Tiistai, 28.12.2010

Blogi, tiistaina 28.12.2010

Lehdet ja erityisesti netti täyttyi viime päivinä uutisista ja nettikirjoitteluista jotka liittyvät joulunpyhien koiran pahoinpitelyyn ja surmaamiseen. STT:n mukaan poliisi epäilee, että kahta miestä ja yhtä naista koiran raaásta surmasta. Uutisten mukaan he ovat heitelleet koiraa ja lyöneet sitä nyrkeillä ja paistinpannulla päähän. Lopulta koiran epäillään kuolleen samojen henkilöiden kuristaessa sitä talutushihnalla. Tekijät on saatu kiinni ja ainakin lehtien mukaan miehet ovat tunnustaneet osallisuutensa.

Tapaus on nostattanut ja syystäkin netissä valtaisan keskustelun ja kirjoittelun. Tekijöiden nimet ja jopa kuvat on julkistettu mm. Facebookissa. Ymmärtämystä ei tekijöille löydy. Ei tietenkään. Kaikkea muuta sitten löytyykin. Mutta toivotaan, että kaikki malttavat mielensä. Annetaan poliisin tutkia tapaus ja oikeuden tuomita.

Itsekin järkytyin tapauksesta. Luonnollisesti. On mahdoton löytää mitään puolusteltavaa teosta missä koiranpentu surmataan tällä tavalla sen kuulemma purtua kaukosäädintä. Asia nosti jälleen kerran mieleen sen miten maassamme eläinpitorikollisia kohdellaan. Tässä tapauksessa siis toki tutkinta ja rangaistukset vielä antamatta, mutta noin yleensä. Itse nostin esille aikanaan eläintenpitorekistein luomisen ja myös yleisesti rangaistukset tällaisista rikoksista. Itse törmäsin aiheeseen ja silmäni avasi vierailu Riihimäen eläinhoitolassa Onnentassussa. Hylättyjä ja jopa väkivallan uhriksi joutuneita eläimiä oli paljon eikä talolla ollut mitään mahdollisuuksia tietää kenellä tällaisia tekoja oli taustalla kun he mahdollisesti uutta koiraa tai kissaa tulivat etsimään. Silloin itse tein esityksen missä luotaisiin tällainen Ruotsista tuttu rekisteri tai sitten vastaavasti voitaisiin vaatia eläintähankittaessa todistamaan puhdas rekisteri. Näinhän toimitaan mm. kasvatusalalla opettajien ja vastaavien suhteen. Heidän taustat selvitetään. Nyt kun virallista rekisteriä ei ole niin netti on täynnä erilaisia epävirallisia rekistereitä, joiden oikeusturvassa voi olla suuntaan tai toiseen isojakin puutteita.

On lisäksi totta, että eläinrääkkäystuomiot ovat usein hyvinkin olemattomia. Eläintenpitokielto – vaikka elinikäinen – olisi aina oikein ja ehdoton, mutta toki muukin rangaistus. Onko oikein että tällaisista julmuuksista usein puolustuskyvytöntä eläintä kohtaan pääsee sakoilla? Minusta ei.

Tästä aiheesta olen keskustellut myös yhden tuoreen kansanedustajaehdokkaamme Essi Pöystin kanssa. Essi on ammatiltaan sairaanhoitaja ja tekee työtä Lastenklinikoilla, mutta harrastaa koiria. Toivotaan, että saamme Essistä ensi kevään vaaleissa tähän asiaan yhden uuden vahvan puolustajan eduskuntaan lisää. Näyttää siltä, että tarvitsemme lisää voimaa ennen kuin eläintenpitorikoksiin saadaan joku järki.

Tässä yksi tapa vaikuttaa: Eläintenpitorekisteri Suomeen. Nykyinen nyt uudella lailla juuri luotu eläintenpitorekisteri ei ole ”julkinen” ja kaikkien nähtävissä ja siksi todennäköisesti myös toimimaton. Eläinten myyjät eivät saa tietoa rekisteristä ja ihmisten julmuuksista. Ja eläintenpitokieltoon joutunut voi hankkia uuden eläimen helposti itselleen tai vaikkapa lapselleen. Siksi rekisterin pitää olla julkinen. Teen tästä esityksen virallisesti heti kun eduskunta palaa sorvin ääreen. Keskusteluavauksena ja esityksenä se ei ole edennyt ja nyt emme enää odota.

….

Kello 22.40 ja kotona jälleen. Tänään ilta Hämeenlinnassa ja loppuilta HPK:n pelissä. Kerho kohtasi vuoden viimeisessä kotipelissään Porin Ässät ja tiukan pelin patarinnat tarjosivatkin. Tosin hieman Kerhon avustuksella ja tuomarienkin, mutta kumminkin. Tärkeät pisteet Hämeeseen ja nyt kohti uutta vuotta ja ratkaisupelejä. Näyttää siltä, että HPK mennee vielä pitkälle tällä kaudella ja erityisen upea oli nähdä jälleen tositoimissa ja täysillä pelissä mukana myös Louhen Jykä. Jyrki myös jälleen tukemassa myös minun kevään eduskuntavaalikampanjaani ja mukana huomata, että työni on Kerhossakin laitettu merkille. Kiitos siitä.

Mutta päivä nyt takana. Tänään jälleen kampanjaankin lisää väkeä ja myös Vanajanlinnan III Oikea Suunta -seminaariin. Olette kaikki tervetulleita sinne. Jos haluatte mukaan niin laittakaapa sähköpostia suoraan minulle timo.heinonen(a)eduskunta.fi. Mukana semmassi puhumassa ma 17.1. klo 11-16 linnalla Iiro Viinanen, Risto EJ Penttilä, Pentti Rantanen, Ilkka Kanerva ja sokerina pohjalla Fatbardhe Hetemaj. Kova porukka.

Huomenna sitten jatkamme Riihimäellä. Palaveria Riihimäen seudun kampanjasta ja jotain uuttakin. Yllätyksiä. 

Kommentit