamiseksi ja tässä tärkeässä roolissa on ennen muuta yrittäjät. Itse kiteytän tuolla kampanjani tavoite sivulla yrittäjäkysymyksiä näin: ”On sanottu, että hyvin hoidettu elinkeinopolitiikka on kunnan parasta sosiaali- ja yleistä hyvinvointipolitiikkaa. On sanottu, että kunnan menestyminen on suoraan verrannollinen yritystensä hyvinvointiin, niiden työllistämiskykyyn ja kannattavuuteen.” ”Kattavaa hyvinvointiyhteiskuntaa ei voi ylläpitää ilman toimivia kannustimia, talouskasvua ja hyvää työllisyyttä.” Tämä siis tiivistellä, mutta tässä kiteytyy minusta varsin hyvin tuo yleistilanne ja tilanteen luonne ja merkitys. Laajempikin ohjelmani löytyy samalta sivulta ja siellä kerron laajemmin niistä toimista mitä minusta Suomessa pitäisi nyt tehdä näiden asioiden edistämiseksi. Mutta tässä siis perusajatus. Yrittäjyyden ja työllisyyden kautta maamme menestyy.

On mielestäni auttamattoman väärää politiikkaa luoda malleja jotka vain vaikeuttavat työllisyyttä. Tästä hyvänä esimerkkinä nykyisen hallituksemme eteenpäin viemä YT-lain uudistus. Itse asiassa se ei paranna edes työntekijöiden tilannetta vaan oikeastaan hankaloittaa. Yritysten kynnys palkata uusia työntekijöitä nousee jne. jne. Kun samaan aikaan pitäisi oikeastaan tehdä ratkaisuja sen eteen, että syntyisi uusia työpaikkoja ja nykyiset työpaikat säilyisivät maassamme. Tässä tarvitaan tuota Järventauksen ja Kataisen esittämää joustoa puolin jos toisinkin ja tiedän, että siihen on paljon halua – työntekijöilläkin.

No nykyisen hallituspohjan toimesta ei tässä asiassa varmasti edetä kuin maksimissaan takapakkia. Keskusta ja SDP ovat nimittäin tässäkin asiassa auttamattoman kaukana toisistaan ja tämä tilanne estää uudistukset tässäkin asiassa. Kun SDP:n leiristä samassa tilaisuudessa viestitettiin, vain että ”yrittäjien ehdotusta kannattaa pohtia” ja ”kolmikanta on toiminut hyvin” ei ole vaikea lukea rivien välistä mitä tällä tarkoitetaan. Näin on hyvä kun nyt on. Muutoksia ei tarvita.

Sen sijaan keskustaa edustanut varapuheenjohtaja Antti Rantakangas ei tyrmännyt yrittäjien esitystä ja oli samoilla linjoilla Kataisen kanssa mm. siitä että yrittäjät on saatava tupopöytään. Rantakangas totesi kannattavansa myös kokoomuksen ajamaa verottomuutta yrittäjien sukupolvenvaihdoksissa. Mutta yhdestä asiasta keskustakin sai tylyn vastaanoton. Ja sitäkään ei ole vaikea arvata. Tämä sama YT-laki. Yrittäjät tuomitsivat buuauksin tiukasti keskustan mukana olon SDP:n ajamassa hankkeessa.

Niin ja ettei jää väärää kuvaa niin palataan vielä kolmikantaan. Eihän meidänkään puolue ole sitä hajottamassa, vaan keskustan kanssa samalla linjalla, että yrittäjät pitää saada pöytään mukaan ja valta tupo-pöydässä oikeisiin suhteisiin.

….

Tänään kuntapäivä, mutta päivällä hoidan muutamia mainonta-asioita kuntoon tai oikeastaan käyn vain katsomassa mitä teamimme ovat tehneet. Kampanja käynnistyy todeteolla heti nyt helmikuun alussa ja mm. kuntakierros alkaa tällä viikolla Heinolan torilta ja vaalitoimistomme avataan Riihimäelle Hämeenkatu 38:aan. Tätä varten tänään varmistelen vielä autokalustoa yms. Töitä siis riittää.

….

Tänään käynnistimme myös nuoriso- ja opiskelijakampanjamme tai paremminkin vahvistimme sitä. Helsingin Yliopistossa opiskeleva Tiina Seppälä ottaa nyt vetovastuun virallisesti tästä kampanjasta. Kampanja tulee keskittymään vahvasti opiskelijoiden ajankohtaisiin asioihin, mutta muutakin on luvassa vielä ennen varsinaista vaalipäivää.

Tiinan mukaan lähtö oli minulle iloinen juttu. Olen tutustunut Tiinaan yhteisen hevosharrastuksemme kautta ja tämä jälkeen Tiina on tehnyt myös töitä tv-tuotantojeni parissa. Taustalla Tiina on vaikuttanut jo kampanjani alusta alkaen, mutta nyt vetovastuussa nuoriso- ja opiskelijakampanjasta. Kampanjamme tämä osa onkin jo herättänyt hyvää kaikua. Nuoria ja opiskelijoita on ilmoittautunut tukiryhmään hyvin ja uskon ja toivon, että tahti vain kiihtyy.

….

Loistava kunnanhallituksen kokous takana. Uusi puheenjohtajamme Marja Ukkola, muuten Lopen ensimmäinen nainen kunnanhallituksen puheenjohtajana, otti hyvän ja napakan otteen kokouksen johtamiseen. Minä pidän sellaisesta. Mielipiteitä saa ja pitää tuoda esille, mutta jaaritteluun ei ole tarvetta eikä syytäkään. Tästä kymppi uudelle pj:lle.

Kunnanhallitus valitsi edustajia eri toimielimiin ja edustajia yhdistyksiin. Samalla kunnanhallitus valitsi myös uudet edustajat Hyvinkää-Riihimäen talousaluetoimikuntaan. Marja Ukkola, Sakari Vuorinen ja minä tulemme olemaan seuraavan kaksivuotiskauden mukana alueemme tärkeimmässä yhteistyöelimessä. Luvassa tällä saralla tiukka vuosi. Listalla lisäksi muutamia merkittäviä kaava-asioita, palveluliikenteen selvitys jne.

Yksi asia listalta nousi kuitenkin minulla huolena ylitse muiden. Käsittelimme nimittäin Hämeen Tiepiirin toiminta- ja taloussuunnitelmaa seuraaville neljälle vuodelle.

Suunnitelma pitää Lopen osalta sisällään vain ja ainoastaan Nyynäisten tien ja Vähikkälän tien risteysratkaisut Launosten Jylhäkummun alueella (2009) ja muuten työt ovatkin vain sorastuksia. Ja kokonaisuutenakaan Hämeen Tiepiiri ei pysty aloittamaan toiminta-alueellaan kuluvana vuonna yhtään uutta tiehanketta??? Kolmeen Hämeen maakuntaan on tänä vuonna käytettävissä nimittäin vain 1,2 miljoonaan euroa, kun summa oli edellisen hallituksen aikana vuonna 2000 peräti 18 miljoonaa euroa. Mistähän tämä johtuu??

Tienhoitoon ja teiden kunnostukseen osoitetut määrärahat ovat siis nykyisin olemattoman pieniä ja tätä vauhtia nykyinen pääosin 1960 – ja 1970 –luvulla rakennettu ja suunniteltu Suomen tieverkosto rapautuu ja jää jälkeen pahasti – on sitä jo tehnyt muutaman vuoden. Hämeessä esimerkiksi yli 400 vanhentunutta siltaa on odottamassa korjausta puhumattakaan suurempien teiden turvallisuuden kannalta tärkeistä liittymäratkaisuista ja ohituskaistoista. Rahaa ei ole maamme hallitus näihin ohjannut.

Runkoteiden perusparantamiseen olisi tärkeää puuttua nyt pikaisesti aktiivisella otteella. Toinen selkeä huolenaihe pitäisi kohta tai nyt jo meillä kaikilla olla yksityisteiden surkea kohtalo. Maassamme on yksityisteitä kaikkiaan lähes 350 000 km ja näistä pysyvän asutuksen käytössä olevia teitä on noin 100 000 km. Nämä tiet ovat ratkaisevan tärkeässä roolissa tieverkostomme kokonaisuudessa ja niiden perusparantamiseen tulisi varautua kunnolla.

No hieman tässä harhauduin, mutta siis yleisesti ottaen tieverkkoamme tulisi kehittää aktiivisemmalla otteella. Päätiet ovat tärkeässä roolissa ja ymmärrän pääkaupunkiseudunkin tarpeet, mutta samaan aikaan on syytä kantaa huolta myös kanta- ja valtatie tasoisten teiden yleiskunnosta ja perusparantamisesta ja laajan maan muustakin tieverkosta. Omalukunsa ovat sitten kevyenliikenteen väylät. Niitä kaivattaisiin liikenteen kasvun myötä selkeästi lisää, mutta tänä vuonna Hämeen Tiepiirin alueella rakennetaan tai siis pystytään nykyrahoituksella rakentamaan vain yhteensä 10 kilometriä uutta kevyenliikenteenväylää kun tarve olisi 600 kilometriä.

Tuntuu kummalliselta miksi tässäkin valtion taloustilanteessa tiestöt on unohdettu – oikeastaan sanalla sanoen kokonaan?

No toivotaan, että huolemme kuullaan ja siihen myös puututaan muuallakin kuin juhlapuheissa ja lehtien palstoilla.

Nyt kotona. Mukavan napakka kunnanhallitus takana. Huomenna valmistamme kampanjatoimistomme Riihimäelle ja esitteet ja kortit lähtevät painoon. Kiitos hyvästä palautteesta mitä tämänpäiväisestä Aamupostin kirjoituksesta olette lähettäneet. Iso huolenaihe sekin – vaatii napakkaa otetta. Tuo kirjoitus terveyden- ja sairaanhoidon haasteista on luettavissa myös täällä sivuilla Kynästä osiossa.

Kommentit