Tiistai, 28.11.2006

Blogi, tiistaina 28.11.2006

Tiistaina ohjelmassa kunta- ja palvelurakennehankkeen asioita. Kokoonnumme Hämeenlinnaan Vanajanlinnaan PARAS-hankkeen infoon kello 13.00 ja tilaisuudelle varattu aikaa koko iltapäivä. Tämän jälkeen illalla vielä Lopella neuvottelu seurakuntavaalien asioista.

Nyt aamupäivä firman asioiden parissa.

….

Aamun Hämeen Sanomat kertoivat Janakkalan eilisillan valtuustosta varsin laajasti. Kokouksessa janakkalaiset kunnanvaltuutetut arvostelivat varsin kovin sanoin Hämeenlinnan seudun seutuyhteistyön nykyistä tilaa. Erityisesti Hämeenlinna sai kuulla kunniansa.

Toki tilanne on mielenkiintoinen. Osa alueen kunnista on aktiivisesti mukana kuntaliitosselvityksessä eli ns. Kuntaviisikko ja toiset ovat linjanneet tavoitteekseen pysyä itsenäisenä. Jälkimmäiseen ryhmään kuuluu Janakkala, Hattula ja Lammi ja minusta heidän päätöksiään – demokratisesti syntyneitä päätöksiä – tulee kunnioitaa ja jatkaa siitä huolimatta yhteistyön tekemistä ja neuvotteluja yhteistyöasioista. Ymmärrän toki, että selvitys työ vie paljon voimavaroja, mutta selän kääntäminen ei kuuluisi minun tapoihini.

Kokouksessa mm. vasemmistoliiton Esko Helle oli oudoksunut tilannetta ja erityisetsi sitä, että pitkäaikainen ja toimiva yhteistyö haluttaisiin tai ainakin on uhattu purkaa.

Mielenkiinnolla jään odottamaan mm. tämän päivän Vanajanlinnan PARAS-hankkeen toista alueellista seminaaria. Onko kipinöitä ilmassa?

Muuten Janakkalan valtuusto hyväksyi eilen yksimielisesti mm. budjetinsa, jota on pidetty harvinaisen helppona, koska Janakkalan verotulot ja valtionavut ovat kasvussa ja sen lisäksi kunta päätti puolen prosenttiyksiön veronkorotuksesta ensi vuodelle. Uusi veroprosentti on 19,0, kertoo aamun Hämeen Sanomat.

Janakkalan väkimäärä kasvoi tammi-lokakuussa yli 210 hengellä. Koko vuoden 2006 väkiluvun kasvu nousseen noin 250:een. Mielenkiintoinen tilanne, sillä Janakkalan kuntastrategian mukainen hallittu kasvu olisi 100 henkeä vuodessa. Kovaa menee siis alueemme kunnilla.

Kello 20.30 ja juuri kotiin. Päivällä osallistuimme Hämeenlinnan Vanajanlinnassa. Kuntaliitto järjestää 18 paikkakunnalla nyt alueseminaarit ja näihin osallistuu yhteensä noin 4000 kuntapäättäjää ja vaikuttajaa. Tänään Vanajanlinnan tilaisuuteen oli ilmoittautunut lähes 200 ja lähelle sen verran oli myös paikallakin kuulemassa kunta- ja palvelurakenneuudistuksen toteutusvaiheesta.

Ohjelmaan sisältyi Kuntaliiton, eri ministeriöiden ja kuntatoimijoiden näkemykset hankkeen toimeenpanosta. Ensin Kuntaliiton toimitusjohtaja Risto Parjanne avasi tilaisuuden mielenkiintoisella yleisalustuksella, minkä jälkeen omat puheenvuorot pitivitä sosiaali- ja terveyspalveluista sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Kimmo Leppo ja opetus- ja kulttuuripalveluista lainsäädäntöneuvos Marja-Riitta Pönkä opetusministeriöstä. Alustukset eivät nyt aivan kauheasti uutta asiaa tuoneet, jos hankkeen etenemisessä on mukana ollut, mutta aina jotain.

Ehkä mielenkiintoisimnmat jutut olivat kaupunkiseudun suunnitteluvelvoitteiden toteutuksesta Hämeenlinnana alueella puhuneen Aija Tuimala alustus. Siitä olisi mielellään kuullut enemmänkin ja ehkä meillä aihetta Riihimäen seutukunnalla joskus kutsua Aija puhumaan heidän tilanteesta laajemminkin. Hausjärven kunnanjohtaja Hannu Mäkelä puhui oman seutukuntamme tilanteesta.

Summa summarum… hyvää asioiden yleistä esittelyä ja tilannekatsausta. Tätä tarvitaan ja ennen muuta hyvää yhteistyön henkeä. Edessä on tietyllä tavalla hyvin tiivis, mutta haasteellinen ja pitkäjänteinenkin prosessi. Tärkeää on muistaa se fakta, että vain uudistuksilla meillä on mahdollisuus turvata nykyiset palvelut. Tärkeää on varmasti myös muistaa se tosiasiassa tai ero mikä on järjestämisvastuulla ja tuottajalla.

Työ siis jatkuu ja tiivistyy nyt niin, että kevään aikana yhteisten palaverien määrä kasvaa huimasti ja vastauksia ja selvityksiä on annettava ensi vuoden aikana oikeastaan jo ensimmäisellä puoliskolla.

Niin jos joku haluaa laajemmin tutustua tämän päivän materiaaliin niin ne löytyvät netistä Kunnat.net sivulta ja tarkka osoite on http://www.kunnat.net/k_peruslistasivu.asp?path=1;29;62;23757;109231;112261

….

Hämeenlinnassa ehdin alkukahvin ja taukokahvin aikana myös hieman vaihtaa kuulumisia muiden kuntien luottamushenkilöiden kanssa. Samanlaisia haasteita oikeastaa jokaisella kunnalla eikä tuolla kuntakoollakaan aivan älyttömän suurta merkitystä ole. Sekin on hyvä tiedostaa, mutta toisaalta sekin, että pieni saattaa olla hyvinkin haavoittuvainen niin kuin tänään päivän päätös paneelikeskustelussa aika monta kertaa toisteltiin.

Lopelta tilaisuudessa oli vahva edustus virkamiehiä ja oikeastaan lähes koko kunnanhallitus ja puheenjohtajistomme. Hyvä.

Kotimatkan tulinkin sitten kunnanjohtajamme kanssa. Ehdimme hyvin automatkalla hieman käydä läpi ajankohtaisia asioita ja sitten vielä seurakuntavaalien paikkaneuvotteluun.

….

Seurakuntavaalien luottamuspaikkaneuvottelu sujui kohtuullisen hyvissä tunnelmissa. Me toki toivoimme, että vaalien äänikuningattareksi noussut Eeva Pyhälammi olisi noussut uuden kirkkovaltuuston puheenjohtajaksi. Ryhmämme voitti vaaleissa lisäksi kaksi uutta paikkaa. Nyt voimasuhteet keskusta 12, kokoomus ja sitoutumaton seurakuntaväki 8 ja SDP 3. No vaalimatematiikkahan sen ratkaisi, että kumpaakaan keskeistä puheenjohtajapaikkaa ei meille suotu. Keskusta piti paikoista tiukasti kiinni ja siihen oli tyytyminen, vaikka minä olisin mielelläni nähnytkin valtuuston puheenjohtajana osaavan ja kykynsä näyttäneen Eevan. Ehkä aika ei vielä ollut naiselle valtuustonpuheenjohtajana kypsä. Valitettavasti.

Muuten paikkajako siis meni suhteellisten lukujen määräämässä tahdissa. Nyt paikkajako ryhmien kesken valmis ja seuraavaksi asia etenee sitten ryhmien sisäiseen jakoon. Meillä osaava ja hieno porukka ja uskon, että hyvä yhteishenki jatkuu tässäkin ryhmämme sisäisessä jaossa kokoomuslaiseen tapaan.

Kotimatkalla poikkesin vielä moikkaamassa rakasta kummityttöäni iltateen merkeissä ja nyt kotona. Satu tuli juuri kotiin vauvauinnista ja nyt päivän lehtien pariin. Huomenna firman parissa työpäivä ja illalla Hämeen Kokoomuksen syyskokous Lammilla.

….

Niin sen verran vielä päivän politiikkaa. Opiskelijoiden tilanteesta ollaan huolissaan muuallakin kuin vain meidän kokoomuksen riveissä. Puolueemme haluaa tilannetta korjattavan, mutta hallitus on asiaa vastaan. Nyt tänään kuitenkin myös SDP:n sisällä on syntynyt riitaa opintorahojen mahdollisista korotuksista. Demariryhmässä on uutisten mukaan haluja saada ensi vuoden budjettiin opiskelijoille lisää rahaa, mutta valtiovarainministeri Eero Heinäluoma ei tähän suostu.

Opintorahaa ei ole muuten korotettu 14 vuoteen ja sinä aikana elinkustannukset ovat nousseet noin 20 prosenttia.

Minä totean omassa ohjelmassani mm. näin: ”Opintotuen tulee olla kannustava ja ennen kaikkea kannustava valmistumaan ja takaamaan mahdollisuudet täysipäiväiseen opiskeluun. Tämä on takuu opiskeluaikojen lyhentymiseen. ”

Mutta mieli hyvin otan vastaan muutoksen jo nyt tämän hallituksen aikana. Siinä määrin tärkeä asia on ja toivotaan, että Heinäluoma ei komenna koko SDP:tä ahdistamaan opiskelijoiden tilannetta edelleen. Jos opintotuki nyt vielä nousee, mitä tosin epäilen tämän SDP ja keskusta hallituksen aikana, niin olen valmis korjaamaan vaaliohjelmaani. Ja teen sen siinä tapauksessa erittäin mielelläni. Yksi vaalitavoitteeni täyttyisi jo ennen vaaleja 🙂

Kommentit