Tiistai, 29.09.2009

Blogi, tiistaina 29.09.2009

Kello kuusi ja aika nousta ja startata päivä tästä. Nyt heti autonnokka nohti Helsinkiä. Aloitamme aamusta Tiehallinnon kanssa palaverilla Hämeen tulevista liikennehankkeista ja sitten ympäristö- ja sivistysvaliokunnat ja iltapäivällä välikysymys vanhustenhoidosta. Itse toivon, että keskustelu olisi asiallista ja rakentavaa tässäkin keskustelussa. Olen ollut todella pettynyt kun nyt monet syyllistävät koko vanhustenhoiva-alan. Unohtaen sen, että valtaosa yksiköistä toimii hyvin ja kaikki hoitajat tekevät erinomaista työtä. Nyt vain pitää tiukentaa valvontaa ja kriteeristöjä ja mm. saada aikaan peruspalveluministeri Paula Risikon ajama vanhustenhoitolaki. Uskon, että näillä ratkaisuilla ja lisäpanostuksilla saamme nuo ongelmakohdatkin kuntoon. Mutta sitä en hyväksy, että näiden ikävien uutisten myötä mustamaalataan koko vanhustenhoidon ja terveydenhoidon ala. En. Siellä tehdään kovaa työtä usein itseään säästämättä ja selkänahasta lisäaikaa repien.

Kello 15.59 ja juuri Politiikan Puhemyllystä nopeasti kahville. Sitten saliin takaisin. Edessä siis pitkä ilta välikysymyksen parissa. Samat aiheet myös esillä radiossa ja itse painotin edelleen ja harmittelin sitä, että kummallisella tavalla tässä asiassa on nyt haluttu mustamaalata koko hoiva-ala. Ei tuo selvitys kerro niin. Se kertoo, että valtaosa hoivalaitoksissa toimii hyvin ja valtaosa tekee työnsä hyvin ja perusteellisesti. Mutta se kertoo toki myös sen, että laiminlyöntejä on ja niihin on siis puuttuttava. En myöskään ymmärrä demarien puheita asiassa. He olivat 12 vuotta vallankahvassa ja eivät tehneet mitään asian korjaamiseksi. Nyt peruspalveluministeri Paula Risikko on ryhtynyt toimii ja kun kaikkea ei ole korjattu kahdessa vuodessa on mekkala kauhea. Nyt kuitenkin tehdään pitkään kaivattua vanhuspalvelulakia. Olemme tekemässä sitovia laatukriteerejä ja nostamassa näin hoivan tasoa. Olemme tehneet jo lain joka tuo vammaisille henkilökohtaisen avun. Olemme kehittäneet omaishoitoa jne. Kyllä nyt meillä on ministeri joka tekee, mutta kello on hänelläkin rajallinen.

Mutta siihen olen tyytyväinen, että nyt nämä vanhusten ja ikäihmisten asiat on nostettu keskiöön ja niistä puhutaan. Meidän on lisättävä resursseja vanhustenpalveluihin, mutta myös kehitettävä tapoja tuottaa palveluita. Tässä riittää tehtävää.

Tänään kävimme sivistysvaliokunnassa läpi budjettiasioiden lisäksi myös ”tarkastusmielessä” tämän vuoden perusopetuksen lisämäärarahojen kohdentumista. 30 miljoonaa ns. ikäryhmien pienentymisestä säästynyttä rahaa ohjattiin nyt takaisin POP-ohjelman kautta perusopetuksen laadun parantamiseen ja yhtenä kohteena luokkakokojen pienentäminen. Tuota viimeksi mainittua siis nyt tarkastelimme ja saimme selvityksen siitä miten ko. raha oli mennyt kunnissa sen tarkoitettuun paikkaan. No lyhyesti voi todeta, että valtaosa kunnista toimi vastuullisesti ja käytti kyseisen rahan luokkakokoihin. Osa sai niillä tehtyä jakotunteja ja osa pystyi tiukassa taloustilanteessa pitämään luokkakoot paineen alla nykyisen kokoisina. Ja hyvin pieni prosentti käytti rahan johonkin aivan muuhun. Valitettavasti. Osaksi tämän takia tulemmekin ensi vuonna jakamaan nyt tuplaten suuremmaksi kasvavan rahan hankehakemusten kautta. Se on hieman byrokraattinen ja jäykkä taka, mutta silloin tiedämme varmasti, että se menee haluamaamme kohteeseen eli luokkakokojen pienentämiseen ja koululaisten hyvinvointiin. Palaan tuon selvityksen yksityiskohtiin vielä tällä viikolla täällä tarkemmin. Ihan mielenkiintoinen selvitys.

Nyt kuitenkin kahvikuppikin jo tyhjä ja keskusteluun.

Kommentit